17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInstitutiile statului, fara sedii

Institutiile statului, fara sedii

Legile proprietatii dau mari batai de cap autoritatilor judetene care atunci când le aplica descopera ca in cladirile confiscate de regimul comunist functioneaza acum institutii ale statului si sedii de primarii. Mai-marii judetului incearca sa gaseasca noi sedii pentru aceste institutii care vor ramâne in strada peste trei ani.


Pâna acum, fostii proprietari au câstigat in instanta cladirea in care functioneaza Casa Judeteana de Pensii, Directia Agricola si Dezvoltare Rurala, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara si Centrul de Plasament Dolj, Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia. Lista institutiilor care va trebui sa se mute din sediile unde au functionat ani buni nu se opreste insa aici.


In ultimele saptamâni si alte institutii au depus la Consiliul Judetean (CJ) Dolj notificari prin care anuntau ca sunt pe cale sa-si piarda cladirile. „Situatia unora dintre aceste institutii, cum ar fi Scoala de Arte si Meserii «Cornetti», Casa Medicului si Farmacistului, Vila Jianu, Societatea de Drumuri si Poduri, speram sa se rezolve curând in instanta. In schimb, Centrul de Plasament si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta au pierdut sediile si CJ Dolj va trebui sa gaseasca o solutie“, a explicat Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj.


Pentru a rezolva aceasta problema, autoritatile judetene solicita guvernului sa aprobe ca o unitate militara dezafectata din cartierul Craiovita sa fie preluata de CJ Dolj.


„Am hotarât impreuna cu prefectul Nicolae Giugea sa alcatuim un proiect prin care sa solicitam aprobare de la guvern ca sa intram in posesia fostei unitati de tancuri din Craiovita si sa mutam aici institutiile care si-au pierdut sediile. Prioritar va fi ISU, institutia care in ultimii doi ani a devenit vitala pentru Dolj“, a precizat Prioteasa.


„Asteptam de pe o zi pe alta sa aflam ce spatiu ni se va da“


Directorii institutiilor judetene care si-au pierdut sediile asteapta o solutie din partea autoritatilor judetene. Cornel Popa, directorul Directiei Agricole si Dezvoltare Rurala Dolj, a declarat ca are nevoie de un spatiu mult mai mare deoarece institutia pe care o conduce isi va mari numarul de angajati. „Asteptam de pe o zi pe alta sa aflam ce spatiu ni se va da. Am avut propuneri sa ocupam un etaj de la Caminul Energetic, spatiul este insa mult prea mic pentru toti angajatii nostri, care se vor inmulti in scurt timp, deoarece in cadrul directiei vor aparea noi servicii. Ultima oferta a fost fosta Scoala Speciala «Regina Maria», dar CJ Dolj nu a hotarât nimic concret“, a explicat Popa.


In schimb, Ileana Ciutan, directoarea Casei Judetene de Pensii (CJP), spera ca daca va pierde actualul sediu sa câstige in instanta o cladire a Spitalului „Filantropia“, in care a functionat in perioada interbelica Casa de Asigurari de Sanatate si Pensii. „Daca pierdem sediul actual, mai avem o solutie, cladirea Spitalului «Filantropia», care ar trebui sa apartina CJP deoarece conform Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, casele de asigurari sociale si pensii intra in proprietatea caselor de pensii. Cu toate ca in urma revendicarii pe Legea nr. 10/2001 cererea ne-a fost respinsa, vom face acum o noua cerere pe Legea nr. 247/2005“, a spus Ileana Ciutan.


Nu toti primarii au trimis situatia cladirilor revendicate


Daca pentru sediile de institutii autoritatile judetene au pus ochii pe o baza militara, pentru primariile doljene ale caror sedii au fost câstigate de fostii proprietari, mai-marii judetului vor sa construiasca cladiri noi. Primariile oraselor Calafat si Bailesti si ale comunelor Giubega, Scaiesti si Negoi, care risca sa ramâna peste câtiva ani in strada, se vor muta in casa noua.


„Numarul primariilor din judet care ramân fara sediu poate fi mult mai mare, deoarece nu toti primarii au trimis situatia cladirilor revendicate. Pentru primariile ale caror sedii au fost câstigate de proprietari, vom construi cladiri noi, dar de aceste sedii noi vor beneficia primariile care functioneaza in locatii mici si insalubre. Un exemplu in acest sens este primaria de pe malul Jiului a comunei Bucovat, care este mereu invadata de insecte si broaste“, a spus Prioteasa.


Primarii doljeni prefera sa cumpere sedii, in loc sa construiasca


Primarii comunelor care au pierdut sediile par foarte grabiti sa se mute din imobilele revendicate si nu mai asteapta ca CJ Dolj sa le construiasca cladiri noi. Acestia prefera sa cumpere in schimb alte cladiri. „Am pierdut sediul primariei de trei ani si am sperat pâna in ultimul moment ca vom câstiga recursul, dar pentru ca acest lucru nu s-a intâmplat am achizitionat cu doua miliarde si jumatate de lei o cladire din apropierera actualului sediu“, a spus primarul comunei Scaiesti, Barbu Calota. Nici primarul comunei Giubega, Gheorghe Guna, nu vrea sa astepte finalizarea unei constructii noi si prefera sa cumpere fostul magazin din comuna. „Este un spatiu perfect pentru sediu de primarie si are si o pozitie buna pe soseaua Craiova-Calafat. Suntem in negocieri cu proprietarul si speram sa-l luam la un pret bun“, a spus primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS