18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateScolile doljene, tinta infractorilor

Scolile doljene, tinta infractorilor

Calculatoare, aparatura electronica, mobilier si material didactic sunt doar câteva dintre bunurile care fac obiectul furturilor din unitatile de invatamânt din mediul rural. Cauza acestei situatii este lipsa paznicilor din scoli.


Aproximativ 300 de structuri ale unitatilor de invatamânt cu personalitate juridica din judetul Dolj nu dispun de personal calificat de paza. Nefiind prevazut in normativele unitatilor scolare, postul de paznic nu poate fi ocupat de nici o persoana abilitata. Este vorba de 300 de structuri din mediul rural din cele 774 existente la nivelul intregului judet. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, singura solutie ramâne asigurarea pazei la mica intelegere cu paznicii primariei din localitatile rurale. „Teoretic, ar trebui ca in localitatile cu probleme paza sa fie asigurata de paznicii primariei, insa practic nu se poate dovedi ca acest lucru chiar se intâmpla. Dovada sta numarul repetat al furturilor din incinta scolilor: calculatoare, aparatura electronica, mobilier si material didactic sunt doar câteva dintre bunurile care-i tenteaza pe hoti“, a precizat Alexandru Gâdar, inspector scolar general adjunct al ISJ Dolj. Reprezentantul inspectoratului scolar a precizat si faptul ca pe lista structurilor scolare pradate de hoti figureaza scolile din localitatile Leu, Bratovoiesti, Brândusa (Bistret), Giorocu Mare (Bratovoiesti), Argetoaia si altele, lucru care confirma faptul ca si in mediul rural se simte nevoia acuta de agenti de paza.


Metode, metode…


Pentru reduce numarul furturilor, reprezentantii ISJ Dolj impreuna cu managerii unitatilor de invatamânt amintite au cautat solutii de „intarire“ a pazei. „La ferestrele claselor si laboratoarelor au fost montate grilaje de fier. Pe viitor, preconizam chiar si o pregatire suplimentara a paznicilor existenti impreuna cu organele competente“, a mai spus Alexandru Gâdar.


Amploarea pe care au luat-o actele de violenta, in anul 2005, in unitatile de invatamânt din intreaga tara – inclusiv in judetul Dolj, i-a determinat pe reprezentantii autoritatilor locale si judetene, pe cei ai Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Dolj, ai Autoritatii Teritoriale pentru Ordinea Publica (ATOP), dar si ai Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj sa caute mai multe solutii pentru prevenirea acestor fapte.


Printre masurile ce ar putea fi puse in practica se numara crearea unei singure cai de acces in unitatile de invatamânt care permit acest lucru, asigurarea pazei atât in incinta scolii, in curtea unitatii de invatamânt pe timpul pauzei, cât si in perimetrul institutiei, insotirea elevilor pâna la poarta unitatii de invatamânt de catre profesorul de serviciu pe scoala, obligativitatea purtarii de legitimatii, cât si monitorizarea permanenta a elevilor-problema de catre conducerea scolii, montarea sistemelor video de supraveghere si, nu in ultimul rând, patrunderea elevilor in incinta scolilor doar pe baza de cartele de acces.


Din nou uniforme


Potrivit reprezentantilor ISJ Dolj, incepând cu 1 septembrie 2006, majoritatea unitatilor de invatamânt din judet vor introduce uniformele personalizate pentru elevi. „Uniformele sunt necesare pentru prestigiul scolii, dar mai ales pentru o mai mare securitate a elevilor. Mai mult, uniforma nu reprezinta o masura de uniformizare a elevilor, ci mai degraba una de personalizare“, a spus Alexandru Gâdar, inspector scolar general adjunct al ISJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS