17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAgentii de circulatie si-au pregatit punctele de penalizare

Agentii de circulatie si-au pregatit punctele de penalizare

La 15 puncte primite in sase luni, permisul se suspenda. Soferul si-l poate recupera doar daca raspunde corect la 13 intrebari din cele 15 câte sunt in testul la care il supun politistii de la Circulatie.


Politistii doljeni sunt pregatiti sa aplice cu strictete chiar de la 1 decembrie prevederile noului Cod Rutier, mai ales in ce priveste punctele de penalizare.


Dupa cum a mentionat subcomisarul Marius Stamin, ofiter in cadrul Serviciului Politiei Rutiere Dolj, evidenta punctelor de penalizare se va tine pe calculator. Practic, se creeaza ceea ce politistii numesc „cazierul rutier“ al conducatorului auto, ce contine date despre toate contraventiile si accidentele in care soferul a fost implicat.


13 corecte sunt norocoase


La cumularea a 15 puncte de penalizare intr-o perioada de sase luni, permisul de conducere se suspenda pe o perioada de 30 de zile. Conducatorul auto va fi instiintat in scris ca i s-a suspendat permisul, fiind obligat ca, in termen de cinci zile, sa se prezinte la Politia Rutiera si sa-si predea permisul. In cazul in care nu se prezinta in cele cinci zile, sanctiunea consta in dublarea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.


In perioada in care are permisul suspendat, conducatorul auto este obligat sa sustina la Serviciul Politiei Rutiere un test de verificare a cunostintelor de legislatie rutiera. Chestionarul cuprinde 15 intrebari, iar cel testat trebuie sa raspunda corect la cel putin 13 dintre acestea pentru a-si recupera permisul. In situatia in care soferul pica testul, va fi reprogramat pentru o noua testare, iar suspendarea dreptului de a conduce se prelungeste pâna in momentul in care va fi in stare sa ia examenul.


Tot de la 1 decembrie se vor schimba si procesele-verbale de contraventie folosite de politisti, noile formulare urmând sa contina si o rubrica in care sunt mentionate punctele de penalizare. De asemenea, noua legislatie rutiera da posibilitatea soferilor contravenienti sa achite pe loc amenda primita. „Atragem atentia conducatorilor auto ca vom fi fermi si vom respecta cu strictete prevederile noii legislatii rutiere chiar de pe 1 decembrie, mai ales in ce priveste aplicarea punctelor de penalizare“, a declarat subcomisarul Marius Stamin.


1 punct = 33 de lei


Noua legislatie rutiera prevede ca amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate. Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie. Concret, un punct echivaleaza cu 33 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS