19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProcurorii, datori politicienilor

Procurorii, datori politicienilor

Judecătorii au stabilit definitiv şi irevocabil că licitaţia din 2004 privind tipărirea buletinelor de vot în Dolj a fost măsluită de reprezentanţii prefecturii. Procurorii nu se grăbesc să-l trimită în judecată pe actualul subprefect Ionel Ciobotea şi pe ceilalţi membri ai comisiei de licitaţie, deşi poliţia a propus ca învinuiţii să fie deferiţi justiţiei.

Nu mai e mult şi se vor face trei ani de când angajaţii Prefecturii Dolj au mânărit pe faţă licitaţia pentru tipărirea buletinelor de vot utilizate în judeţ la alegerile generale din 2004. Judecătorii de la Tribunalul Dolj şi Curtea de Apel Craiova au stabilit definitiv şi irevocabil că licitaţia a fost o mascaradă regizată de actualul subprefect Ionel Ciobotea, preşedintele Comisiei de licitaţie, menită să scoată câştigătoare o firmă apropiată pesediştilor aflaţi pe atunci la guvernare. În schimb, procurorii se codesc să scoată vinovaţi oamenii politici aflaţi încă la putere.

Licitaţie cu cântec

Prefectura Dolj a organizat, pe 5 noiembrie 2004, selecţia de oferte pentru tipărirea buletinelor de vot, la care s-au prezentat mai multe firme, printre care SHOPING MARKET SRL, EUROPAPER SA şi SC MEDIA SUD MANAGEMENT SA. După analizarea ofertelor, comisia de evaluare, formată din preşedinte Ionel Ciobotea (actualul subprefect, pe atunci secretar general al prefecturii), respectiv membrii Olimpia Băloi, Eugen Marinescu, Ervin Popovici şi Victor Nicoară, a declarat câştigătoare SC MEDIA SUD MANAGEMENT SA, căreia, prin adresa nr. 12.750 din 5 noiembrie 2004, i-a adus la cunoştinţă faptul că a obţinut cel mai bun punctaj, respectiv 88,46 puncte. A doua zi după declararea câştigătoarei, firmele SHOPING MARKET şi EUROPAPER au depus contestaţii, solicitând anularea licitaţiei. SHOPING MARKET a mai depus o contestaţie prin care şi-a ajustat cererile, solicitând de această dată comisiei să reevalueze punctajul acordat, motivând că societatea întruneşte toate condiţiile de siguranţă referitoare la supravegherea video şi la depozitarea hârtiei şi a buletinelor de vot, pretinzând că are şi procentul de calitate cel mai bun, deşi în oferta iniţială aceste lucruri nu erau evidenţiate.

Decizie cu dus-întors

Pe 9 noiembrie 2004, comisia încunoştiinţează câştigătoarea SC MEDIA SUD MANAGEMENT SA despre depunerea unor contestaţii, menţionând însă despre „decizia noastră de a nu suspenda procedura pentru atribuirea contractului de achiziţie publică, întrucât ne aflăm sub incidenţa art. 85, alin. 4, lit. b din actul normativ mai sus-menţionat“. Articolul menţionat se referă la respingerea unei contestaţii în situaţia în care aceasta „este în mod evident nejustificată sau conţinutul acesteia este în mod evident neserios“. Deşi susţine pe această cale că a respins ca neserioase contestaţiile, comisia de analizare a ofertelor se răzgândeşte în mod straniu şi prin rezoluţia nr. 12.516 admite contestaţia formulată de SC SHOPING MARKET SRL şi recalculează punctajul acordat iniţial acesteia, declarând câştigătoare această firmă controlată de Adrian Mititelu şi specializată în creşterea de măgari, catâri, oi, capre şi porci.

Instanţa a stabilit: vinovaţi irevocabil

MEDIA SUD MANAGEMENT SA a cerut instanţei de judecată anularea rezoluţiei nr. 12.516 din 9.11.2004, prin care a fost admisă contestaţia. Prin sentinţa nr. 90 din 7 martie 2005, Secţia comercială şi de contencios administrativ a Tribunalului Dolj a constatat atribuirea ilegală a tipăririi buletinelor de vot către firma SHOPING MARKET SRL, prin încălcarea flagrantă a legislaţiei de către comisia prezidată de actualul subprefect Ionel Ciobotea.

Spre exemplu, instanţa a descoperit că firma SHOPING MARKET a primit cadou de la comisie o creştere a punctajului la capitolul „calitate – pierderi tehnologice“ de la 18 la 30 de puncte, fără nici un document care să stea la baza acestei modificări de apreciere. Asta în condiţiile în care, cu ocazia „studierii“ contestaţiilor, comisia de licitaţii s-a deplasat în teren, dar nu pentru a verifica (nici nu avea cum!) criteriul calităţii, ci pentru a observa condiţiile de siguranţă şi cele de depozitare a hârtiei şi buletinelor de vot, unde, iarăşi, au acordat puncte cu o dărnicie dubioasă.

Reprezentanţii Prefecturii Dolj au formulat recurs, respins însă de Curtea de Apel Craiova, care prin decizia nr. 708/27 iunie 2005 n-a făcut altceva decât să consacre irevocabilă soluţia dată de tribunal.

Parchetul se codeşte în faţa politicienilor

Dacă instanţele au sancţionat rapid ilegalitatea, nu acelaşi lucru se poate spune despre Parchete. Dosarul penal al mânăriei de la Prefectura Dolj, cu numărul 1.430/P/2004, a primit de la poliţişti şi procurori atât de multe propuneri de NUP (neînceperea urmăririi penale), că n-ar mai încăpea pe copertă. Soluţia a fost infirmată de mai multe ori de conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. La sfârşitul anului 2005, dosarul a fost repartizat altui procuror, care, apoi, a plecat cu dosar cu tot la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, unde dosarul a primit alt număr: 6563/P/2006. Şi iarăşi – pentru a câta oară? – dosarul a fost trimis la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj. Aici, după mai multe audieri şi analize, poliţiştii au considerat că vinovăţia membrilor comisiei de licitaţii din cadrul Prefecturii Dolj este mai mult decât clară, propunând Parchetului prin referat – pe 14 mai 2007 – trimiterea în judecată a celor care au măsluit licitaţia, în frunte cu subprefectul Ionel Ciobotea, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. De atunci dosarul se află la Parchet. Se vor împlini în curând două luni de când cauza a ajuns la procuror, însă nu se ia nici o decizie în această cauză. Care e motivul? Vreo temere a procurorilor că se pun rău cu oamenii politici şi şi-ar putea pierde scaunele? Nu ştim, dar am vrea să aflăm…

Miză politică

Trimiterea în judecată pentru abuz în serviciu a subprefectului Ionel Ciobotea şi a celorlalţi membri ai comisiei de licitaţii s-ar putea solda cu suspendarea acestora din funcţii până la finalizarea procesului. Politic, o asemenea măsură ar putea avea consecinţe extreme, în situaţia apropiatelor alegeri europarlamentare din această toamnă şi a anului electoral viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII