17 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBacalaureat de vânzare

Bacalaureat de vânzare

Nervi intinsi la maximum, ieri, la portile centrelor de examen din Craiova, unde se desfasura proba scrisa la Limba si Literatura Româna a bacalaureatului. Motivul: la trei minute dupa intrarea elevilor in sali, parintii au aflat ca subiectele care urma sa fie rezolvate fusesera cumparate de jurnalisti, inca din cursul serii.


Incidente grave la bacalaureat. Ministerul Educatiei a fost nevoit ieri sa schimbe in ultimul moment subiectele la Limba si literatura româna, dupa ce ziaristii unui cotidian central au reusit sa cumpere unele variante, cu doar câteva ore inainte de debutul examenului. In Craiova, zvonul, murmurat de parinti, la prima ora a diminetii, a declansat o adevarata revolta, când a fost confirmat la radio si televiziune. „Nu le este rusine?! Se joaca cu vietile copiilor nostri, de asta invatamântul românesc se duce de râpa. Nu am nici cea mai mica siguranta ca se va schimba ceva in educatie. Suntem de râsul lumii. Daca as avea o putere, i-as pune pe toti la zid! Jos cu hotii din minister“, a declarat mama unui candidat la examenul de bacalaureat. Parintii elevilor de clasa a XII-a erau ieri stupefiati ca a fost posibil ca subiectele sa fie vândute si spuneau ca sistemul românesc de invatamânt este discreditat in totalitate. „Numai mama sa nu fii, in aceste momente. Nu va dati seama ca totul se rasfrânge asupra copiilor nostri?! Ce vina au ei? Mai avem putin si ne iese sufletul, aici, la poarta scolii“, a spus Reli Benea, mama altui candidat din Craiova.


Elevii craioveni nu au aflat de incident pâna la inceperea examenului


Subiectele la prima proba scrisa de Limba si literatura româna a bacalaureatului au fost refacute peste noapte si transmise pe cai exceptionale, in teritoriu. Ele erau finalizate si sigilate din 10 iunie, dar plicurile au ramas la Serviciul de evaluare pâna sâmbata, când au fost preluate de inspectorii din teritoriu. Jurnalista care a reusit sa cumpere subiectele a declarat ca avea informatii, inca de sâmbata, ca ar putea face rost de cele trei subiecte pentru o mie de euro. Duminica seara, in Piata Victoriei, in jurul orei 23.00, ziarista a cumparat trei variante de subiecte cu câte 500.000 de lei vechi. Ea a adaugat ca in acel loc se aflau mai multi elevi de clasa a XII-a, care nu se fereau sa-si dea subiectele unii altora. Din fericire, elevii doljeni nu aflasera de incident, in momentul intrarii in sala de examen, astfel ca proba scrisa s-a desfasurat normal. Dupa aproape trei ore de lucru, candidatii s-au declarat multumiti de subiectele primite. „Am facut tot. Subiectele au fost abordabile. A fost un pic mai greu decât la examenul de simulare, dar nu s-a exagerat. Pentru un copil bun, nu e greu. Profesorii au fost extrem de vigilenti si nu ne-au lasat sa miscam“, a spus Cristian Cornel Cruceru, absolvent al Colegiului National „Elena Cuza“ din Craiova. In conditiile in care majoritatea aflasera de incidentul din Capitala, profesorii craioveni au stat numai cu ochii pe elevi. „A fost mai rau ca la politie. Nimeni nu misca, nimeni nu-si ridica ochii din foaia de examen. Abia astept sa scap!“, a spus Ileana Sipoteanu, absolventa a Colegiului National „Gheorghe Chitu“ din Craiova.


In Dolj, un singur incident: un elev fara acte


Incercând sa linisteasca spiritele, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) spun ca, in Dolj, examenul national de bacalaureat s-a desfasurat si se va desfasura in bune conditii. „Incidentul din Capitala nu-l comentam, in nici un fel. Pentru a ne asigura ca examenul de bacalaureat se desfasoara fara probleme, am dublat raziile prin centrele de examen, unde nu am avut decât un incident – un candidat fara acte de identitate, care a fost eliminat din examen. Varianta 2 extrasa nu i-a pus in dificultate pe elevi, subiectele respectând intocmai metodologia“, a declarat presedinta comisiei judetene de bacalaureat, inspector scolar general adjunct Geanina Chirigiu. Potrivit sursei citate, in Dolj, la examenul de bacalaureat – proba scrisa de Limba si literatura româna, s-au inscris 6.198 de candidati, dintre care ieri s-au prezentat 6.156 de elevi.


Ministrul educatiei, Mihail Hardau, a declarat ieri ca inspectorii Marilena Lascar si Mihai Stan sunt verificati in legatura cu o eventuala implicare in dezvaluirea subiectelor. Potrivit ministrului, cei doi inspectori, impreuna cu directorul general si directorul adjunct ai Serviciului National de Examinare si Evaluare (SNEE), sunt singurele persoane care au avut acces la subiectele deconspirate duminica seara. Marilena Lascar, inspector la SNEE, si Mihai Stan – inspector de biologie, sunt rude ale jurnalistei care sustine ca ar fi cumparat subiectele. Procurori din Parchetul de pe lânga Judecatoria Sectorului 1 fac cercetari privind posibila infractiune de sustragere si distrugere de documente. In cadrul anchetei, vor fi audiati 31 de profesori inspectori ai MEdC.


Toate subiectele vor fi refacute


Scandalul subiectelor aflate inaintea desfasurarii examenelor nu este singular. La Testele Nationale (proba la istorie), un ziarist a reusit sa ia, din sediul Ministerului Educatiei si Cercetarii, subiectele pentru testul de istorie. Ministrul educatiei, Mihail Hardau, a anuntat ieri ca toate subiectele pregatite pentru urmatoarele probe de bacalaureat vor fi refacute pentru a reda credibilitatea examenului de bacalaureat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS