9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNumele din spatele retrocedărilor ilegale

Numele din spatele retrocedărilor ilegale

Vinovaţii pentru erorile grave comise în Dolj în aplicarea celei mai noi legi a retrocedării încep încet-încet să iasă la iveală. De la juriştii prefecturii şi până la primarii localităţilor din jurul Craiovei, toţi dau din colţ în colţ, încercând să explice cum a fost posibil ca sute de hectare să fie făcute cadou unor aşa-zişi proprietari.

 Deşi juriştii care se fac vinovaţi de ilegalităţile prezentate în raportul de verificare a modului în care s-a stabilit dreptul de proprietate asupra unor terenuri situate în opt comune limitrofe Craiovei nu au fost nominalizaţi în document şi nu au fost nici măcar sancţionaţi pentru greşelile comise, GdS a identificat câţiva dintre funcţionarii care s-au ocupat de analiza cererilor de pământ. Solicitările de teren depuse în baza Legii nr. 247/2005 în comuna Malu Mare, unde au fost descoperite cele mai multe nereguli, au fost analizate în 2006 de consilierul juridic Monica Mitre. Aceasta a declarat însă ieri că mai bine ar putea explica situaţia şeful său din cadrul Instituţiei Prefectului Dolj, Eugen Marinescu, directorul Direcţiei de Verificare a Legalităţii Actelor, care nu a fost de găsit pe tot parcursul zilei.

Mitrache, tăiat de la despăgubiri

Cazul cel mai interesant prezentat în raportul de control întocmit de juriştii prefecturii pentru Malu Mare este cel al firmei GIST IMPORT EXPORT SRL, aparţinând afaceristului Gigi Mitrache, patronul Metal Lemn SA, care a solicitat şi a primit în baza unei legi făcute pentru proprietarii ale căror pământuri au fost confiscate în timpul regimului comunist 50 de hectare de teren. Cel care a încercat să ne lămurească asupra traseului urmat de firmă pentru a pune mâna pe cele 50 de hectare a fost primarul Alexandru Dicu, preşedintele comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar. Acesta a declarat că societatea a prezentat în urmă cu câţiva ani o hotărâre a instanţei prin care autorităţile locale erau obligate să-i pună în posesie pe terenul solicitat, însă, cum comuna nu dispune de teren, societatea a depus cerere pe Legea nr. 247/2005 pentru a primi despăgubiri. „În urmă cu doi-trei ani au obţinut o hotărâre judecătorească prin care ne obligau să-i punem în posesie. Pentru că nu am avut teren, au făcut cerere pe Legea nr. 247. I-am întrebat pe juriştii prefecturii, care iniţial au fost de acord să introducă pe anexa 23 cu trimitere pe anexa 42 pentru depăgubiri. În urmă cu o lună ne-au chemat cu anexa 23 şi i-au şters de acolo“, a spus primarul Dicu.

Societatea avea doar drept de administrare

În opinia juriştilor care au controlat documentaţia anexată cererii, lucrurile nu stau însă deloc aşa. În raportul de control al cererilor validate pe comuna Malu Mare în anexa 23, se arată clar faptul că singurul act care a stat la baza validării a fost o sentinţă prin care societăţii i se recunoştea doar dreptul de administrare asupra terenului. În plus, firma nu avea de ce să fie trecută în anexa 23, aceasta fiind destinată exclusiv persoanelor fizice. „SC GIST IMPORT EXPORT SRL – 50 ha – nu face obiectul anexei 23, care se referă numai la persoane fizice, prezentând ca act doveditor Sentinţa nr. 405/2000 a Tribunalului Dolj, prin care i s-a constatat doar dreptul de administrare a 50 de hectare pe raza comunei Malu Mare“, se arată în raportul de verificare întocmit de juriştii Instituţiei Prefectului Dolj. Anexele întocmite pentru comuna Malu Mare au fost deja rectificate de comisia judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar.

Rudeanu îşi ia adio de la pământuri

Alte greşeli care urmează să fie îndreptate de comisia judeţeană au fost comise în cazul retrocedărilor din comuna Podari. GdS a semnalat aici cazul unor pretinse moştenitoare, Yvonette Rudeanu şi Sanda Cealâc, care au reuşit să pună mâna pe zeci de hectare de teren fără să facă dovada că sunt moştenitoarele defunctei Maria Viişoreanu. Se pare însă că în curând acestea vor fi nevoite să renunţe la cele 29 de hectare de teren cu care fuseseră împroprietărite de primarul Constantin Gheorghiţă o dată cu rectificarea anexelor validate pe Legea nr. 247/2005. Un caz asemănător a fost cel al retrocedării a 15 hectare de teren de pe urma lui Ion şi a Wandei Dragomirescu, pentru care nu s-a depus certificat de moştenitor. Cel care a „omis“ să verifice dacă solicitanţii sunt cu adevărat moştenitorii foştilor proprietari din Podari este consilierul juridic Marian Mirea, care nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri. La Şimnicu de Sus, unde s-au descoperit cazuri de retrocedări de teren fără ca beneficiarii să-l fi solicitat, consilierul care s-a ocupat de verificarea documentelor este Adina Săndoiu. Aceasta a explicat ieri că, deşi a propus invalidarea poziţiilor din anexă, comisia judeţeană a fost cea care a decis să le valideze. „Probabil că au fost mai mulţi fraţi şi doar unul a făcut cerere pentru pământ, dar au fost trecuţi toţi. Eu am propus invalidarea în şedinţa comisiei judeţene, dar poziţiile au fost validate“, a spus Adina Săndoiu. Lămuriri asupra speţei ne-a dat şi consilierul pe probleme agricole din Primăria Şimnicu de Sus, Marin Nicola, care a declarat că oamenii au fost incluşi în listă pentru a fi scutiţi de drumuri prin tribunale. „Pe Legea nr. 1 şi Legea nr. 18 au fost validaţi doi fraţi, dar pe Legea nr. 247 a făcut cerere doar unul dintre ei. Noi i-am trecut pe amândoi pentru că veneau aici şi cereau să fie trecuţi în anexă şi apoi ne dădeau în judecată. Am zis că nu are rost să-i purtăm prin judecată. Oricum, au fost radiaţi din anexă“, a precizat consilierul Nicola.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII