11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandal pe banii pentru acoperis

Scandal pe banii pentru acoperis

Disputa privind modul de construire a acoperisului unui bloc din cartierul Craiovita Noua ar putea ajunge in instanta. Mai multi locatari refuza sa achite cota parte pentru realizarea lui, deoarece sustin ca a fost ridicat ilegal.


Intre locatarii blocului 102 B1, scara 1, din cartierul craiovean Craiovita Noua, a izbucnit un adevarat scandal, cauzat de neintelegerile legate de construirea acoperisului blocului. „In luna august s-a purtat o discutie de principiu despre construirea acoperisului. Toata lumea a fost de acord“, a afirmat Marcel Nicola, un locatar.


In luna august, sef de scara era Samuel Tunaru. „Discutam despre refacerea acoperisului inca din noiembrie 2003. Au trecut Sarbatorile, a trecut si primavara lui 2004. Abia in 2005 am reusit sa cadem la o intelegere privind inceperea lucrarilor“, a povestit Tunaru. Barbatul spune ca, fiind sef de scara, a mers la firme autorizate de unde a luat oferte de preturi si a discutat si cu reprezentantii asociatiei de locatari. „Ca sa refacem izolatia ne-ar fi costat 56 de milioane de lei, doua milioane opt sute pentru fiecare apartament. Dar oamenii au dorit un acoperis din tabla. Or pentru asta este nevoie de un proiect, de o autorizatie de constructie, lucruri care ridica si mai mult pretul lucrarii“, a precizat Tunaru.


„Lucrari realizate cu niste cunoscuti de-ai lui Ion Noata“


Fostul sef de scara a mai spus ca strânsese deja 38.500.000 de lei pentru repararea izolatiei, dar auzind ca locatarii intentionau sa angajeze pe cineva fara acte ca sa realizeze lucrarea, a fost nevoit sa-i inapoieze acestora. „Le-am dat banii inapoi, iar ei au preferat sa-i dea Marianei Panaite de la apartamentul 20, care a si fost aleasa sefa de scara si care a spus ca se va implica in repararea acoperisului“, a completat Tunaru.


Dupa strângerea banilor, câtiva locatari au mers in târg dupa materiale, capriori si tabla si s-au apucat de lucru. „Materialele au fost cumparate, dar nu au nici o factura fiscala in care sa vedem si noi cât au costat. Apoi, s-au apucat de lucrare, fara a avea autorizatie de la primarie, cu niste cunoscuti ai lui Ion Noata de la apartamentul 1, constructori amatori. Pentru acest acoperis nu exista nici un act, nu exista facturi, deviz de lucrari, nici autorizatie si nici un termen de garantie al lucrarii“, a spus Marcel Nicola.


Totodata, barbatul sustine ca acoperisul nu este executat corespunzator, pentru ca ii lipsesc gurile de aerisire, iar prinderea de plafonul blocului este deficitara. „Toate gazele care ies din apartamente se aduna in pod. In plus, la o furtuna mai puternica acoperisul poate fi smuls“, a precizat Nicola.


Somati sa plateasca


In urma cu doua saptamâni, cei care nu si-au achitat contravaloarea ce le revenea din costul acoperisului, 4.300.000 de lei, au primit o notificare din partea avocatului angajat de sefa de scara si o parte din locatari, prin care sunt somati sa-si plateasca partea, in caz contar urmând sa fie chemati in judecata. „Eu as plati, dar nu am cum sa o fac daca nu exista nici un act in baza caruia sa dau banii“, a mai spus Nicola.


„Daca vor sa vada actele, cei interesati ar trebui sa intrebe la Disciplina in Constructii“, a afirmat Maria Panaite, actuala sefa de scara. Contactat telefonic, Florin Smarandache, avocatul care a trimis notificarile, a spus ca ramâne de vazut daca instanta le va da sau nu dreptate. „Consider ca actele pe care le am acum de la doamna Panaite, procesul-verbal prin care locatarii au fost de acord cu refacerea acoperisului si imputernicirea de a-i reprezenta, sunt de ajuns pentru a merge in instanta“, a precizat avocatul.


Constructia nu are autorizatie


Totodata, reprezentantii primariei au trimis la fata locului o echipa a Serviciului Disciplina in Constructii din cadrul Primariei Craiova pentru a verifica documentatia si modul in care a fost realizat acoperisul. „Am descoperit ca aceasta lucrare nu are autorizatie de constructie. Amenzile aplicate in astfel de cazuri sunt cuprinse intre zece si o suta de milioane de lei, iar aici, conform art. 26 din Legea nr. 50/1991, cea amendata va fi sefa de scara. Dupa amenda, persoana care s-a ocupat de realizarea constructiei trebuie sa aiba grija ca aceasta sa intre in legalitate“, a afirmat Gheorghe Daici, sef Serviciu Control Disciplina in Constructii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU