11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatutul BCR avantajeaza SIF-urile

Statutul BCR avantajeaza SIF-urile

Actionarul majoritar, Erste Bank, nu poate lua decizii majore in politica BCR fara acordul celor cinci societati de investitii financiare. SIF-urile fac front comun si au „embargo“ la decizii separate in problema BCR. Acestea nu au o contraoferta pentru pachetul de 8% detinut in prezent de salariatii BCR.


Actionarii Bancii Comerciale Române (BCR) au modificat recent noul statut al institutiei de credit. Principala noutate o constituie restrângerea ariei de aplicare a votului cu o majoritate de 75%, ceea ce situeaza in pozitii cheie cele cinci societati de investitii financiare (SIF), care detin cumulat 30,12% din capitalul social al bancii si care trebuie sa-si dea acceptul in decizii majore, cum ar fi majorarea capitalului social sau fuziunea BCR cu alte banci. Atâta timp cât BCR nu este listata la BVB, conditiile trebuie respectate. Acestea depind insa si de conditia ca SIF-urile sa detina minimum 20% din actiunile BCR. Austriecii de la Erste Bank au platit statului român 3,75 miliarde de euro pentru 61,8% din capitalul social al BCR. Cele cinci SIF-uri, care detin câte sase procente, pot face politica BCR in ceea ce priveste deciziile majore, daca au aceeasi pozitie. Din punctul de vedere al unor presedinti de SIF, noul statut al BCR avantajeaza SIF-urile. „Statutul BCR este in favoarea SIF-urilor si foarte sigur pentru noi. Desi la fotbal m-am inselat, la actiuni nu m-am pacalit niciodata pâna acum. Cheia contractului este cvorumul de 75%. Am discutat si cu ceilalti presedinti de SIF ca nimeni sa nu tradeze si sa incalce embargoul. Dar nu cred ca Erste Bank are nevoie de actiunile SIF-urilor deocamdata. Mai multe detalii nu pot sa dau, pentru ca asa am stabilit“, a declarat ieri Dinel Staicu, presedintele Consiliului de Administratie (CA) al SIF Oltenia. Alt punct din noul statut stipuleaza ca, in limitele permise de lege si de BNR, cel putin 40% din profitul anual net al BCR sa fie distribuit actionarilor ca dividende, ceea ce, evident, va spori averea societatilor de investitii financiare. Aceasta, daca avem in vedere ca prin planul de dezvoltare pe urmatorii trei ani se prevede triplarea profitului anual net al bancii, care pentru acest an este estimat la 250 de milioane de euro. Planul mai include si aspecte legate de extinderea in teritoriu, dezvoltarea de noi produse si perfectionarea personalului. De asemenea, acordul SIF mai trebuie obtinut in probleme precum reorganizarea sau mutarea sediului social al bancii.


Actiunile salariatilor, in discutie


O problema aflata in prezent in discutia publica este daca salariatii BCR vor vinde sau nu catre Erste Bank pachetul de 8% din capitalul social. Oferta austriecilor, un schimb de sase actiuni BCR la una Erste sau un pret de 6,5 euro pentru o actiune BCR. Dinel Staicu spune ca SIF-urile nu vor face salariatilor o contraoferta in acest sens, dar si ca nu multi dintre salariati isi vor vinde actiunile catre Erste Bank. „SIF-urile nu vor face o contraoferta pentru cumpararea pachetului de 8% de la salariatii BCR, pentru ca si asa am depasit limita de 5% de detinere. Avem 6,12%, dar am obtinut o derogare pentru acest procent“, a spus Staicu.


„Cred ca cel putin 50% din salariatii BCR nu isi vor vinde actiunile catre Erste Bank. Unii considera actiunile pe care le au o garantie pentru pastrarea locului de munca. Dar nici nu cred ca Erste Bank o sa conditioneze vânzarea actiunilor de pastrarea locului de munca. Asta ar insemna santaj si nu cred ca ei se preteaza la astfel de metode“, a completat presedintele SIF Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS