12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateElectroputere, solutie extrema

Electroputere, solutie extrema

O firma specializata, desemnata in urma unei licitatii, va evalua patrimoniul SC ELECTROPUTERE SA Craiova, a anuntat ieri conducerea intreprinderii, care a precizat ca masura a fost decisa de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), detinatoarea pachetului majoritar de 62,8% din capitalul social al unitatii.


„Nu stiu exact de ce s-a cerut aceasta evaluare. AVAS nu s-a decis asupra strategiei de privatizare a uzinei“, a precizat Cornel Mondea, directorul general al ELECTROPUTERE. Potrivit specialistilor in domeniu, o evaluare a activelor se face de obicei atunci când actionarii societatii doresc sa le scoata la vânzare, pentru a afla care este valoarea lor de piata. Tot ieri, biroul de presa al AVAS a confirmat ca evaluarea patrimoniului va cântari serios in alegerea strategiei de privatizare a societatii. Vânzarea fabricii, activ cu activ, nu este nici ea exclusa din calcule, mai ales ca pâna in prezent nu exista nici un semn ca vreuna dintre firmele interesate de uzina ar fi dispusa sa preia in intregime ELECTROPUTERE si sa plateasca datoriile istorice ale acesteia la stat, in valoare de peste 1.200 de miliarde de lei vechi.


Divizarea intreprinderii pe fabrici, asa cum se intentiona, intâmpina si ea destule dificultati si necesita mult timp, caz in care preconizata aderare a tarii noastre la UE la 1 ianuarie 2007 ar gasi ELECTROPUTERE tot in proprietatea statului. In consecinta, nu este exclus ca AVAS sa calculeze daca nu cumva ar putea incasa mai multi bani si mai repede daca ar vinde activele la bucata persoanelor interesate. Ipoteza vânzarii pe active a fabricii ne-a fost confirmata oficial de liderul sindical Aurel Bojenoiu, care a explicat si cum pot scapa potentialii cumparatori de datoriile la stat. „Din câte stiu eu, spre vânzarea de active se indreapta lucrurile. S-ar putea ca dupa aceasta evaluare, fabrica sa devina mai scumpa decât daca este vândut pachetul majoritar de actiuni. Se vinde bucata cu bucata, iar pe ultima bucatica ramân si datoriile la stat“, a spus Bojenoiu. Nu se stie insa ce se va intâmpla cu cei 3.000 de salariati daca va fi adoptata aceasta strategie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS