19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRoxana Bulmez, pe urmele lui Marin Sorescu

Roxana Bulmez, pe urmele lui Marin Sorescu

Cine spune ca tinerii din zilele noastre nu au alte preocupari decât intâlnirile in oras cu prietenii, jocurile pe calculator si ca ei au uitat de existenta teatrelor sau a bibliotecilor este contrazis de prezenta unor reale talente si spirite creative in viata noastra culturala. Un exemplu in acest sens il reprezinta Iulia Roxana Bulmez, studenta la Facultatea de Litere, sectia Comunicare sociala si Relatii publice, anul trei, care si-a lansat saptamâna trecuta, la Editura Ramuri, cel de-al doilea volum de poezii, intitulat „Dincolo de Elada“.


In vârsta de numai 21 de ani, tânara poeta si-a facut debutul in presa scrisa in anul 2003 cu versuri publicate in revista „Lamura“, iar debutul sau editorial a avut loc in acelasi an prin volumul „De la Narcis spre mine“, aparut la Editura Societatea Scriitorilor Olteni. Iulia Roxana Bulmez este participant activ la sedintele cenaclului literar „Alexandru Macedonski“, membra a Societatii Scriitorilor Olteni, iar de curând a fost inclusa in Dictionarul SSO, coordonat de Marian Barbu, profesorul si mentorul acesteia, care afirma: „Tânara poeta Iulia Roxana Bulmez are o exprimare lapidara, supervizata, in derularea ei, de câte o idee, de câte un simbol feeric. Exprimarea este laconica, aproape antiretorica, semn de incizie in atitudinea lectorului necooperant“. Roxana este, de asemenea, prezenta si in „Medalionul literar, structura permanenta de cultura si educatie“, in care se gasesc bibliografii, texte si referinte critice ale scriitorilor.


– Cum ai decis sa folosesti condeiul in slujba poeziei si cum ai descrie, in câteva cuvinte, volumul tau de debut?


– Mi-am descoperit talentul de a scrie admirând meleagurile pitoresti ale comunei Bulzesti, in apropierea matricei lui Marin Sorescu, iar cel care m-a ajutat sa mi-l perfectionez este mentorul si profesorul meu, Marian Barbu. Umanist desavârsit, a stiut sa ma atraga pe tarâmul fascinant al cuvintelor.


Printr-o deschidere imediata catre sfera literaturii actuale, vesnica arta a frumosului, volumul meu de debut, „De la Narcis spre mine“, reuneste poezii structurate in patru capitole: „Reflexive“, „Rondeluri“, „De dragoste“ si „Despre natura“, toate fiind scrise sub pavaza mirifica a „Cuvântului“. Despartindu-se de modelul clasic, poeziile din capitolul „Reflexive“ cauta altceva, dincolo de trairea obisnuita, de sentiment, de eul psihologic, individual. „Reflexivele“ prezinta teme legate de mitologie, arta, legenda si nu numai. Mitul Soarelui, Absolutul, apare neconditionat limitat, cosmologic si gnoseologic.


– Intre cele doua aparitii editoriale ale tale exista un decalaj temporal de trei ani. Consideri ca, in decursul acestor ani, a intervenit o anumita maturitate poetica, ce si-a pus amprenta asupra creatiei tale?


– Volumul de versuri „Dincolo de Elada“ inglobeaza poeme de factura mitologica, cele mai multe fiind scrise sub mirajul meditatiei filozofice. Poemele nu sunt o creatie arbitrara a spiritului, ci expresia unei permanente resurectii, izvorâta din impresiile, sentimentele, imaginatia si sensibilitatea poetica. In poezia mea am dorit sa exprim realitatea in alta viziune a lumii, o viziune proprie, iar cuvintele se dispun in asa fel incât fac sa infloreasca versurile. Versul imbina cuvintele in cea mai frumoasa camasa si ii da poeziei un aspect exterior precum o forma de arta.Titlul volumului vine sa confirme tenta mitologica a poemelor, dar si faptul ca miturile sunt o inepuizabila sursa de inspiratie, incepând de la miturile teogonice si pâna la animism sau totemism. In acest volum exista si un poem dedicat poetului si academicianului Adam Puslojic, dar si marelui scriitor Marin Sorescu.


– Esti studenta, poeta si moderatoare de emisiuni TV. Cum reusesti sa-ti administrezi timpul pentru a indeplini toate aceste activitati?


– Intr-adevar, fiind studenta trebuie sa merg la cursuri, sa sustin examene, insa intotdeauna, când doresc sa scriu o poezie, imi fac timp. In ceea ce priveste emisiunea „Agenda culturala“, aceasta este destul de dificil de realizat, mai ales atunci când am invitati cu nume de rezonanta precum: Marian Barbu, Emil Boroghina, Gabriela Rusu-Pasarin, renumita actrita Natasa Raab, Nicolae Balasa, Beatrice Silvia Sorescu, Petre Gigea Gorun. De curând am obtinut si o bursa de un an in Franta, cu specializarea comunicare, prin programul Erasmus-Socrates, desfasurat de Universitatea din Craiova, si voi profita de aceasta având in vedere faptul ca bursele in strainatate ofera sudentilor o experienta personala foarte pretioasa. Nu numai ca ele constituie un mijloc de a cunoste alte tari, idei, culturi, dar sunt si o componenta esentiala pentru dezoltarea carierei profesionale si academice. Imi doresc foarte mult sa vizitez Parisul, „orasul luminilor“, cu edificiile sale: celebra Universitate Sorbona, Muzeul Luvru, Catedrala Notre Dame, careia i-am dedicat si o poezie. Este chiar prima poezie din volumul „Dincolo de Elada“. O data cu aceasta bursa de studiu in Franta, ma bucur ca am oportunitatea sa aprofundez cunostintele mele de limba franceza. Voi investi timp pentru a citi multe carti in biblioteca Universitatii din Dijon.


– Ce pasiuni „ascunde“ Iulia Roxana Bulmez si ce indemnuri adreseaza tinerilor generatiei sale?


– Imi place foarte mult sa calatoresc, sa cunosc locuri noi. De asemenea, moda ma fascineaza. Este una dintre pasiunile mele. De aceea, am realizat si o emisiune de moda, „En vogue“, la postul de televiziune al Universitatii din Craiova, timp de un an. Imi place foarte mult sa merg la evenimente mondene, am participat la concursuri de Miss, iar in prezent sunt model la o agentie locala de manechine. Cât despre indemnuri, celor care scriu deja le sugerez sa scrie in continuare si sa mearga la evenimentele culturale, care sunt numeroase in Cetatea Baniei.


– Daca ar fi sa multumesti celor care au contribuit la debutul tau literar, cui ai adresa cuvinte de recunostinta?


– As vrea sa multumesc celor care m-au ajutat in trecut si care au fost prezenti la evenimentul prilejuit de lansarea volumului „Dincolo de Elada“: prof. univ. dr. Marian Barbu, poet, prozator si critic literar, prof. univ. dr. George Sorescu (fratele scriitorului Marin Sorescu), poet, critic si istoric literar, Paul Aretzu, care a avut bunavointa sa scrie o minunata prefata la volumul amintit, actrita Natasa Raab, care a sustinut un recital extraordinar de poezie alaturi de studentii Anului I, Actorie, Departamentul de Teatru si Arte Teatrale Craiova, Petre Gigea Gorun, poet, prozator, dramaturg, memorialist si fost ambasador român la Paris. Ţin sa precizez ca in sala a fost prezent si domnul Vladimir Djuricic, directorul Teatrului National din Zajecar din Serbia, care a venit in România special pentru lansarea celui de-al doilea volum al meu de poezii si care intentioneaza sa realizeze traducerea primului volum de poezii in limba sârba, domnului Florin Rogneanu, director al Muzeului de Arta. Si, nu in ultimul rând, vreau sa multumesc parintilor, care sunt originari din comuna Bulzesti si m-au incurajat mereu sa scriu poezie.


„Inspiratia este puntea de trecere / a cuvintelor emerite / pe meleagul fascinant al poeziei“.


„Poem“, „Dincolo de Elada“, 2006

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU