14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate39 de absolvenţi şi-au găsit loc de muncă

39 de absolvenţi şi-au găsit loc de muncă

Fierar betonist, electrician, cameristă, inspector asigurări, farmacist, economist sau inginer sunt doar câteva dintre posturile oferite vineri absolvenţilor la o Bursă a locurilor de muncă organizată special pentru ei.

Odată cu venirea toamnei  s-a lansat sezonul angajărilor, fapt datorat, în primul rând, încheierii perioadei de concedii atât pentru angajatori, cât şi pentru potenţialii noi angajaţi. În plus, absolvenţii de liceu şi de facultate se întorc din vacanţă şi, indiferent că sunt sau nu înscrişi la o nouă formă de învăţământ, sunt în căutarea unei surse de venit. Absolvenţii din 2007 au avut de ales din peste 1.000 de posturi, puse la dispoziţia lor la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Acestea au vizat absolvenţii de studii superioare, de şcoli profesionale, postliceale, licee industriale sau de altă specializare. „107 locuri de muncă au fost pentru absolvenţii de studii superioare, 136 – pentru cei cu studii medii şi 688 – pentru persoane calificate“, a declarat Daniela Neagoe, directoarea adjunctă a AJOFM Dolj. La acestea s-au adăugat şi 127 de locuri de muncă destinate persoanelor necalificate.

Persoanele cu studii superioare şi-au găsit mai uşor un job

„Comparativ cu anul trecut sunt mai mulţi angajatori – câţiva şi-au anunţat prezenţa chiar în dimineaţa organizării Bursei – şi mai multe locuri pentru cei cu studii superioare“, a declarat Daniela Dobrin, directoarea executivă a AJOFM Dolj. Aceasta a explicat că situaţia se datorează în principal faptului că lipsa de forţă de muncă din piaţă se accentuează, astfel oferta este din ce în ce mai bogată. Drept urmare, numărul celor prezenţi vineri la Bursă a fost mult mai mare decât anul trecut.
Cei mai mulţi absolvenţi care au reuşit să-şi găsească un loc de muncă au studii superioare. „39 de absolvenţi au fost angajaţi pe loc, din care 23 cu studii superioare“, a adăugat Daniela Dobrin.

Domeniile deficitare au fost evitate

„Nu prea au venit pentru meseriile solicitate de noi. Mai mulţi economişti s-au interesat de posturi şi nici măcar un muncitor. Găsirea de angajaţi în domeniul construcţiilor este o problemă acută. Avem anunţuri în presă de un an şi ceva şi găsim cu greu angajaţi, chiar dacă asigurăm condiţii salariale bune“, a declarat Maria Avram, directoare resurse umane la Navara Impex. Afirmaţia acesteia a fost susţinută şi de alţi angajatori. „Ca niciodată, numărul celor care s-au interesat de un potenţial loc de muncă în domeniul textil a fost nesemnificativ“, a spus Felicia Chesoiu, inspector resurse umane la Modexim.

Se schimbă obiceiurile candidaţilor

Una din marile surprize ale angajatorilor prezenţi a fost aceea că o parte dintre tinerii craioveni au renunţat la obiceiul de a solicita mai întâi informaţii despre salariu şi abia apoi despre locul de muncă. „Curios, toţi au întrebat ce fac şi nu cât se câştigă“, a declarat Daniel Grămuş, reprezentant de vânzări la Sitco Service, o firmă ce distribuie copiatoare. Nu toţi angajatorii au avut însă această experienţă. „Pe tineri îi interesează în primul rând salariul. Majoritatea celor care s-au interesat să colaboreze cu noi au fost persoane cu studii superioare sau care îşi desfăşoară studiile în prezent, care au cu totul alte specializări decât munca pe care o vor face“, a explicat Rodica Stancu, inspector asigurări la Ardaf. Aceasta a adăugat că o parte din absolvenţii care s-au interesat de un loc de muncă au venit împreună cu părinţii sau părinţii s-au interesat pentru ei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS