17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRăzboi rece pentru DAEWOO Craiova

Război rece pentru DAEWOO Craiova

Giganţii americani FORD şi GENERAL MOTORS luptă cu magnatul rus Oleg Deripaska pentru preluarea DAEWOO Craiova. Deripaska este un oligarh apropiat preşedintelui Vladimir Putin, având o avere estimată la 22 de miliarde de dolari, mai mare decât cea a celebrului său compatriot Roman Abramovici.

Ministerul de Finanţe a informat ieri că trei companii au depus scrisori de intenţie neangajante pentru privatizarea AUTOMOBILE CRAIOVA SA (ACSA), singurul acţionar cu drept de vot la DAEWOO AUTOMOBILE ROMÂNIA (DWAR). Statul şi-a anunţat recent intenţia de a vinde pachetul majoritar de 72,4% din acţiunile ACSA deţinut prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi a cerut companiilor interesate să-şi precizeze în scris disponibilitatea de a participa la privatizarea societăţii. Potrivit agenţiilor de presă, de achiziţionarea producătorului craiovean de automobile sunt interesaţi la această oră giganţii americani FORD şi GENERAL MOTORS, la care se adaugă compania rusă JC RUSSIAN MACHINES. Primele două se interesează de mult timp de uzina craioveană şi chiar şi-au trimis experţii în Bănie pentru o evaluare. Ultimii care au poposit la DAEWOO Craiova sunt cei de la FORD. Celelalte companii interesate la un moment dat, grupul chinez Chery Automobile, Renault-Nissan şi Tata Motors, nu au depus scrisori, însă nu este exclus ca aceştia să vină în momentul lansării ofertei de privatizare. În ceea ce priveşte a treia companie care a depus scrisoare de intenţie, trebuie spus că singurele referinţe sunt legate de magnatul rus Oleg Deripaska, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin. În vârstă de 30 de ani, Deripaska face parte din noua oligarhie rusă şi conduce un imperiu financiar evaluat la aproape 22 de miliarde de dolari, fiind mai bogat decât fostul său partener de afaceri Roman Abramovici. Multimiliardarul are în portofoliu, printre altele, RUSAL – unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din lume -, afaceri importante în domeniul energiei şi GAZ – al doilea mare producător de autoturisme din Rusia.

Negocieri cu toţi acţionarii

Statul ar putea scoate la vânzare şi acţiunile deţinute la ACSA de SIF Oltenia, care, prin vocea preşedintelui Dinel Staicu, şi-a anunţat în mai multe rânduri intenţia de a-şi vinde participaţiile la această firmă. „În următoarele două săptămâni se va încheia evaluarea companiei. Urmează să solicităm investitorilor interesaţi ofertele preliminare. Calendarul privatizării este destul de strâns şi sperăm ca în luna iunie să fie finalizat“, a precizat, pentru GdS, ministrul Mihai Voicu, membru în comisia de privatizare de la DAEWOO Craiova. Partea română impune câteva condiţii tehnice, printre care un nivel de absorbţie a componentelor locale în proporţie de 60% şi o producţie de 300.000 de maşini pe an, lucru care ar putea fi atins, în opinia ministrului Voicu, în următorii patru ani. Statul urmează să poarte negocieri cu toţi acţionarii ACSA, pentru a putea vinde tot viitorului investitor. În prezent, compania craioveană se află în proces cu ANAF, care îi impută datorii către bugetul de stat în valoare de 752 de milioane de euro, în contul taxelor vamale la importurile de componente auto din perioada 1994-2001.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU