20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRăspundem cititorilor

Răspundem cititorilor

Trimiteţi întrebările dumneavoastră pe adresa: Gazeta de Sud, strada Câmpia Izlaz, nr. 97A, Craiova sau pe e-mail [email protected]

Atenţie la ce semnaţi!

Ion Rochian, din comuna Goicea, judeţul Dolj, este nemulţumit de contractul de arendă pe care-l are soţia sa cu societatea Oltyre SA din Craiova. Domnia sa ne relatează într-o scrisoare că în contract scrie negru pe alb că pentru cele 3,5 ha date în arendă trebuie să primească 600 kg/ha sau echivalentul în lei al grâului la preţul practicat pe piaţă. Domnia sa ne relatează faptul că, în luna februarie 2007, în comună a fost adus grâu care nu a ajuns la toţi proprietarii. Ion Rochian spune că a fost rugat de directorul economic al societăţii să primească un milion şi jumătate de lei pentru fiecare hectar arendat în loc de cele 600 kg de grâu, ofertă pe care acesta a refuzat-o deoarece în contract scrie că echivalentul în lei al grâului se calculează avându-se în vedere preţul pieţei. Totodată, semnatarul scrisorii relatează că oferta societăţii era egală cu valoarea subvenţiei primite de la statul român pe hectar în anul precedent, ceea ce ar însemna că arendaşul ar fi plătit arenda cu banii statului.

GdS:
Domnule Rochian, din contractul pe care l-aţi ataşat scrisorii dumneavoastră reiese că plata arendei se face la sediul societăţii comerciale şi nu în comuna de domiciliu a proprietarului, iar la „opţiunea arendaşului, preţul arendei poate fi plătit şi în echivalent lei sau alte produse cultivate de arendaş pe suprafaţa arendată“, aşa cum scrie la capitolul V, art. 6 din contractul de arendă. Această prevedere îi dă dreptul arendaşului să stabilească dacă vă plăteşte arenda în grâu sau lei. Articolul 8 din acelaşi capitol face referire la plata arendei în bani şi la modalitatea de calcul al preţului grâului. Conform acestui articol, echivalentul în lei al grâului se face la preţurile practicate pe piaţa locală, bursa de cereale sau Oltyre SA la data plăţii. Acest mic artificiu strecurat în contractul de arendă şi însuşit de dumneavoastră prin semnatură îi dă dreptul arendaşului să stabilească preţul grâului în momentul plăţii arendei. Acest preţ poarte fi egal cu valoarea subvenţiei acordate de stat şi încasate de arendaş fără ca acest lucru să fie ilegal. Din păcate, copia contractului pe care ne-aţi trimis-o conţine şi alte prevederi care nu sunt în avantajul proprietarului terenului, dar o dată semnat contractul devine lege între părţi. Pentru a vă dumiri cum stau lucrurile cu arenda vă recomandăm să citiţi Legea nr. 16/1994 cu modificările ulterioare, precum şi normele de aplicare a ei sau să consultaţi un avocat.

Agronomi nemulţumiţi

Mai mulţi specialişti agricoli din comuna Fărcaş ne-au scris la redacţie, relatându-ne faptul că, după ce li s-a constituit dreptul de proprietate ca specialişti agricoli care au lucrat în ultimii trei ani în CAP, li s-au emis titluri de proprietate în anii 1996 şi 1997. Familia Bunget Maria a cerut reconstituirea dreptului de proprietate care în Fărcaş s-a făcut pe vechile locuri şi, pentru că terenul pe care-l deţinuse fusese atribuit specialiştilor, a apelat la instanţa de judecată pentru a le anula acestora titlurile de proprietate. Instanţa le-a anulat titlurile, iar acum părţile se găsesc în apel.

GdS:
Având în vedere că nici o instanţă judecătorească nu s-a pronunţat definitiv şi irevocabil în problema pe care ne-o sesizaţi, vă sugerăm să vă formulaţi apărarea în faţa instanţelor de apel şi să aşteptaţi decizia acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII