11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSenatorul Berceanu face afaceri din umbra

Senatorul Berceanu face afaceri din umbra

Senatorul Radu Berceanu, presedintele PD Dolj, face afaceri prin intermediari. Intrucât nu-i place sa lucreze la vedere, Berceanu l-a folosit pe prietenul sau Pompiliu Selea, vechi lucrator in bransa hotelierilor, pentru a pune mâna pe SC Jiul SA, societate care detine in proprietate, printre altele, hotelurile Jiul si Minerva din Craiova.


Vicepresedintele Senatului este stapânul din umbra a patru hoteluri din Dolj pe care le detine prin intermediul lui Pompiliu Selea, pe care l-a imprumutat in 1995 cu echivalentul in euro a peste sapte miliarde de lei. Cu acesti bani, Selea a cumparat pe numele sau de la salariatii societatii actiunile pe care acestia le primisera in urma privatizarii din 1992-1993 prin metoda MEBO, devenind la un moment dat actionar semnificativ. Pentru a se asigura ca nu pierde banii imprumutati, Berceanu a incheiat cu Selea acte notariale prin care acesta din urma garanta imprumutul luat cu actiunile cumparate.


Participatiile la SC Jiul SA nu se regasesc in declaratia de avere a senatorului, ci doar cei 200.000 de euro pe care senatorul recunoaste ca i-a dat pentru plata actiunilor. „Eu i-am dat niste sume de bani lui Selea, fara dobânda, si am acte cu el. A garantat imprumutul cu actiunile pe care le-a cumparat cu banii mei. Am facut o investitie financiara, nu vreau sa devin hotelier. Nu am vrut sa pun mâna pe hotelul Jiul pentru ca nu ma pasioneaza“, a declarat Radu Berceanu. Senatorul nu a putut explica de ce a preferat sa lucreze din umbra si de ce nu a trecut actiunile pe numele sau. „Nu ma framânta sa devin actionar. Când o sa faca un mare avantaj cuiva, atunci o sa le trec pe numele meu“, a spus Berceanu.


Avantaje are deocamdata doar senatorul, deoarece nimeni nu poate sa-l verifice ce a facut cu actiunile pentru simplul motiv ca oficial nu sunt ale lui, deci nu este obligat sa le treaca in declaratia de avere. Conform contractului de imprumut, Berceanu poate deveni oricând actionar daca isi cere inapoi banii, iar Selea, in lipsa de lichiditati, ii returneaza actiunile de la SC Jiul SA.


Berceanu la nevoie se cunoaste


Milos din fire, senatorul motiveaza intrarea in afacere pe usa din dos prin faptul ca fostii directori ai hotelului Jiul jecmaneau societatea prin firme-capusa. „Directorii dinainte faceau totul praf. Cumparau cearsafuri cu 100.000 de lei dintr-un loc, le treceau printr-o firma de-a lor si le revindeau Jiului cu 600.000 de lei“.


Pozând in salvator, Berceanu a hotarât sa-i acorde imprumutul lui Selea, mai ales ca metoda propusa de „partenerul de afaceri“ parea o investitie serioasa si, totodata, ascunsa. Prin aceeasi metoda, senatorul a cumparat prin intermediul prietenului sau actiuni si de pe Rasdaq in valoare de aproximativ 30 de milioane de lei, astfel incât cei doi detin 60% din actiunile SC Jiul SA, procent care le permite sa detina in prezent controlul celor patru spatii hoteliere: Jiul, Minerva, Vila „Vânatorul“ de pe malul lacului Geormane si hotelul Panoramic din Calafat. Motelul Hanul Doctorului din Craiova, care a apartinut cândva SC Jiul SA, a fost vândut de Selea imediat ce a devenit administrator al societatii unui fost angajat al motelului. Declaratia de avere a senatorului va ramâne goala la rubrica „actiuni sau parti sociale la societati comerciale“ atâta timp cât acesta nu va cere returnarea imprumutului acordat in 1995.


Afaceri cu sindicalistii


Jiul SA nu este singura societate care lipseste din declaratia de avere a lui Radu Berceanu. Conform site-ului de internet al Oficiului Registrului Comertului, vicepresedintele Senatului este actionar unic la SC Parky SRL cu sediul in Bucuresti, firma care, la rândul ei, detine 100% din actiunile SC Parky SRL, sucursala Craiova, la care senatorul doljean figureaza ca administrator, desi legea ii interzice acest lucru. Berceanu spune insa ca este vorba despre o greseala a celor de la Registru, care nu ar fi facut modificarile necesare. „SC Parky SRL este inchisa din 1996. Nu a avut niciodata activitate. Am intrebat si eu Registrul de ce firma nu a fost radiata pentru ca nu s-a depus bilant contabil si nu s-a majorat capitalul social. La Parky SRL nu am fost niciodata administrator. O sa ma uit totusi prin hârtii“, s-a justificat senatorul. Tot in afara declaratiei de avere a ramas si SC RMC SRL Craiova, la care Berceanu si restul familiei sunt actionari prin intermediul SC AVISRL, alaturi de o firma franceza, SC EMC SRL. AVI este singura societate la care senatorul a recunoscut oficial ca detine actiuni. Berceanu si-a lasat o parte din avere in mâinile celor doi baieti ai sai, Victor si Andrei, pe care i-a scos din intretinerea familiei, asa cum reiese din declaratia de avere, lasându-i sa se descurce singuri. Pentru primii pasi in afaceri, Radu Berceanu si bunicii le-au dat acestora anumite sume de bani cu care si-au deschis SC Vaber Invest Group, societate care momentan nu are activitate, dupa cum recunoaste tatal senator. Cu toate acestea, Vaber este la rândul ei actionar sau administrator la alte cinci firme, Pietra SRL, Piscine Solara, Autotest ’93, La Birotique & Co si Best Eastern Resort, unde baietii lui Berceanu sunt actionari alaturi de fostul ministru al apararii Victor Babiuc, si Eurosind Turism, firma sindicalistilor de la CNSLR Fratia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII