22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVisele lui Eugen Nicolăescu, la Craiova

Visele lui Eugen Nicolăescu, la Craiova

Problemele cele mai importante legate de viitorul sistemului sanitar au fost dezbătute ieri, la Craiova, de ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, cu medici şi factorii de răspundere din zona Olteniei.

Discuţiile au vizat derularea programului de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, întocmirea pachetului de servicii medicale care vor fi acordate de anul viitor populaţiei, propuneri privind salarizarea personalului medical în funcţie de eficienţă, descentralizarea din 2008 a programelor naţionale de sănătate, desfăşurarea campaniei de vaccinare antigripală şi promovarea unor noi scheme de vaccinare, punerea la punct a programelor informatice şi proiecte privind vânzarea cabinetelor medicale.

 

Programul de evaluare

 

Eugen Nicolăescu a remarcat că Programul de Evaluare a fost bine primit de populaţie. „A reuşit să aducă la medic foarte mulţi neasiguraţi. Este un câştig pentru mulţi pacienţi, care nu au mai fost nevoiţi să mai bată la uşile spitalelor, dar convine în acelaşi timp şi scopului nostru de a creşte ponderea asistenţei în cabinetele medicale şi a scădea costurile asistenţei medicale acordate în spital“, a spus Nicolăescu.

Ministrul a spus că de anul viitor programul va fi dezvoltat pe alte componente (cancer de col uterin, colono-rectal, cancer de sân) şi tot de anul viitor va fi introdus un program de prevenire pentru cancerul de prostată.

În urma centralizării datelor obţinute din programul de evaluare a sănătăţii de anul viitor vor putea fi stabilite riscurile de îmbolnăvire, iar persoanele respective vor fi luate în evidenţă şi incluse în programe naţionale de prevenţie. Ministrul a constatat că există deficienţe de comunicare între comisiile regionale de implementare a programului de evaluare şi comisia centrală de la Bucureşti, motiv pentru care, în perioada următoare, a programat o întâlnire pentru rezolvarea acestor probleme.

Altă problemă care afectează nu doar derularea programului de evaluare este programul informatic, care nici până în prezent nu a fost pus la punct. Ministrul sănătăţii a anunţat că de implementarea acestor programe se va ocupa Şcoala Naţională de Management Sanitar.

 

Cabinete medicale la ţară

 

Vânzarea cabinetelor medicale a fost o temă de discuţii preferată de ministru. Deşi vânzarea cabinetelor a fost oprită, printr-o decizie a Curţii Constituţionale, care a declarat nelegală legea privind vânzarea către medicii de familie a spaţiilor în care îşi desfăşoară aceştia activitatea, Eugen Nicolăescu vrea să promoveze o nouă lege, care să permită reluarea vânzării cabinetelor. „În calitate de deputat, voi propune adoptarea unei legi noi, care să elimine neconstituţionalitatea de care vorbea Curtea. Dacă procedurile se vor prelungi la nesfârşit, atunci vom promova prin guvern o ordonanţă de urgenţă ca să grăbim lucrurile“, a spus Nicolăescu.

 

Vaccinarea

 

Nicolăescu vrea să reformeze şi sistemul de vaccinare, prin introducerea unor noi scheme pentru copii. Deocamdată, cele propuse de Ministerul Sănătăţii sunt cam scumpe, deşi corespund standardelor europene, astfel că în perioada următoare vor continua discuţiile pe această temă.

Vaccinarea antigripală a fost altă temă preferată de ministru. El a spus că în campania de anul acesta a fost cuprinsă pentru vaccinarea antigripală gratuită o mare parte a cetăţenilor, aproximativ 20% din populaţia Românei, după estimările ministerului.

 

Buget mai mare în 2008

 

Din 2008, sistemul sanitar se va scălda în bani, promite Eugen Nicolăescu. Vor fi alocate cu 25% mai multe fonduri decât în 2007, o mare parte din acestea urmând să fie direcţionate pentru investiţii. Pe lista investiţiilor se vor afla şi cele opt unităţi sanitare regionale, inclusiv Spitalul Regional, care se va construi la Craiova. „Pentru anul următor vor fi cuprinse sume pentru proiectarea tehnică, licitaţie şi organizarea de şantier pentru spitalele regionale“, a menţionat ministrul. Legat de buget, Nicolăescu a mai vorbit de separarea finanţării pe mai multe direcţii şi a dat exemplu serviciile de ambulanţă şi unităţile de primire urgenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU