14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBariera de la Bechet a fost coborâta

Bariera de la Bechet a fost coborâta

Bariera care restrictiona accesul in Vama Bechet, pâna când turistii si transportatorii nu achitau taxa catre Administratia Porturilor Dunarii Fluviale (APDF) Giurgiu, a fost din nou coborâta, de ieri-dimineata. Aceasta, dupa ce, in dupa-amiaza zilei de joi, traficul de frontiera din Vama Bechet a fost blocat pentru câteva ore. Motivul – taxele de intrare in tara pe care soferii nu au vrut sa le mai achite catre APDF Giurgiu. Activitatea in vama a revenit la normal abia dupa ce soferii nemultumiti au fost lasati sa paraseasca tara fara sa mai plateasca taxa.


Directorul administratiei porturilor a ajuns, joi seara, la Bechet si a discutat cu autoritatile, insa decizia i-a surprins pe soferi: taxele ramân deocamdata, iar pe viitor se va discuta doar diminuarea lor, si nu anularea, asa cum s-a intâmplat la alte puncte de trecere a frontierei. „Taxa se plateste in continuare. Este totusi posibil sa analizam situatia de acolo, pentru ca in punctul de frontiera sa nu se mai faca decât o singura oprire. Nu excludem nici varianta rediscutarii nivelului taxei“, a declarat ieri Cristian Nemtescu, directorul general al APDF Giurgiu.


Bulgarii nu impun o taxa similara


Portul Bechet se afla in contract de concesiune cu APDF Giurgiu, iar tarifele practicate de catre administratia portuara sunt pentru intretinerea si reparatia drumurilor si a infrastructurii rutiere folosite de cei care intra in port. Administratia incaseaza insa bani si de la operatorul privat de transport, care asigura transferul autovehiculelor si persoanelor cu bacul, de pe un mal pe altul al Dunarii. Conducerea Administratiei Porturilor Dunarii Fluviale care a impus acest tarif sustine ca soferii au confundat tariful cu taxele de tranzit si de ecologizare care au fost anulate sau suspendate, dupa caz, in toate punctele de frontiera din tara. Totodata, se va pune in discutie necesitatea mentinerii barierei la intrarea in punctul de frontiera de la Bechet. „Este o bariera in calea liberei circulatii a persoanelor si bunurilor“, a declarat Tudor Radulescu, directorul general al SC SPET SHIPPING SA, operatorul privat de transport din Portul Bechet. Taxa de infrastructura aplicata in porturile fluviale Calafat si Bechet ar putea fi scoasa, decizia urmând sa fie luata in Consiliul de Administratie al APDF Giurgiu, care va avea loc la inceputul saptamânii viitoare, a declarat ieri, pentru NewsIn, secretarul de stat in MTCT, Alexandros Galiatatos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS