17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe da Garda jos din cui

Se da Garda jos din cui

Politistii doljeni sunt obligati sa informeze Garda de Mediu daca pe raza drumurilor publice ale localitatilor in care isi fac serviciul sunt abandonate materiale provenite din activitati de constructii sau alte deseuri.


In Dolj functioneaza de câteva zile o Comisie judeteana pentru prevenirea si sanctionarea abandonarii de catre agentii economici si persoanele fizice a unor materiale de constructii sau deseuri menajere in zona retelelor rutiere de drumuri judetene comunale. Organismul, infiintat prin ordin al prefectului, este condus de seful Comisariatului de Mediu Dolj, Marin Costache, si are in componenta zece comisari din politia doljeana, intre care sefii a sapte localitati – doua municipii, patru orase, o comuna. Potrivit comisarului-sef Marin Costache, comisia a fost constituita in scopul de a atrage politia in depistarea contraventiilor pe linie de protectie a mediului pe toata raza judetului Dolj. „Acest gen de incalcari ale normativelor erau sanctionabile si pâna acum, insa probabilitatea ca acestea sa fie depistate la timp in toate comunele Doljului si sa se aplice amenzi pe linie de protectie a mediului, inclusiv autoritatilor publice locale respective, era redusa. O structura de actiune prin care este cooptata politia poate avea rezultate notabile“, a spus Marin Costache.


Potrivit legislatiei in vigoare, persoanele fizice si juridice, precum si autoritatile publice locale raspund pentru protectia mediului, iar nerespectarea masurilor in domeniu ii poate costa pe fiecare de la 3.000 la 70.000 de lei (700 milioane lei vechi).


Depozit lipsa


Craiova, ca si celelalte municipii si orase ale Doljului, nu are un depozit autorizat pentru materialele provenite din constructii, astfel ca respectarea legislatiei de mediu ii costa scump pe craioveni, fie ca o respecta, fie ca nu. Ca sa nu stea cu deseurile in curte sau in casa, craiovenii ar trebui sa contracteze serviciile unei firme specializate, iar acest lucru costa. Daca le arunca in strada sau la rampa de gunoi menajer iar ii costa. Comisarul-sef Marin Costache spune ca le-a solicitat oficial reprezentantilor Consiliului Judetean Dolj si ai Primariei Craiova sa analizeze posibilitatea de a amenaja astfel de depozite pentru materialele rezultate din constructii. „Inainte de a trece la represalii, trebuie sa ne asiguram ca exista locuri in apropierea localitatilor in care astfel de reziduuri pot fi aduse. Autoritatile publice au obligatia de a identifica aceste perimetre si de a le face publica asezarea“, a mai declarat Costache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS