27.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSaracia decimeaza România

Saracia decimeaza România

Populatia României va scadea pâna la 16 milioane in anul 2050, din care mai mult de jumatate va avea peste 60 de ani, iar fiecare persoana activa va plati asigurarile sociale pentru noua persoane, releva un studiu dat ieri publicitatii de Fondul ONU pentru Populatie. Numarul locuitorilor din România s-a diminuat cu un milion in perioada 1992-2005 si continua sa scada. Aceasta tendinta este determinata de fertilitatea scazuta (1,3 copii la o femeie, in loc de 2,1, care ar asigura inlocuirea populatiei) si de migratia externa mare (aproximativ doua milioane de români se afla legal in strainatate, dar numarul celor plecati ilegal este necunoscut).


Daca in prezent din cele 21,6 milioane de locuitori, 10,5 milioane sunt adulti, cinci milioane sunt copii si sase milioane sunt vârstnici, la mijlocul secolului XXI, pensionarii vor reprezenta mai mult de jumatate din populatie si vor fi putini copii si adulti.


Studiul mai arata ca scaderea natalitatii sau mentinerea la un nivel scazut pentru o perioada lunga duce la deteriorarea structurii pe vârste a populatiei. In prezent, in România, tinerele cupluri opteaza pentru mai putini copii (unul de preferinta). Acest lucru se datoreaza conditiilor economice si sociale care descurajeaza tinerii sa faca mai multi copii. Primul efect al reducerii natalitatii este scaderea continua a populatiei scolare, ceea ce va duce la restructurarea posturilor din invatamânt si inchiderea scolilor. Daca acum acest fenomen afecteaza invatamântul primar si mediu, in anii 2009-2010, generatia putin numeroasa va afecta invatamântul superior.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS