11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJustitia - intre trecut si viitor

Justitia – intre trecut si viitor

Un trecut glorios, un prezent sumbru si un viitor incert, cam asa poate fi caracterizata situatia justitiei craiovene, in contextul actual, in care oamenii merg la judecata pentru orice nimic, iar Ministerul Justitiei raspunde invariabil „Nu sunt bani“, atunci când i se aduce la cunostinta starea deplorabila in care magistratii isi desfasoara activitatea.


Primele documente oficiale care atesta o specializare a instantelor din Craiova dateaza din 1804, când in Monitorul Oficial al Munteniei erau mentionate ca functionând in oras Divanul Judecatoresc Civil, Divanul Judecatoresc Criminal si Divanul Judecatoresc Comercial.


Pâna in 1912, instantele craiovene au functionat in mai multe imobile, printre care Casa Baniei, Muzeul de Istorie al Medicinei ori actuala cladire a Bancii Transilvania. In 1912 a fost inaugurat Palatul de Justitie din Craiova (actuala cladire in care functioneaza Universitatea), unde instantele judecatoresti au lucrat pâna in 1944. In anul 1952, instantele din Craiova au revenit in Palatul de Justitie, unde au functionat pâna in anul 1968, când au fost evacuate, intrucât cladirea proprietate a Ministerului Justitiei a fost preluata abuziv de guvern si transferata Ministerului Invatamântului.


Cladiri istorice pentru instante


Judecatoria Craiova si-a mutat atunci sediul in cladirea de pe strada A.I. Cuza in care functioneaza si astazi. La rândul sau, tribunalul si-a gasit sediul in cladirea de pe strada Brestei, asa-numita Casa a Glogovenilor, care face parte din categoria monumentelor istorice de valoare nationala exceptionala. Constructia ocupa locul unei vechi cladiri ridicate in secolul al XVI-lea pe timpul lui Moise Voda si Alexandru al III-lea. Dupa 1720, cladirea a intrat in proprietatea lui Matei Glogoveanu. De memoria acestei constructii se leaga numele lui Tudor Vladimirescu, Mihai Kogalniceanu, Alexandru Ioan Cuza, Carol I si Giuseppe Garibaldi.


Curtea de Apel Craiova a fost reinfiintata in 1993, dupa ce functionase decenii la rând, in perioada 1890 – 1952. La reinfiintare, si-a gasit sediul in asa-numita Casa Titulescu, de pe strada Nicolae Titulescu. Cladirea a fost ridicata dupa planurile arhitectului I.D. Berindei, intre anii 1928 – 1930, pe locul fostei constructii ce a apartinut marelui diplomat român Nicolae Titulescu. Dupa anul 1947, in imobil si-au desfasurat activitatea Tribunalul Feroviar (1952 – 1957), Casa Studentilor (1958 – 1981) si Palatul Copiilor (1982 – 1993).


Spatii insuficiente


Situatia actuala a instantelor din Craiova nu este de invidiat. Judecatoria Craiova se bucura, ce-i drept, de un local nou, in prelungirea celui vechi. Dispune de sase sali de judecata moderne, echipate cu instalatii de aer conditionat, insa atât spatiul, cât si numarul judecatorilor se dovedesc insuficiente, din cauza faptului ca numarul proceselor este enorm, românii mergând la judecata pentru orice fleac. Vorba legendarului Nea Marin: „Porcu’ lui sparsa gardu’ nostru. Acu’, porcu’ al lui, da’ gardu’ al nostru, asa ca mersaram la judecata“.


Tribunalul Dolj sufera si mai tare din cauza spatiului insuficient, judecatorii stând claie peste gramada, ingramaditi câte sase – sapte intr-un birou. Arhiva si o parte din celelalte servicii aflate in subordinea tribunalului si-au gasit gazduire in alte doua cladiri, din spatele Casei Glogoveanu, insa problema spatiului tot n-a fost rezolvata.


Ceva mai „aerisita“ ar parea la prima vedere Curtea de Apel Craiova, insa birourile se dovedesc si aici neincapatoare, chiar si dupa ce fostul presedinte al instantei, Constantin Furtuna (in prezent secretar general al Consiliului Superior al Magistraturii), a dat utilitate spatiilor din podul cladirii.


Palatul Justitiei, deocamdata doar un vis


E greu de spus ce rezerva viitorul pentru instantele craiovene. Dupa 1990, Ministerul Justitiei a incercat, insa fara succes, sa recapete fostul Palat al Justitiei. A propus chiar ca in locul cladirii Universitatii din Craiova sa primeasca alt imobil, cel al Facultatii de Agronomie. Incercarea a fost din nou sortita esecului.


Judecatorii isi pun acum mari sperante intr-o idee ce dateaza deja de aproape un deceniu: un nou Palat de Justitie. Acesta a fost deja schitat pe hârtie intr-o prima forma, urmând sa adaposteasca atât sediul Tribunalului Dolj, cât si pe cel al Curtii de Apel Craiova, instanta care plateste lunar bani grei chirie catre fostii proprietari, ce si-au recâstigat imobilul in justitie.


Viitoarea cladire va fi imensa, având aspectul unei enorme „anvelope“ din aluminiu si sticla, cu patru etaje si o suprafata desfasurata de peste 13.000 mp, incluzând in interior vechiul edificiu al Tribunalului Dolj, modernizat si restaurat. Accesul arestatilor se va face separat, la subsol urmând sa existe un spatiu destinat lor, unde vor putea discuta si cu avocatii. Accesul publicului se va face dinspre strada Iancu Jianu, separat de intrarea judecatorilor, printr-un hol imens denumit chiar „Sala pasilor pierduti“. Circulatia in interior va fi asigurata atât pe scari, cât si prin intermediul unor lifturi cu pereti transparenti. Vor fi amenajate toate utilitatile necesare justitiabililor. Nu vor lipsi oficiul CEC si cel postal, bufetul, grupurile sanitare, urmând sa fie amenajata chiar si o… garderoba pentru public. Finisajele ar cuprinde pardoseli din dale de granit in zona pentru public, plafoane din panouri fonoabsorbante, ferestre din geam termopan.


Desi conducerea Ministerului Justitiei a recunoscut ca o asemenea constructie este necesara si utila, pâna acum nu s-au gasit suficienti bani nici macar pentru intocmirea unui proiect. Palatul de Justitie din Craiova ramâne asadar, cel putin deocamdata, doar un vis frumos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS