19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocuintele cu risc, consolidate obligatoriu

Locuintele cu risc, consolidate obligatoriu

Proprietarii de apartamente din blocurile cu risc seismic ridicat care vor refuza sa-si consolideze imobilul ar putea face inchisoare, in cazul in care nu achita amenzile ce vor fi aplicate. Masura s-ar putea dovedi foarte greu de aplicat in Craiova, unde autoritatile locale nu au o situatie a imobilelor care prezinta pericol pentru locatari.


Pentru ca detinatorii de apartamente sa poata fi pedepsiti penal, autoritatile au initiat deja un proiect de act normativ ce se afla spre avizare la Ministerul Justitiei. In prezent, cei care vor sa isi consolideze casele beneficiaza de expertiza si proiectare gratis, suportate de stat, iar costul lucrarilor poate fi achitat in rate lunare timp de 25 de ani, fara nici o dobânda.


Autoritatile craiovene nu au facut o evaluare a imobilelor din municipiu care prezinta risc seismic. „Nu avem o situatie a blocurilor care se afla in stare avansata de deteriorare. Nu sunt blocuri cu bulina in Craiova, dar avem cladiri, in special case, care prezinta risc“, a declarat viceprimarul Sorin Iordache.


Expertiza gratuita sau cu plata in rate


Ministrul delegat Laszlo Borbely a apreciat ca autoritatile locale ar trebui sa se implice mai mult in proiectul de consolidare a cladirilor pentru care exista finantare in valoare de 70 de milioane de dolari.


„Potrivit legislatiei actuale, expertiza si proiectul cladirilor incadrate la gradul I de risc se fac pe cheltuiala statului pentru cei care au venit sub cel mediu net (sapte milioane de lei vechi). Cei care au peste venitul mediu platesc o rata lunara fara dobânda, timp de 25 de ani“, a explicat Borbely.


Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a declarat ca locatarii sunt acum proprietari si ar trebui sa-si plateasca singuri expertiza, dar costurile ar fi insemnate pentru cele peste 3.000 de blocuri din municipiul Craiova.


„Legislatia nu ne permite sa intervenim pentru ca majoritatea sunt cladiri particulare. Sunt destule imobile care ar trebui sa aiba bulina rosie“, a declarat Antonie Solomon.


Amenzi de pâna la 3.000 de lei noi


Daca s-ar efectua o evaluare a imobilelor din Craiova ce prezinta risc si o parte dintre acestea ar primi bulina rosie, locatarii ar avea doi ani la dispozitie pentru a incepe consolidarea, in caz contrar urmând a fi amendati. Fiecare familie care refuza consolidarea in termenul invocat de lege va trebui sa dea din buzunar pâna la 3000 de lei noi. Amenzile sunt diferite in functie de etapa de consolidare restanta.


„Daca timp de doi ani nu-si expertizeaza cladirea, proprietarii primesc o prima sanctiune de la 1.000 de lei noi la 2.000 de lei noi. Daca nu isi fac proiectul de consolidare tot in termen de doi ani, amenda este tot intre 1.000 si 2.000 de lei noi, iar daca nu-si fac consolidarea propriu-zisa tot in termen de doi ani urmeaza amenda de la 1.500 la 3.000 de lei noi“, a declarat ministrul lucrarilor publice, Lazslo Borbely. Acesta a anuntat ca sub incidenta legii intra toate imobilele construite inainte de 1978 si care au mai mult de patru etaje. Arhitectul-sef al judetului Dolj, Dumitru Cernatescu, spune ca municipiul Craiova sta foarte prost la capitolul expertize. „Au fost expertizate foarte putine constructii care sa corespunda din punct de vedere seismic, conform normativelor in vigoare“, a precizat Cernatescu.


Aparare


Potrivit lui Mihai Bosun, inspector in cadrul Serviciului de Protectie Civila din Primaria Craiova, in oras sunt 173 de adaposturi de urgenta situate in blocuri si case si alte 31 de adaposturi in incinta unor cladiri apartinând agentilor economici. Doar 30.000 de craioveni s-ar putea adaposti in actualele adaposturi, in cazul unui pericol de proportii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS