23.2 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitate140 de miliarde pentru termoficarea Craiovei

140 de miliarde pentru termoficarea Craiovei

Bania a primit, in sfârsit, bani pentru modernizarea sistemului central de incalzire, dar risca sa o prinda iarna cu minisantiere in subsolul blocurilor.


Regia Autonoma de Termoficare (RATf) Craiova a primit o gura de oxigen când guvernul a alocat 140 de miliarde de lei vechi pentru modernizarea sistemului central de incalzire. Desi cu opinteli, executivul a decis ca un oras de talia Craiovei nu poate intra in 2007 cu mii de scari necontorizate, cu echipamente care ii costa pe craioveni mai mult când se opreste apa calda decât atunci când se produce, si cu pierderi in retelele de distributie.


Directorul RATf, Tatian Tudorache, a declarat ca pentru finalizarea actiunii de contorizare este nevoie de achizitionarea a 2.400 de contoare de apa calda. „Aproximativ 40 de miliarde vor costa numai aparatele de masura pentru apa calda, instalatii pe care eram obligat, conform unei alte hotarâri de guvern, sa le montez pâna la 30 iunie 2006, dar pentru care nu ne-au fost destinate fonduri“, a spus Tudorache. Mentionam ca legislatia in vigoare prevede o serie de pasi atât pentru eficientizarea sistemelor de termoficare, cât si pentru protectia consumatorilor, in sensul unei aprecieri cât mai corecte a pretului produsului de care beneficiaza fiecare grup de clienti sau clienti in parte. Contorizarea face parte din paleta de activitati nominalizate in acest scop, iar la Craiova aceasta actiune fusese stopata in martie 2006, din lipsa banilor.


Putini, da’ buni


Desi astepta pe putin 200 de miliarde, directorul Tatian Tudorache spune acum ca multi, putini, banii astia sunt. „Putini, da’ buni. In primul rând ca se termina contorizarea. Insa mai sunt de reabilitat sase centrale termice, spre care vor merge peste 35 de miliarde de lei, si punctele termice, in care vor intra restul de 65 de miliarde“, a declarat seful Termoficarii. El nu a justificat detaliat necesarul pe care l-a invocat, insa a specificat ca e vorba de inlocuirea si instalarea anumitor componente care sporesc randamentul si elimina pierderile: „In general, oprirea si repornirea acestor centrale sau a punctelor termice pe timp de iarna costa enorm, atât din cauza instalatiilor depasite, cât si a pierderilor. Acest inconvenient trebuie eliminat“. Intentiile nu pot fi insa materializate mai devreme de sfârsitul lunii noiembrie, a mai apreciat directorul Tatian Tudorache: „Trebuie sa organizam licitatii pentru toate lucrarile si achizitiile in care vor fi cheltuiti acesti bani. Asta inseamna timp, insa alta formula nu avem. Estimam ca luna decembrie ne va gasi cu temele la zi“. Chiar daca nu vor resimti in buzunare rezultatul reabilitarii ca pe un plus, din cauza ca sunt asteptate noi si noi scumpiri, craiovenii pot avea macar consolarea ca platesc doar ce consuma, nu si ce se pierde.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU