10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLicoarea lui Bachus, vedeta de-o zi

Licoarea lui Bachus, vedeta de-o zi

65 de cunoscatori in ale vinurilor, din toate regiunile viticole ale tarii, s-au intâlnit ieri la Craiova pentru a degusta licoarea lui Bachus produsa de olteni, si nu numai. Cele 86 de probe cu tipuri de vin au fost nevoite sa treaca examene grele (vizual, olfactiv, gustativ) pentru a primi aprecierea cunoscatorilor. Indiferent de vechime, de intensitatea nuantelor (de la galben verzui, la galben auriu, violaceu, rubiniu), de lipiditate (cristalin, stralucitor, opac) sau de aromele specifice (fructe, florale, vegetale, lemnoase, condimentate), vinurile românesti si-au gasit un loc in paharele complet transparente, din semicristal. Cu toate ca anul acesta producatorii de vin din zona Olteniei nu s-au bucurat de o vreme tocmai favorabila vitei-de-vie, 23% din totalul probelor prezentate au apartinut regiunii de sud-vest. De altfel, sedinta pentru degustarea vinurilor a inceput cu cele aproximativ 20 de vinuri din zona Olteniei (12 albe si opt rosii).


„Vinurile sunt produse foarte delicate. La aceasta intâlnire am incercat sa analizam situatia pietei vinurilor, evaluându-le atât pe cele obtinute anul acesta, cât si pe cele din ani mai vechi. Prin aprecierile pozitive si negative vrem sa ajutam la mentinerea unui standard ridicat al calitatii vinurilor românesti“, a declarat Ion Gavrilescu, vicepresedinte al Asociatiei Degustatorilor Autorizati din România (ADAR).


Degustarea va continua si mâine


La examenul degustarii-antrenament au participat si studente din ani terminali ai Facultatii de Horticultura din Craiova, pe post de ospatarite, care au reusit cu brio sa puna in valoare vinuri cu zeci de ani mai „batrâne“ decât ele. Alte componente ale Sesiunii Stiintifice 8-11 decembrie 2005, organizata de ADAR, sunt vizite tehnice la unitati de profil din zona (Statiunea Banu Maracine din Craiova si Domeniile Coroanei din Segarcea, care-si vor prezenta vinurile acolo) si sedinta trimestriala ADAR.


„La Craiova, evenimentul a fost organizat pentru a treia oara, in aproape 12 ani de la infiintarea ADAR, si a avut ca tematica perfectionarea specialistilor in domeniul aprecierii calitatilor vinurilor si cunoasterea calitatii vinurilor din Oltenia“, a declarat Aurel Popa, presedinte de onoare ADAR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS