29.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInspector guvernamental, taiat de la spor

Inspector guvernamental, taiat de la spor

Prefectura Dolj nu a dat avizul de legalitate hotarârii Consiliului Local Poiana Mare, potrivit careia fostul viceprimar, actualul inspector guvernamental Ticu George, are de incasat din legislatura trecuta sporul de vechime.


Inspectorul guvernamental Ticu George se bucura inca de simpatia fostilor colegi din administratia publica a comunei Poiana Mare, unde a activat ca viceprimar timp de patru ani, in legislatura 2000-2004.


Primarul Petre Simion a initiat luna trecuta o hotarâre de consiliu in care le solicita consilierilor sa aprobe retroactiv plata de la buget a sporului de vechime atât pentru el, cât si pentru fostul viceprimar. Potrivit specialistilor din Prefectura Dolj, aceasta hotarâre nu poate primi avizul de legalitate al prefectului in forma originala, intrucât Ticu George nu a actionat in instanta Consiliul Local Poiana Mare pentru obtinerea drepturilor invocate, asa cum a facut-o primarul Petre Simion. Desi are biroul in Prefectura Dolj si este incadrat la Ministerul Administratiei si Internelor, Ticu George a declarat ca nu stie care este stadiul analizei hotarârii in cauza, dar ca o solicitare de revocare din partea prefectului nu este cu putinta.


„Nu m-am interesat, pentru ca sunt tot timpul plecat prin judetele de care raspund. Nu am dat in judecata Consiliul Local Poiana Mare, insa nu cred ca prefectura poate sa refuze un aviz de legalitate, fiindca legea in domeniu este clara. Nu mai suntem pe vremea lui Ion Calin, care ataca in instanta toate hotarârile consiliului la care eu eram presedinte de sedinta, numai ca sa ne desfiinteze“, a declarat Ticu George. El spune ca nu a calculat suma pe care Consiliul Local Poiana Mare ar trebui sa i-o acorde, dar apreciaza ca are de primit 30-40 de milioane.


Primarul Simion a recunoscut ca el a chemat in nume personal consiliul in judecata pentru a-i fi recunoscute drepturile de care nu a beneficiat. „Sunt tot timpul pe teren, n-as vrea sa va dau date eronate. Eu am o hotarâre favorabila a instantei, dar mi se pare ca mi-au calculat sporul de vechime din august 2004 pâna prin 2005, când ar fi aparut o ordonanta care reglementa situatia. Nu stiu exact. Da, consiliul local a transmis prefecturii o hotarâre prin care aproba si plata sporului de vechime pentru fostul viceprimar, dar nu am primit inca un raspuns“, si-a amintit Petre Simion. Potrivit legii, daca hotarârea nu este revocata de catre emitent, prefectura o va ataca in contenciosul administrativ.


Legea, marul discordiei


Mii de primari din toata tara culeg roadele campaniei incepute anul trecut, când au atacat in instanta consiliile locale pentru ca nu si-au primit sporurile de vechime si alte prime. Ei au ales calea justitiei, intelegând ca legile in vigoare sunt atât de neclare incât le pot fi de folos. Potrivit Legii nr.154/1998, „persoanele care ocupa functii de demnitate publica au dreptul pentru activitatea depusa la o indemnizatie lunara care este unica forma de remunerare si care reprezinta baza de calcul pentru stabilirea drepturilor si obligatiilor care se determina in raport cu venitul salarial“.


Aceasta lege, dupa care erau salarizati primarii si viceprimarii la inceputul anului trecut, nu specifica limpede ca demnitarii nu au dreptul la spor de vechime, asa ca oamenii s-au apucat sa intocmeasca plângeri si actiuni.


„Fiecare dintre demnitarii care au obtinut decizii in aceste spete le-au obtinut in nume personal. Doar ei se vor bucura, unde este cazul, de beneficiile izvorâte din aceste decizii, sumele câstigate urmând sa fie suportate chiar de la bugetele locale respective“, a declarat Eugen Marinescu, directorul Directiei legalitatea actelor si contencios administrativ, din cadrul Prefecturii Dolj.


Guvernul a avut o incercare timida de a opri actiunile in masa ale primarilor si viceprimarilor din tara, publicând OUG nr. 108 din 14 iulie 2005, privind unele masuri in domeniul salarizarii persoanelor care ocupa functii de demnitate publica, prin care incerca sa elimine „inechitatile create prin acordarea nejustificata a unor drepturi de natura salariala (spor de vechime in munca), in baza hotarârilor definitive si irevocabile a unor instante de judecata“. Nu s-au inregistrat insa cazuri in care vreunul dintre petenti sa fi renuntat la veniturile retroactive solicitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS