17 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCosmetizare pe banii guvernului

Cosmetizare pe banii guvernului

Guvernul a distribuit Doljului 40,5 miliarde de lei pentru reabilitarea a cinci unitati scolare, dar si pentru finalizarea sediului Inspectoratului Scolar Judetean, constructie inceputa in anul 1991.


Cinci institutii de invatamânt din judetul Dolj vor intra in posesia banilor alocati de guvern pentru finalizarea lucrarilor de constructie si reabilitare. Este vorba de Scoala cu clasele I-IV Valea Lungului (Breasta), Colegiul National „Carol I“, Grupul Scolar „Stefan Milcu“ (Calafat), Scoala cu clasele I-VIII Urzicuta si Grupul Scolar Transporturi Auto, la care se adauga si sediul Inspectoratului Scolar Judetean Dolj (lucrare inceputa in anul 1991 si nefinalizata nici in prezent – n.r.). Potrivit presedintelui Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamânt (FSLI) – filiala Dolj, prof. Constantin Rada, „saptamâna trecuta s-a intrunit comisia de monitorizare, unde s-a stabilit distributia celor 3.550 de miliarde de lei pe judete si unitati de invatamânt. Judetului Dolj i-a revenit suma de 40,5 miliarde de lei, pentru cinci scoli si pentru sediul ISJ Dolj“.


Banii vor fi distribuiti pentru consolidare, constructie si reabilitare, dupa cum urmeaza: Scoala cu clasele I-IV Valea Lungului (Breasta) – 1,5 miliarde de lei, Colegiul National „Carol I“ – sase miliarde de lei, Grupul Scolar „Stefan Milcu“ (Calafat) – patru miliarde de lei, Scoala cu clasele I-VIII Urzicuta – trei miliarde de lei, Grupul Scolar Transporturi Auto – trei miliarde de lei pentru reparatie capitala si, nu in ultimul rând, sediul ISJ Dolj – 23 de miliarde de lei pentru finalizarea constructiei. „Ministerul a promis ca in maximum zece zile banii vor ajunge la unitatile respective pentru demararea lucrarilor. Totodata, pentru restul sumei de 1,1 miliarde de lei – bani folositi integral pâna la sfârsitul anului pentru astfel de lucrari – urmeaza ca scolile sa depuna cât mai multe proiecte de reabilitare, pe baza carora vor putea intra in posesia banilor. Reprezentantii Ministerului Finantelor spun ca au bani, dar nu-i pot distribui fara proiectele necesare“, a precizat presedintele FSLI Dolj, prof. Constantin Rada.


23 de miliarde pentru ca ISJ Dolj sa se mute in casa noua


Pe lista de prioritati a finalizarii lucrarilor de constructie demarate in Dolj figureaza sediul Inspectoratului Scolar Judetean. „In cazul in care cele 23 de miliarde de lei vor fi alocate acestui obiectiv, care va gazdui si Casa Corpului Didactic, si sindicatele din invatamânt, sediul va putea fi dat in folosinta in cursul acestui an. La aceasta data, noi dispunem de 2,7 miliarde de lei vechi, bani necesari pentru amenajarea curtii si partial a interioarelor“, a precizat contabilul-sef al ISJ Dolj, Eugen Radut. Potrivit sursei citate, la acest capitol intra montarea de gresie, faianta, tencuieli, instalatii sanitare si electrice. „Echipele de constructori sunt mobilizate la aceasta ora si se lucreaza conform planului stabilit. Suma de 23 de miliarde care ne va fi distribuita este suficienta pentru finalizarea lucrarilor de constructie si partial pentru dotari – montari lifturi, instalatii proprii de incalzire, amenajare amfiteatru, mobilier pentru birouri etc.“, a completat contabilul-sef Eugen Radut.


Managerii de scoli nu s-au decis cum vor „gospodari“ banii


Daca reprezentantii ISJ Dolj stiu ce vor face cu banii primiti de la guvern, nu acelasi lucru se poate spune despre directorii unitatilor de invatamânt care vor primi finantare pentru reabilitare sau reconstructie. Este si cazul Scolii cu clasele I-VIII Urzicuta, unde conducerea unitatii nu prea avea cunostinta despre alocarea unor sume de bani. „Am auzit si eu ca vom primi niste bani. Prea multe nu stiu sa va spun. Când, cum, cine stie? Sincera sa fiu, nici nu stiu unde trebuie sa ma interesez. Oricum, banii sunt buni pentru reabilitarea acoperisului scolii care sta sa cada. Acesta este la pamânt si inca o iarna peste noi l-ar dobori cu siguranta. Este un pericol pentru elevii si profesorii scolii noastre“, a spus Lucia Onel, directoarea Scolii Urzicuta.


Indecis cum va dramui banii trimisi de guvern s-a aratat si directorul Grupului Scolar Transporturi Auto din Craiova, prof. Gheorghe Barbu: „Nu stiu prea multe despre acesti bani, doar ce am apucat sa vad pe internet. Tot ceea ce pot sa va spun este faptul ca avem nevoie de acesti bani ca de aer. Sunt ei insuficienti, pentru nevoile noastre, dar oricum este un inceput. Cert este ca scoala noastra are nevoie de reparatie capitala, deoarece una dintre cladiri este foarte veche, din 1913. Expertiza tehnica este cea care va decide unde vom interveni imediat“.


Singurul care s-a gândit din timp cum va „distribui“ banii dati de guvern pare a fi directorul Scolii cu clasele I-IV Valea Lungului, structura a Scolii Breasta, prof. Marian Nemteanu. „Asteptam acesti bani inca din iarna. Cladirea noua a Scolii Valea Lungului este, asa cum se zice, «ridicata pe rosu». Am facut o parte din interior, am montat o parte din instalatiile electrice si am tras tevile pentru apa de la grupurile sanitare. Incercam sa ne incadram in acesti bani“, a explicat prof. Marian Nemteanu.


Sase miliarde pentru „Carol I“


Colegiul National „Carol I“ din Craiova va intra in posesia a sase miliarde de lei. „Fiind cladire de patrimoniu, corpul central al Colegiului «Carol I» trebuie sa respecte vechea arhitectura. Lucrarile de reabilitare vor fi efectuate doar in interiorul si la subsolul cladirii, unde cei 180 de ani de existenta, ce vor fi aniversati pe 19 mai, si-au spus cuvântul“, a declarat Constantin Rada.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU