22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVosganian se impiedica de trecut

Vosganian se impiedica de trecut

Intors de la Bruxelles fara sa fie confirmat in functie de presedintele CE, Manuel Barroso, Varujan Vosganian a fost acuzat in presa centrala de ieri ca a fost colaborator al Securitatii, informatie negata vehement de acesta.


Senatorul liberal Varujan Vosganian a respins ieri acuzatiile care i s-au adus privind colaborarea cu Securitatea. El crede ca este vorba despre o manipulare care a aparut in contextul nominalizarii sale pentru functia de comisar european: „Eu am probleme la Bruxelles cu reprezentantii României, nu cu cei ai UE“. In pofida explicatiilor, candidatul Bucurestiului a fost subiectul unor intense dezbateri in cercurile europene, pe fondul criticilor ca acesta nu este o personalitate cunoscuta si ar fi avut legaturi cu oameni de afaceri controversati, cum ar fi Sorin Ovidiu Vântu.


La finalul sedintei Delegatiei Permanante a PNL de ieri, Vosganian si liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, cel care l-a nominalizat pentru functia de comisar european, au negat vehement acuzatiile, catalogându-le drept „neintemeiate si rauvoitoare“. „Nu am avut niciodata nici un fel de colaborare cu nici un fel de organ al Securitatii si asa cum si CNSAS si SIE au spus, nu exista nici un fel de document care sa faca trimitere la vreo colaborare a mea cu fosta Securitate sau cu Directia de informatii externe“, a spus Vosganian. In legatura cu presupusa finantare de catre Sorin Ovidiu Vântu, Vosganian a spus ca, dupa 1990, singurele sale venituri au fost reprezentate de salariile primite in calitate de senator, de la Uniunea Armenilor, de la Uniunea Scriitorilor si de la cele doua microintreprinderi unde este actionar. La rândul sau, Tariceanu a precizat ca joi seara a cerut in mod special SIE sa verifice daca exista un dosar cu numele lui Varujan Vosganian: „Vreau sa va spun foarte clar ca toti candidatii pentru acest post au fost verificati la CNSAS. Raspunsul pe care mi l-a dat CNSAS mi-a permis sa fac aceasta desemnare si vreau sa fie foarte clar ca la CNSAS nu a existat absolut nimic in legatura cu Varujan Vosganian“.


Barosso vrea detalii


Senatorul PNL, Varujan Vosganian, a explicat de ce la Bruxelles sunt probleme in legatura cu nominalizarea lui in functia de comisar european. Acesta a declarat ca acuzatiile din presa l-au determinat pe presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, sa ceara lamuriri suplimentare. Vosganian a precizat ca Barroso i-a cerut sa aduca argumente care sa contracareze informatiile din presa. In timp ce oficialii europeni pastreaza tacerea in privinta soartei lui Vosganian, publicatia franceza on line Les Echos, citata de NewsIn, sugereaza ca tacerea lui Barroso inseamna ca România trebuie sa nominalizeze rapid alt candidat. Potrivit BBC, purtatorul de cuvânt al Comisiei Europene a declarat ca Manuel Barroso va da detalii in momentul in care isi va da consimtamântul, si nu mai devreme, dar cât mai curând posibil“.


Liderii principalelor grupuri parlamentare de la Bruxelles s-au aratat sceptici, joi, in privinta trecutului lui Vosganian, in calitatea sa de fost presedinte al Comisiei economice a Senatului, sugerând ca Parlamentul European ar putea investiga eventuale „relatii nepotrivite“, transmite BBC.


PNL vrea sa-i ia din atributii lui Tariceanu


Mai multi lideri liberali, printre care vicepresedintele Dan Radu Rusanu, liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, si liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, au reluat reprosurile la adresa lui Tariceanu, pentru ca a cedat apararea pentru postul de comisar european. Rusanu a propus ca acesta sa imparta conducerea partidului cu un presedinte executiv, care sa preia mare parte din atributiile politice ale lui Tariceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS