14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua Minerului ii gaseste pe ortaci dezbinati

Ziua Minerului ii gaseste pe ortaci dezbinati

Ortacii din Valea Jiului sarbatoresc pe 6 august Ziua Minerului, fiecare la mina de care apartine, mai dezbinati ca oricând, sub protectia a doua sindicate si fara mari sperante de viitor. Cele doua sindicate au decis sa se organizeze separat, iar in acceptiunea celor ce muncesc in subteran „Ziua Minerului nu mai e ce a fost odata“. Traditionalele petreceri la iarba verde cu mititei si bere nu mai exista si prea putini mineri se mai gândesc la 6 august ca la sarbatoarea lor.


Aceasta data are o importanta aparte pentru minerii din Valea Jiului, amintindu-le de 6 august 1929 – greva minerilor de la Lupeni, de 6 august 2001 – explozia de la mina Vulcan in care si-au pierdut viata 14 ortaci si, nu in ultimul rând, de sarbatoarea ortodoxa a Schimbarii la fata.


Reprezentatii Muzeului Mineritului din Petrosani au organizat ieri mai multe expozitii omagiale, evenimentul marcând 45 de ani de existenta a acestui edificiu. Astazi si mâine sunt organizate, in mai multe localitati din Valea Jiului, evenimente cu ocazia acestei sarbatori muncitoresti.


Sâmbata, de la ora 9.30, minerii de la Vulcan vor depune coroane de flori la mina din localitate, comemorându-i pe ortacii morti in accidentele de munca, printre care si pe cei rapusi de explozia de metan din 6 august 2001.


Tot astazi, la Lupeni, vor avea loc ceremonii de depunere de coroane de flori la mina din localitate, la acest eveniment urmând sa participe si ministrul Codrut Seres, printre invitati numarându-se si presedintele Traian Basescu, alaturi de oficialitatile judetului Hunedoara. La Lupeni vor fi comemorati minerii care morti in timpul evenimentelor din 1929.


Reprezentantii Ligii Sindicatelor Miniere sustin ca au pregatit pentru aceasta zi, impreuna cu administratia CNH, un spectacol artistic care va avea loc la Vulcan, iar la toate unitatile miniere vor avea loc depuneri de coroane de flori in amintirea minerilor morti in subteran. „In fiecare an vom organiza aceasta sarbatoare in alt oras. Anul trecut am organizat Ziua Minerului la Petrosani, anul acesta am decis sa o sarbatorim la Vulcan, iar la anul, când se implinesc 30 de ani de la greva minerilor din ’77, o vom organiza la Lupeni“, a declarat Zoltan Lacatas, presedintele LSMVJ.


Mâine la Vulcan are loc un spectacol de muzica usoara si populara cu invitati din intreaga tara. Vor sustine concerte trupe ca Activ, K1 Simplu, Blondy, iar la spectacolul de muzica populara au fost invitati: Angelica Stoican, Liliana Laichici, Adrian Stanca, Mioara Velicu, Mariana Ionescu Capitanescu si Grupul Porolissum din Zalau.


Si cei de la Petrosani vor sa sarbatoreasca Ziua Minerului, actiunile urmând sa se desfasoare in Parcul Central, la statuia minerului care a strajuit pâna acum Muzeul Mineritului. Aici vor avea loc depuneri de coroane mâine, iar minerii de la Lonea, condusi de Tiberiu Cozma, vor beneficia de un spectacol de muzica populara la cabana Jiet.


Ortacii din Valea Jiului vor beneficia de prime substantiale si in acest an, cu ocazia Zilei Minerului. Minerii care lucreaza in subteran vor primi din partea administratiei Companiei Nationale a Huilei Petrosani câte 340 RON, iar cei care lucreaza la suprafata 200 RON, banii fiind acordati in baza contractului colectiv de munca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS