17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApă de la cisternă în Bălăneşti

Apă de la cisternă în Bălăneşti

Localnicii din comuna gorjeană Bălăneşti primesc apă de la cisternă, pentru că toate fântânile din localitate au secat.

În satul Voiteştii din Deal, din comuna Bălăneşti, fântânile au secat din cauza caniculei, iar peste 279 de localnici sunt nevoiţi să se aprovizioneze cu apă din cisterna jandarmilor. Potrivit primarului localităţii, Dorel Roşu, este prima dată în istoria comunei când se întâmplă acest lucru. „Sunt de zece ani primar al comunei Bălăneşti, dar până acum nu am avut nici o fântână secată. Este pentru prima dată când localnicii satului Voiteştii din Deal sunt nevoiţi să se alimenteze cu apă de la cisterne, care vin de două ori pe săptămână. Acest sat este îmbătrânit şi oamenii nu se mai pot deplasa câteva sute de metri până la cele patru fântâni aflate mai departe de sat să aducă apă cu bidoanele pentru alimentarea animalelor sau pentru spălat. Aşa că, imediat ce am constatat că apa a secat din fântâni, am şi luat legătura cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj şi ieri a venit pentru prima dată cisterna în sat“, a spus edilul.

Vremuri extrem de grele

„Am aproape 70 de ani şi nici nu mă gândeam că voi apuca vremuri din astea. Să ajungem noi să primim apă cu porţia, nici prin cap nu-mi trecea. Iată că am trăit s-o văd şi p-asta“, a afirmat ieri un bătrân din Voiteştii din Deal, care aştepta să ajungă cisterna şi la el.
„Am mers cu cisterna prin sat şi oamenii şi-au pregătit bidoane pentru a lua apă potabilă. Le-am explicat că pot s-o consume fără probleme, pentru că este potabilă, deoarece la început au fost cam rezervaţi. Însă au înţeles şi au făcut alimentarea cu câte aproape 100 de litri. A fost suficientă cisterna cu cei 6.000 de litri de apă adusă în sat“, a completat primarul.
Acesta a mai afirmat că în sat erau două fântâni principale de unde sătenii luau apă, însă acestea au secat la sfârşitul săptămânii trecute. „Unii care sunt mai departe mai au fântâni în curte şi nu dau voie vecinilor să se alimenteze, însă nici scandal sau înghesuială nu s-a creat la sosirea cisternei. Oamenii au stat la porţi şi noi am trecut cu cisterna şi le-am umplut bidoanele“, a adăugat primarul.
În comuna Albeni, jandarmii au adus apă cu cisterna de două zile în satul de strămutaţi, deoarece aici nu există nici o sursă de apă. Cele 32 de familii s-au obişnuit să aştepte cisterna să-şi facă aprovizionarea până a doua zi. „Pentru locaţia din Câmpu Mare s-a găsit pentru moment soluţia de a duce apă localnicilor cu cisterna. Apa este potabilă, dar nu aceasta este rezolvarea pentru ei. Acolo zilnic trebuie să ajungă cisterna, pentru ca oamenii să nu ducă lipsă de apă, însă pentru asta trebuie să intrăm în grafic“, a spus Spiridon Gorlă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS