9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRecorduri negative la producţia de grâu

Recorduri negative la producţia de grâu

Agricultorii doljeni înregistrează una dintre cele mai scăzute recolte de grâu din ultimii ani.

Din datele furnizate de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dolj, producţia medie înregistrată până în prezent în judeţ este de 750-800 de kilograme de grâu la hectar, însă, potrivit directorului DADR Dolj, Cornel Popa, media va scădea după ce micii agricultori îşi vor anunţa producţiile.
Popa a precizat în cadrul unei şedinţe cu şefii instituţiilor deconcentrate implicate în limitarea efectelor secetei că deja a fost raportată o producţie de numai 50 de kilograme la hectar de către un producător doljean.
„Producţia medie de grâu este foarte scăzută, de 750-800 de kilograme la hectar, şi va scădea în continuare pentru că primele lanuri care se recoltează sunt cele care aparţin societăţilor. Într-o localitate din Dolj a fost raportată şi o producţie de 50 de kilograme la hectar. La orz avem 900-950 de kilograme în medie la hectar, tot în scădere“, a spus Popa.

Prioteasa cere ajutor de la guvern şi UE

Potrivit autorităţilor, lipsa acută de furaje face ca în localităţile din sudul judeţului sătenii să-şi vândă animalele la un preţ de câteva ori mai mic decât cel al pieţei. Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a declarat că singura soluţie pentru ca oamenii de la ţară care nu şi-au asigurat culturile şi nu vor primi despăgubiri de la stat să iasă din criză este intervenţia guvernului şi cea a Uniunii Europene.
„Poate e bine să folosim principiul de solidaritate al Uniunii Europene.
Voi discuta cu şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România, Donato Chiarini, această chestiune şi voi trimite scrisori tuturor europarlamentarilor“, a precizat Prioteasa.

Interzis la foc pe mirişti

Sătenii care finalizează recoltatul grâului în această perioadă nu vor putea da foc la mirişti pentru a curăţa pământul de resturile de vegetaţie.
Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a cerut reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să atenţioneze oamenii că incendierea este interzisă pentru a nu exista pericolul ca focul să se propage.
„Să nu aud că s-a dat foc la vreo mirişte în urma treieratului. Este o mare responsabilitate pe care o au primarii şi dumneavoastră“, a mai spus Giugea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS