20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCase reconstruite cu amenintari

Case reconstruite cu amenintari

Oamenii ramasi pe drumuri in urma inundatiilor din luna septembrie a anului trecut se vor muta in curând in casa noua. Amenintati cu controale din partea Prefecturii Dolj, primarii din comunele inundate au pus osul la treaba si promit ca se vor incadra in termenele impuse de autoritati.


Intr-un raport intocmit de Prefectura Dolj in urma cu trei luni se arata faptul ca, din cele 20 de locuinte care trebuia reconstruite cu materiale primite de primarii de la guvern, doar trei se aflau intr-un stadiu avansat de constructie. Intârzierea demararii lucrarilor a fost motivata de primari prin faptul ca in luna martie alte inundatii au lovit Doljul, de multe ori in acelasi locatii ca si in septembrie 2005. Olimpia Baloi, directorul Directiei de Integrare Europeana din cadrul Prefecturii Dolj, a declarat ca, desi autoritatile au inteles faptul ca o perioada nu s-a putut lucra din cauza solului umed, edilii au amânat nejustificat executia caselor. „I-am lasat pentru ca a fost o perioada cu ploi si nu s-a putut lucra, dar la un moment dat lucrurile erau tergiversate, asa ca le-am trimis o adresa prin care i-am avertizat ca daca lucrarile nu vor fi demarate, iar constructia nu va fi finalizata pâna pe 15 iunie, vor urma controale drastice. In prezent, unele locuinte au fost deja finalizate, iar la celelalte stadiul lucrarilor este avansat si speram ca reconstructia caselor va fi terminata in câteva saptamâni“, a precizat Olimpia Baloi.


Banii de manopera vin dupa receptia caselor


„Ajutati“ de autoritati cu hârtia-minune prin care erau anuntati ca daca nu se vor incadra in termen vor fi controlati si sanctionati, primarii celor noua localitati sinistrate s-au apucat de treaba. Dumitru Ciontea, primarul comunei Cernatesti, a declarat ca locuintele vor fi finalizate „la rosu“ pâna la jumatatea lunii iunie. „Am avut trei case care trebuia reconstruite dupa inundatiile din septembrie si una dintre ele este deja finalizata. La cea de-a doua mai avem foarte putin, iar a treia este intr-un stadiu avansat. Pe 15 iunie cred ca vom putea receptiona cele trei case, asa ca pot sa spun ca eu ma incadrez in termenul impus de Prefectura Dolj“, a spus edilul-sef din Cernatesti. Si primarul comunei Bucovat, Constantin Vasile, a declarat ca va reusi sa finalizeze lucrarile in termenul-limita dat de administratia doljeana. „Ne apropiem de terminarea locuintei pe care o aveam de reconstruit si sigur pâna pe 15 iunie va fi totul gata pentru receptie“, a mentionat Constantin Vasile. De altfel, receptionarea caselor in urma intocmirii unor procese-verbale este foarte importanta pentru primari. Pentru ca voiau sa se asigure de faptul ca edilii se vor tine de treaba, autoritatile au decis acordarea celor 25 de milioane de lei strânse de prefectura din donatii pentru constructia fiecarei case numai la finalizarea lucrarilor. Vrând-nevrând, primarii sunt nevoiti in prezent sa grabeasca receptionarea caselor pentru a putea plati constructorii pentru munca depusa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS