11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInternetul a salvat caministii de spaga

Internetul a salvat caministii de spaga

Ideea efectuarii de cazari on-line, o premiera pentru Craiova, pusa in aplicare de reprezentantii Conventiei Organizatiilor Studentesti (COS), s-a dovedit a fi o reusita. „Studentii au scapat in mare parte de nebunia din primele zile de cazare. Prin internet au facut economie de timp si chiar de bani. Vorbim despre cei din afara judetului care nu au mai fost nevoiti sa-si cheltuiasca banii pe drum, cit si de negotul pentru o camera, obicei impamintenit la români, practica familiara de altfel a administratorilor de camine“, a spus Florin Gust, presedintele COS, coordonator al programului. Cu toate acestea, tinerii caministi au intimpinat unele dificultati. Lipsa chitantierelor a ingreunat activitatea. „Cred ca harmalaia produsa in Caminul 2 din complexul Agronomie este provocata si de absenta chitantierului la fiecare camin, cum era in anii trecuti, act prin care taxa de camin era inregistrata si justificata. Acum sintem nevoiti sa ne mutam noi de la un camin la altul, fara logica, pentru o amarita de chitanta“, a opinat Liviu Mihai, student la master la Facultatea de Istorie-Filosofie-Geografie. Administratorii caminelor au dovedit sutelor de studenti care asteptau in ploaie pentru o camera ca nu pot sa se miste decit cu incetinitorul. „Pur si simplu se razbuna pe noi pentru ceea ce ar fi trebuit ei sa primeasca. Cred ca sistemul la care s-a apelat le-a incurcat rau de tot planurile. Efectul il simtim acum pe propria noastra piele. Stam de dimineata in ploaie…“, a adaugat un alt student.


S-au intins cit le-a permis buzunarul


In ciuda taxelor destul de piperate ale cazarilor din acest an, sume care oscileaza de la un campus la altul din cauza presupuselor conditii oferite, peste 2.800 de studenti s-au calcat in picioare. Pentru o camera in complexurile TCM si Agronomie, un student de la buget trebuie sa plateasca 820.000 de lei, unul de la taxa, 1.110.000 de lei, iar un copil de cadru didactic a scos din buzunar 360.000 de lei. In schimb, batalia cea mare s-a dat pe Caminul 10 de la Facultatea de Automatica, unde si taxa a fost mai mare. 860.000 de lei a platit un student de la buget, 1.150.000 de lei un student de la taxa si 450.000 de lei un copil de dascal. Din cele spuse de sefii de camine, diferenta de bani este justificata de prezenta grupului sanitar in fiecare camera, de spatiul mai mare al camerei, cit si de programul permanent de apa calda. Studentii care au optat pentru o camera din caminele Facultatii de Educatie Fizica si Sport au avut ghinionul sa scoata mai multi bani din buzunar. Potrivit acestora, taxa de un milion de lei pentru un bugetar, 1,4 milioane de lei pentru studentul de la taxa si 500.000 de lei pentru un fiu/fiica de cadru didactic nu se justifica, deoarece camerele nu au prea multe imbunatatiri, iar baile sint la comun. „Cresterea taxelor nu se justifica. Mai ales ca pe perioada iernii ne asteptam din nou la majorari, cresc si costurile la utilitati, in special la energia termica“, a adaugat Viorica Bescuca, studenta in anul II la Montanologie. Si tot ieri, printre studentii aflati la coada cazarilor circula zvonul ca pentru caminele Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF), copiii de dascali nu platesc nici un leu. Zvonul nu a putut fi confirmat de cei de la UMF deoarece responsabilii cu aceasta problema nu au fost de gasit.


Tinerii nu vor sa locuiasca in mizerie


Unii dintre cei inscrisi pe lista cazarilor in camin s-au reorientat. Cea mai buna alegere a tinerilor a fost cazarea la gazda. „Caminul nu ne ofera mare lucru. Mai bine dam un ban in plus si nu stam patru in camera. Intr-adevar, la garsoniera/apartament cu doua camere platim mai mult, aproximativ doua milioane de lei, dar o sa ne ajute si subventia pentru studenti, bani dati de facultate“, a precizat Constantin Lungu, care tocmai isi luase bagajele de la camin, mutindu-se intr-o garsoniera impreuna cu un coleg. Celor doi li s-au alaturat si altii. „Daca taxele se vor majora din iarna, asa cum se zvoneste, nu mai stam nici noi in camin si fie ne mutam la gazda, fie vom face naveta acasa“, a declarat Elena F.


O intilnire cu cintec la MEC


Pentru a redresa cit de cit situatia din caminele craiovene, liderii studentilor, membri ai delegatiei Conventiei Organizatiilor Studentesti care s-a deplasat zilele trecute la Bucuresti, au avut o discutie aprinsa cu ministrul educatiei si cercetarii, Mircea Miclea. „Am solicitat forului superior marirea subventiei de la 600.000 de lei la 950.000 de lei, lucru pe care il vom afla cu certitudine la viitoarea intilnire din 6 octombrie. Avind in vedere ca toate s-au scumpit-apa, caldura, gazele-cu 50%, si Ministerul Educatiei ar trebui sa suplimenteze subventia cu acelasi procent“, a declarat Florin Gust, presedintele Uniunii Studentilor din România (USR).


Reabilitare… la sfintu’ asteapta


Lozinca „nu sint bani pentru camine“, folosita tot mai des de reprezentantii MEC, i-a deranjat pe studenti. Delegatia USR a solicitat ministerului ca pina la viitoarea intilnire sa se prezinte si situatia caminelor ce urmeaza a fi reabilitate pe parcursul anului 2006, tinindu-se cont de faptul ca suma de 57 de miliarde de lei, suplimentata nu de mult cu 20 de miliarde de lei, nu acopera nici un sfert din caminele din tara. „Mai mult, cele 77 de miliarde de lei reprezinta cea mai mica suma alocata de MEC reabilitarii caminelor, din ultimii 15 ani“, a conchis Gust.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS