9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSistematizarea circulatiei, urgenta la Craiova

Sistematizarea circulatiei, urgenta la Craiova

Pauzele lungi si dese ale semafoarelor Craiovei, precum si timpii de „verde“ de numai trei – patru secunde pe care aceste instalatii ii afiseaza uneori ii buimacesc atât pe soferi, cât si pe specialistii primariei. In plus, la recensamântul semafoarelor s-a descoperit ca unele dintre ele gazduiesc cuiburi de pasarele.


Reprezentantii Primariei Craiova recunosc ca modul de functionare a semafoarelor din oras este câteodata haotic, aparatele dovedindu-se adesea atât de incapatânate, incât sunt lasate in pace. Ieri, de pilda, la intersectiile bulevardului Gheorghe Chitu cu strada Unirii si cu bulevardul 1 Mai, semafoarele au dormit câteva ore, de dimineata pâna spre amiaza. Aceeasi situatie, la intersectia strazilor Brestei cu Mihai Viteazul. Pe lânga aghioasele pe care le trag in gasca corpurile de avertizare luminoasa, in Banie mai exista câteva astfel de exemplare care nu atipesc, dar, in schimb, cronometreaza „verdele“ de la secunda trei in jos, asa cum, de exemplu, functioneaza semaforul de la intersectia strazii Maria Tanase cu bulevardul Nicolae Titulescu. Mihaita Fetoiu, seful Serviciului sistematizarea circulatiei din Primaria Craiova, spune ca majoritatea defectiunilor semnalate de noi, dar si de soferii exasperati sunt cauzate de componente deteriorate sau de arderea becurilor si ca toanele acestor echipamente sunt oarecum de inteles. „In oras mai sunt amplasate, din pacate, 35 de corpuri vechi, cu becuri, pentru reglementarea accesului autovehiculelor, care au expirat. Interventiile la acestea sunt frecvente, fiindca automatele sunt vechi. Noi am achizitionat insa module noi, cu leduri, pe care le vom amplasa pâna in decembrie 2006, cel târziu“, a spus Fetoiu. El nu-si explica totusi din ce cauza unele semafoare cu cronometru scurg timpul de „verde“ de la secunda trei in jos, dar crede ca este vorba de situatii razlete si ca semaforul, chiar daca ajunge la 0, ramâne blocat pe „verde“ pâna la expirarea perioadei reale in care a fost programat sa permita accesul autovehiculelor. „In aceasta perioada suntem angrenati in activitatea de inlocuire, dar vor solicita o expertizare a acestor semafoare“, a asigurat Fetoiu.


Ploaia si pasarile, dusmanii semafoarelor


Mihaita Fetoiu sustine ca problemele cu adevarat majore apar atunci când semafoarele sunt supuse supratensiunii, mai ales in cazul descarcarilor electrice din timpul verii. „E adevarat ca asta-vara am fost nevoiti sa refacem legaturile distruse si sa inlocuim majoritatea elementelor electrice si electronice la semafoarele din intersectiile strazii Calea Bucuresti cu Sararir si strazii Unirii cu bulevardul Gheorghe Chitu. In aceste cazuri insa nu cred ca exista un sistem care sa reziste“, a mai aratat Mihaita Fetoiu. El nu a ascuns faptul ca, in câteva semafoare, cuplate in 2005, au fost descoperite cuiburi de pasari. „Am avut surpriza sa gasim pasari in semafoare. Eram de râsul lumii. A trebuit sa schimbam aceste semafoare, chiar daca am pus altele tot pe model vechi“, a afirmat seful Serviciului sistematizarea circulatiei.


233 de semafoare


In Craiova functioneaza in prezent 131 de semafoare auto, dintre care 102 cu leduri, in valoare de 1,5 miliarde de lei, si 102 semafoare pentru pietoni, dintre care 49 cu leduri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS