14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii pot ramine pe drumuri in cazul unui dezastru

Craiovenii pot ramine pe drumuri in cazul unui dezastru

Craiovenii care in caz de incendii, explozii, inundatii sau alunecari de teren ramin fara locuinte nu au decit doua alternative, fie sa se adaposteasca pe la rude si prieteni, fie sa doarma sub cerul liber. Si asta deoarece in Craiova, cu toate ca Legea nr. 114/1996 prevede construirea locuintelor de necesitate, acestea nu exista.


Desi au trecut aproape zece ani de la aparitia Legii nr. 114/1996, in Craiova nu s-a construit pina acum nici o locuinta de necesitate. Consilierii locali, ocupati cu alte lucruri mult mai importante, au uitat, se pare, ca incendiile, exploziile sau inundatiile nu tin cont de cheful lor de a pune sau nu legea in aplicare.


Locuinta de necesitate este destinata cazarii temporare a persoanelor si familiilor ale caror case au fost afectate de catastrofe naturale, accidente sau trebuie demolate pentru realizarea unor lucrari de utilitate publica, precum si a lucrarilor de reabilitare ce nu se pot efectua in cladiri ocupate de proprietari. Aceste persoane pot locui aici o anumita perioada, pina cind casele lor sint refacute, si platesc in schimb o chirie modica.


Conform legii, autoritatile locale trebuia sa construiasca pina acum astfel de locuinte, dotate cu toate utilitatile necesare, sau sa declare in cazuri de urgenta drept locuinte de necesitate imobilele libere aflate in fondul de locuinte sociale. Insa, acest lucru nu s-a intimplat si asta nu pentru ca n-au existat catastrofe naturale care sa afecteze casele craiovenilor, ci pentru ca edilii au uitat de prevederile legale. Consilierii nu si-au amintit de prevederile legii nici atunci cind inundatiile din aceasta vara au afectat zeci de locuinte ale craiovenilor si sute de case din satele de linga Craiova.


Mai bine mai tirziu decit niciodata


Unul dintre consilierii locali a propus pe ordinea de zi a sedintei de consiliu din luna trecuta construirea de locuinte de necesitate pe un teren de la marginea orasului. Insa, dupa discutiile din plenul consiliului, propunerea a fost respinsa, iar rezolvarea acestei probleme a fost aminata. Sorin Iordache, viceprimarul Craiovei, a declarat ca pe acel teren se puteau construi aproximativ 50 de locuinte de necesitate si ca nu intelege de ce aceasta hotarire a fost respinsa. „Nu inteleg de ce nu s-a votat. Cred ca nu le-a convenit consilierilor locul. Proiectul era foarte simplu si prevedea ridicarea pe un teren de la marginea Craiovei, din Aleea 2 Calusari, a unor constructii usoare, din asa-numitele panouri-sandvis. Acolo puteau locui in jur de 50 de familii. Initial, s-a propus ca acolo sa locuiasca batrinii si bolnavii care din diferite motive au ramas pe drumuri, iar dupa aceea s-a hotarit ca unele locuinte sa fie tinute pentru astfel de situatii de urgenta“, a explicat viceprimarul Iordache. Deocamdata, autoritatile nu au alt teren disponibil pe care sa poata construi locuinte de necesitate, dar vicele este convins ca intr-un an problema se va rezolva. „In momentul de fata nu avem alt teren disponibil si trebuie sa cautam un loc unde sa putem construi, iar din 2006 Craiova va avea locuinte de necesitate“, a spus Sorin Iordache. Cum pina la Dumnezeu te maninca sfintii, cine stie prin cite sedinte de consiliu si prin cite dezbateri va mai trece prevederea legala care-i obliga pe edili sa dispuna de locuinte de necesitate. Pe consilieri pare sa nu-i sperie nici focul, nici apa si nici cutremurele, iar craiovenilor care ar putea ramine sub cerul liber nu le ramine decit sa spere ca alesii lor vor fi macar o data prevazatori.


Legea nr. 114/1996-legea locuintei


Locuinta de necesitate: Locuinta destinata cazarii temporare a persoanelor si familiilor ale caror locuinte au devenit inutilizabile in urma unor catastrofe naturale sau accidente sau ale caror locuinte sint supuse demolarii in vederea realizarii de lucrari de utilitate publica, precum si a lucrarilor de reabilitare ce nu se pot efectua in cladiri ocupate de locatari.


Legea nr. 114/1996


Art. 55. – Locuinta de necesitate se finanteaza si se realizeaza in conditiile stabilite pentru locuinta sociala. Locuinta de necesitate se inchiriaza temporar persoanelor si familiilor ale caror locuinte au devenit inutilizabile. Contractul de inchiriere se incheie de catre primarul localitatii sau de catre o persoana imputernicita de acesta, pe baza hotaririi consiliului local, pina la inlaturarea efectelor care au facut inutilizabile locuintele.


Art. 56. – Consiliile locale pot declara, in cazuri de extrema urgenta, drept locuinte de necesitate, locuintele libere aflate in fondul de locuinte sociale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS