12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCamerele de comert, stapâne pe milioane de euro

Camerele de comert, stapâne pe milioane de euro

Deputatii au decis ca Oficiul Registrului Comertului, institutie publica, sa fie transferat catre camerele de comert, organizatii private, cu statut de ONG-uri. Hotarârea a dat nastere unor dispute aprinse, atât in mediul politic, cât si in cel de afaceri.


Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) va trece in subordinea Camerei de Comert si Industrie a României (CCIR). Prin voturile reprezentantilor PNL, UDMR si PRM, deputatii au votat articolul din proiectul de lege privind camerele de comert care consfinteste preluarea de catre acestea a ONRC de la Ministerul Justitiei. Impotriva reglementarii au fost parlamentarii PSD, PD si PC, care au considerat ca este mai bine ca Registrul Comertului sa ramâna sub controlul statului. In actuala formulare, legea stipuleaza ca registrul va fi preluat de camerele de comert incepând cu 1 ianuarie 2007. Alt subiect controversat a fost patrimoniul ONRC.


Unele voci sustin ca dotarile registrului s-au facut din taxele de inscriere incasate de la firme si ca de aceea ar fi oportun ca intreg patrimoniul sa treaca in administrarea camerelor de comert.


Pentru ca nu s-a ajuns la o intelegere, deputatii au decis ca modalitatea transmiterii patrimoniului ONRC de catre camerele de comert catre MJ sa fie reglementata ulterior prin lege, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2007. In prezent, valoarea acestui patrimoniu este evaluata la aproximativ zece milioane de euro, intre anii 2003-2005 registrul inregistrând un profit de circa 15 milioane de euro. Cu alte cuvinte, camerele de comert au primit cadou o institutie cu un profit anual de milioane de euro, dar valoarea patrimoniului acesteia urmeaza sa fie stabilita la anul. Trebuie precizat ca desi reglementarile punctuale ale proiectului de act normativ au fost adoptate, votul final asupra legii privind camerele de comert urmeaza sa fie dat de catre deputati in sedinta de plen de marti, deoarece nu a fost indeplinit cvorumul necesar unei legi organice.


Dispute aprinse pe marginea legii


Pâna in 2002, ONRC a functionat in subordinea Camerei de Comert si Industrie a României (care are statut de ONG) ca institutie privata. Prin preluarea de catre Ministerul Justitiei, aceasta a devenit institutie publica. La vremea respectiva, CCIR a denuntat preluarea registrului de catre stat ca o deposedare abuziva de bunuri. Pe de alta parte, reprezentantii pozitiei adverse sustin ca CCIR nu s-a achitat bine de administrarea si transmiterea bazelor de date. Mai mult, acestia argumenteaza ca transmiterea unui patrimoniu public catre o entitate privata ar incalca drepturile egalitatii de tratament. In fine, alte voci argumenteaza ca masura este ceruta de normativele UE. In Dolj, reprezentantii patronatelor privesc si ei cu scepticism masura adoptata de deputati, deoarece veniturile sigure asigurate de ORC nu ar mai impulsiona camerele de comert sa-si diversifice serviciile asigurate firmelor pentru a face rost de finantare. „Faptul este consumat acum. Din punctul nostru de vedere ORC trebuia sa ramâna la stat. Taxele de inscriere la ORC aduc un venit sigur acum camerelor de comert, deci nu stiu daca acestea din urma vor mai fi interesate sa-si diversifice serviciile asigurate firmelor pentru a atrage mai multi bani. Pâna acum, banii colectati de ORC mergeau la Ministerul Justitiei, acum camerele de comert preiau o institutie functionala cu tot cu logistica“, a declarat Valentin Cristea, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR). La rândul sau, Gheorghe Celea, directorul ORC Dolj, se abtine sa faca vreun comentariu pâna la votul final pe marginea acestei legi. „Nu pot comenta deocamdata situatia, deoarece textul final al legii inca nu a fost adoptat. Sa vedem ce se va intâmpla la votul din plen“, a afirmat Celea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS