11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum sa ne ferim de gripa aviara

Cum sa ne ferim de gripa aviara

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Produselor si Serviciilor din România atrage atentia asupra simptomelor gripei aviare si a modului in care se poate evita transmiterea virusului la om. Chiar daca in judetul Dolj nu s-a inregistrat pina acum nici un caz de imbolnavire, este bine sa fim pregatiti.


Produsele din carne de pasare se pot consuma numai daca provin din unitati autorizate sanitar-veterninar, din reteaua comerciala unde ajung produse din carne de pasare care sint certificate sanitar-veterinar, atestindu-se provenienta si salubritatea acestora. Produsele din carne de pasare pot fi consumate numai dupa ce, in prealabil, au fost supuse unui tratament termic (fierbere sau prajire).


Semnele clinice pot aparea intr-o forma specifica sau intr-o combinatie de manifestari influentate de factori precum virulenta virusului infectant, specia afectata, virsta, sex, alte boli si mediu.


Exista doua forme de manifestare. Forma respiratorie se traduce prin somnolenta, tuse, zgomote respiratorii diverse, lacrimare excesiva, coriza (secretii nazale apoase), iar forma digestiva si nervoasa, prin depresie, somnolenta, cianoza (invinetirea) umflarea tesutului conjunctiv subcutanat din regiunea capului si gitului, diaree, aripi lasate, torticolis, scaderea consumului de hrana si a ouatului. In prima faza a bolii, gainile ouatoare pot sa produca oua cu modificarea aspectului cojii, dupa care urmeaza incetarea ouatului. In formele asimptomatice se poate inregistra doar scaderea productiei de oua.


Mortalitatea variaza intre 50% si 100%. Ultima epidemie de acest gen, din Asia de Sud-Est si Asia Centrala, s-a soldat cu o mortalitate de 90%, respectiv 100%, ceea ce arata o modificare a patogenitatii virusului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU