19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu, susţinut şi de electoratul adversarilor politici

Băsescu, susţinut şi de electoratul adversarilor politici

Ultimul sondaj de opinie, realizat de INSOMAR şi Metro Media Transilvania la cererea Realitatea TV, indică o victorie netă a lui Traian Băsescu la referendumul de sâmbătă. Studiul, ale cărui rezultate au fost date publicităţii astăzi, a fost realizat în perioada 12-14 mai pe un eşantion de 12.480 de persoane, cu o marjă de eroare de 1%.

Astfel, dintre persoanele care s-ar prezenta la vot, 79,1% ar vota în favoarea menţinerii ca preşedinte a lui Traian Băsescu, iar 20,9%, pentru demiterea sa. Peste 80% din populaţia Moldovei şi a Munteniei ar vota împotriva demiterii, din Moldova, 75,1% tot împotriva demiterii, iar în Bucureşti, în acelaşi sens s-ar exprima 82,6%. De asemenea, electoratul cuprins între 18 şi 49 de ani ar vota în proporţie de peste 80% pro-Băsescu, cei între 50 şi 64 de ani ar vota împotriva demiterii în proporţie de 75,8%, iar în privinţa celor de peste 65 de ani, scorul pro-Băsescu este de 71,7%.
Sondajul a încercat să afle dacă repondenţii susţin opinia politică a formaţiunilor politice cu care simpatizează, în ce priveşte demiterea lui Traian Băsescu. De la PD 95,7%, iar de la PLD, 94,4% dintre susţinători se declară pro-Băsescu. În schimb, cei care-i aleg pe liberali votează pro-Băsescu în proporţie de 64,9%, întocmai ca 74,1% dintre susţinătorii UDMR şi 73,5% din electoratul PC. Chiar şi în rândul susţinătorilor PRM, 53% vor vota împotriva demiterii preşedintelui. Simpatizanţii PSD sunt însă ceva mai fideli, doar 34,9% declarând că vor vota în favoarea lui Traian Băsescu.

La întrebarea privind "alegerile parlamentare, în cazul organizării de alegeri duminica viitoare", răspunsul celor care au făcut parte din eşantion indică schimbări de proporţii. Mai precis, PD ar avea 51,9%, urmat la mare distanţă de PSD, cu doar 17%, iar PNL, 8,3%. De remarcat că acest sondaj susţine că în Parlament ar mai intra un singur alt partid, PNG, care ar avea 5,6%, faţă de cele peste 16 procente pe care le obţinuse în sondajele precedente. La limita întrunirii pragului electoral s-ar situa UDMR, cu 4,8%, urmată de PRM, cu 4,3%, în vreme ce PLD ar avea 2,6 procente, iar PC ar obţine 1,1%. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS