20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRazboiul biletelelor, in varianta oncologica

Razboiul biletelelor, in varianta oncologica

In loc sa aprovizioneze spitalele cu citostaticele necesare bolnavilor de cancer, CNAS se tine de biletele, apoi isi cere scuze pentru gafe.


A trecut o luna de când oncologii craioveni au inaintat catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) situatia necesarului de citostatice pentru luna ianuarie 2007. Desi medicamentele pentru bolnavii de cancer ar fi trebuit sa fie livrate in judete inca din 3 ianuarie, CNAS n-a facut pâna acum nici macar comanda catre furnizorii de produse farmaceutice. Mai mult, zilele trecute a solicitat tuturor spitalelor din tara sa-si refaca toate comenzile.


Viata bolnavilor, in pericol


Situatia bolnavilor de cancer continua sa fie disperata, in conditiile lipsei medicamentelor care le asigura supravietuirea. Joi fusese anuntata sosirea la Spitalul de Urgenta Craiova a unui transport cu medicamente pentru bolnavii de cancer. Au fost primite insa doar antibiotice si seruri. Bune si acestea, insa prioritare erau citostaticele.


La Clinica de oncologie medicala a celui mai mare spital din Oltenia trebuia sa primeasca chimioterapie in cursul acestei luni 476 de bolnavi. Citostaticele pe care ar trebui sa le obtina gratuit de la spital n-au fost primite nici pâna acum, desi aceste medicamente ar fi trebuit sa ajunga in farmacia spitalului din primele zile ale lunii. Pentru cazurile mai deosebite s-au mai gasit medicamente, din rezervele Clinicii de oncologie. Peste 80 de bolnavi au fost insa reprogramati pentru a li se da medicamentele când se vor primi de la Bucuresti.


O situatie asemanatoare se inregistreaza si in rândul bolnavilor de cancer supusi la tratamente hormonale. Din cei 330 de pacienti ai Spitalului de Urgenta Craiova care primesc hormono-terapie, 30 au fost deja amânati. Acestia trebuie sa-si primeasca medicamentele cel târziu pe 22-23 ianuarie.


„Luni, cel târziu marti dimineata, noi trebuie sa avem medicamentele necesare, altfel situatia devine complicata. Daca nu le dam bolnavilor de cancer aceste medicamente, exista riscul ca boala lor sa-si reia evolutia. Atunci, pe de-o parte investitia de pâna acum e pierduta, iar pe de alta parte orice recidiva scurteaza supravietuirea“, a declarat prof. univ. dr. Florinel Badulescu, seful Clinicii de oncologie medicala din cadrul Spitalului de Urgenta Craiova.


Refacerea comenzii, cu o luna intârziere


In loc sa primeasca citostatice, Clinica de oncologie a primit ieri doar… biletele, ca tot sunt la moda de câteva zile. La prima ora, seful de clinica a primit o adresa de la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj prin care i se cerea sa refaca toata comanda de citostatice. „Urmare a adresei CNAS nr. DG243/18.01.2007, va rugam sa refaceti de urgenta comanda pentru luna ianuarie 2007, cu incadrarea valorica in media lunara a comenzilor aferente anului 2006. (…) De rapiditatea acestei actiuni depinde transmiterea citostaticelor in teritoriu“, se arata in adresa CAS Dolj.


Hârtiuta a avut „darul“ de a-l supara pe prof. Badulescu, care este si presedintele Societatii Române de Oncologie: „Noi am trimis inca din 20 decembrie comanda de citostatice pentru ianuarie, in valoare totala de 4,79 miliarde de lei vechi (479.000 de lei), adica mai putin decât bugetul lunar de 5,1 miliarde repartizat in cursul anului trecut. In loc sa ne trimita citostaticele comandate, s-au trezit acum sa ceara refacerea comenzilor, in conditiile in care comanda noastra a fost chiar mai mica decât prevederea bugetara“. Urmarea: prof. Badulescu a trimis la rândul sau catre CNAS o adresa, in care il mustruluieste pe directorul general, dr. Vasile Cepoi.


CNAS cere scuze, medicamentele mai asteapta


Tot ieri, dupa prânz, CNAS trimite prin fax o noua adresa catre Clinica de oncologie a Spitalului de Urgenta Craiova, destinatar fiind chiar seful clinicii. Noul „biletel“ are un continut surprinzator: directorul general al CNAS, dr. Vasile Cepoi, isi… cere scuze pentru gafa: „Va rugam sa acceptati scuzele noastre referitor la adresa privind refacerea comenzii pentru luna ianuarie 2007. Adresa este destinata in exclusivitate unitatilor sanitare care nu s-au incadrat in bugetul mediu lunar al anului precedent, care sunt in procent de 99%“. Pentru medicamente insa, bolnavii de cancer trebuie sa mai astepte pâna saptamâna viitoare. „Mentionam ca citostaticele vor sosi in teritoriu in saptamâna 22-26.01.2007“, se arata in adresa CNAS trimisa Clinicii de oncologie de la Spitalul de Urgenta Craiova.


„Intârzierea nu are nici o justificare, nici macar financiara, deoarece creeaza tensiuni pentru medicii care se ocupa de bolnavi, dar mai ales pentru pacientii care sufera de cancer“, a sustinut prof. univ. dr. Florinel Badulescu.


Statistica


In evidentele Spitalului de Urgenta Craiova se afla in prezent aproape 17.000 de doljeni care au fost sau sunt bolnavi de cancer. Anual, spitalul inregistreaza circa 1.900 de cazuri noi, dar si circa 1.200 de decese cauzate de cancer.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU