Fumatul în locurile publice ar putea să fie interzis

Autori


63,41% dintre cei care au răspuns unui chestionar al Ministerului Sănătăţii agreează ideea interzicerii fumatului în locurile publice închise, inclusiv în baruri, cafenele, cluburi, cofetării etc.

Fumatul în locurile publice închise ar putea să fie interzis de la 1 iulie. Ideea aparţine ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a organizat în acest sens şi o dezbatere publică. Persoanele care au intrat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, şi au avut răbdarea necesară, au putut să completeze chestionare privind fumatul în locurile publice.

Rezultatele consultării, date publicităţii ieri, pe site-ul aceleiaşi instituţii, arată că o mare parte din cei care au răspuns chestionarului (82,2% din 1.074 de persoane) agreează ideea interzicerii fumatului în locurile publice închise. 53,85% consideră că nu ar trebui acceptată nici o derogare cu privire la această decizie. Doar 36,59% doresc să existe anumite spaţii pentru fumat în unele locaţii (baruri, cluburi, cofetării, aeroport, trenuri etc), iar 76,7% vor ca aceste măsuri să fie introduse chiar de la 1 iulie 2008. Cei mai mulţi dintre cei care au completat chestionarele sunt tineri între 21 şi 30 de ani (39,8%), urmaţi de cei din categoria de vârstă 31 – 40 de ani (33,5%). De asemenea, majoritatea provin din mediul urban şi au studii superioare.

Dezbaterea publică pe tema fumatului în locurile publice închise a fost organizată în preajma Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Fumatului, aniversată pretutindeni pe 31 mai.

Adolescenţii se revoltă

Printre categoriile de vârstă care nu au fost luate în calcul la efectuarea sondajului se află şi tinerii sub 20 de ani. În liceele şi facultăţile din Craiova, fumatul este o modă. O spun elevii, dar şi studenţii care cred că este foarte greu să intre în anumite grupuri dacă nu fumează. “Prietenele tale sunt cool pentru că fumează. Dacă ele fumează şi tu nu, rişti să te izolezi”, spune Anamaria Ciolacu, de 16 ani, elevă.


Pe de altă parte, interzicerea fumatului în locurile publice nu este văzută cu ochi buni de unii elevi, care cred că este o îngrădire a libertăţii lor. „Dacă ei cred că pot să ne oblige să nu mai fumăm, se înşală. O ţigară merge întotdeauna la o bere“, a spus râzând un adolescent în faţa Colegiului „Carol I“.

Despre consecinţele fumatului asupra sănătăţii, tinerii spun că au auzit, dar la vârsta aceasta cred că au toată viaţa înainte şi iau prea puţin în seamă avertismentele. „M-am săturat să-mi spună alţii cum să-mi trăiesc viaţa. Părinţii mă ţin din scurt. La discotecă nu am voie, să ies cu prietenii nu am voie că trebuie să învăţ, băutură nu, tutun nu. Unde o să ajungem?“, întreabă Beatrice Stancu, de 17 ani.

Restricţii

În România există reglementări care interzic deja fumatul în unele locuri publice. Fumatul este interzis în instituţiile publice, cu excepţia locurilor special amenajate, în spitale, mijloace de transport în comun (trenuri, autobuze, taxiuri). Există, de asemenea, restricţii şi în localurile de zi şi noapte, patronii de baruri, de cafenele şi de restaurante fiind obligaţi să amenajeze în locaţiile respective spaţii delimitate pentru fumători.

 Comenteaza acum

3 Comentarii

 1. larissa said:

  “Fumatul în locurile publice închise ar putea să fie interzis de la 1 iulie. “???…..trebuie sa fie inchise….am intrat in UE, si trebuie sa ne conformam; ar fi cea mai buna decizie pe care Ministerul Sanatatii poate sa o ia.

 2. eu said:

  pe cind obligatia de a fii vegetarieni carnea face rau si omoara .pe cind obligatia de a umbla cu masca pe figura noxele fac rau omoara.pe cind obligatia de a nu mai merge cu masina pt ca ucide inmai multe moduri din neatentie polueaza strica atmosfera. UNDE ESTE DREPTUL MEU DE A ALEGE??? ce cautati dragi nefumatori in restaurante si baruri beti cafeaua in cofetariisi serviti masa la cantine sau pizzerii acolo NU SE FUMEAZA.

 3. atak said:

  pai da, nu avem voie sa fumam unde vrem ca …deh! trebuie sa mai dea si fabricile astea de tigari faliment, nu? ca prea si-au luat-o in cap…
  eu ma intreb insa, ce castiga STATUL din asta?
  nimic, cu siguranta.
  si atunci? oare unde e “shmekeria”? cum accepta statul sa piarda sute de miliarde anual?
  i s-a facut Statului mila de plamanii cetatenilor?
  sau e vesnica vrajeala cu “f”

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 31 mai 2007

Actualitate

» Expoflora
» Oltenia dansează…
» Servicii medicale gratuite
» Fumatul în locurile publice ar putea să fie interzis
» Tinerii craioveni, de vorbă cu Zoltan de la Sarmalele Reci
» Bagajul – teroarea vacanţelor

Local

» Au înşelat două bănci şi o firmă de electrocasnice
» Director schimbat din funcţie de două ori
» Mort în fântână
» Poliţişti agresaţi de şapte tineri
» Jandarmii au trimis OJPC-ul la Scorniceşti
» Garda Financiară face anchete penale
» Liderii încarceraţi au scăpatde executarea silită
» Razie printre scutere
» 54% dintre români vor demisia celor 322 de parlamentari
» Băsescu a cerut schimbarea guvernului şi alegeri anticipate
» Proiect de informare asupra circulaţiei forţei de muncă
» Ca între infractori
» Ajutaţi-mi tatăl să supravieţuiască!
» Copilărie în lanţuri
» Vlad Duţă – Campion
» Adolescenţă închinată lui Dumnezeu
» Consiliu de Administraţie la Aceti
» Gheorghe Chiţu, noul adjunct al ISJ Olt
» Desenele copiilor, expuse pe gardul parlamentului
» Profesorii aşteaptă punctajul pentru detaşare
» Închiderea Arpechim afectează economia din Vâlcea

Dolj

» 50.000 de vârstnici doljeni vor primi pensii mai mari
» Conservele suspecte, la incinerator
» Pistoale ascunse în cutii de prăjituri
» Şeful IPJ Dolj a accidentat un copil

Gorj

» Protecţia liliecilor din Peştera Muierilor
» Târziu, scos de sub urmărire penală
» O gorjeancă a născut în creierii munţilor

Sport

» Am vrut să-mi sparg toate cupele
» Philippe, mare sportiv, mare om
» Duval s-a antrenat cu Bugalski
» Turneu la Depou
» 30.000 de lei pentru Cupa României
» Obiectiv îndeplinit
» Bălan, preşedinte?
» Cătălin Crăciunescu îşi vrea banii
» Mutu, jucătorul sezonului
» Părintele, acuzat de practici neortodoxe
» Permutări de jucători la Pandurii
» Ionescu cheamă Ştiinţa la tribunal

Magazin

» Bancul zilei
» Fereşte-te de radar!
» Energie electrică

Opinii

» Străbunicul şmecherului

Top