19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateContinuă concedierile colective la Romsilva

Continuă concedierile colective la Romsilva

Programul de restructurare al Romsilva se va finaliza la data de 31 decembrie 2008, a decis Guvernul în şedinţa de astăzi. Potrivit prevederilor anterioare, programul de restructurare trebuia finalizat în primul trimestrul al anului 2007.

 

Programul de restructurare a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva a fost aprobat prin ordin al ministrului Agriculturii, în baza prevederilor Legii nr. 174/2006 privind unele măsuri de protecţie socială a personalului disponibilizat din cadrul Regiei, prin concedieri colective, ca urmare a restituirii pădurilor către foştii proprietari.
Concedierile colective s-au realizat într-un ritm mai lent decât cel prevăzut, din cauza ritmului scăzut de punere în posesie a terenurilor forestiere şi a existenţei unui număr mare de procese aflate pe rolul instanţelor de judecată.
Programul prevedea etape de concedieri colective pentru un număr de 7.048 salariaţi. Până la sfârşitul anului 2006 au fost concediaţi 798 salariaţi, iar în primul trimestru al anului 2007 au fost concediaţi încă 195.
Potrivit noilor prevederi, în semestrul al doilea al anului 2007 vor fi concediaţi colectiv un număr de 1.876 salariaţi ai Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva. Restul de 4.179 salariaţi vor fi concediaţi în cursul anului 2008.

Informaţii de background

Persoanele disponibilizate prin concedieri colective de la Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, ca urmare a predarii treptate a padurilor catre proprietari, beneficiază de urmatoarele drepturi:

– la momentul disponibilizării, respectiv desfacerii contractului individual de muncă, de o sumă egală cu de două ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care se fac disponibilizările, comunicat de Institutul Naţional de Statistică;

– indemnizaţia de şomaj, stabilită potrivit reglementărilor legale în vigoare, precum şi un venit lunar de completare. Venitul lunar de completare este egal cu diferenţa dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de disponibilizare, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mare decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care se fac disponibilizările, comunicat de INS, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS