9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

GdS va raspunde

Pensia va ramine la aceeasi valoare


Ion Lautaru, din Craiova, a trimis la redactia Gazetei de Sud o sesizare, fiind nemultumit de modul in care i-a fost recalculata pensia: „Va rog sa binevoiti sa-mi dati un rezultat, deoarece mi s-a taiat din pensie si nimeni nu vrea sa imi dea un raspuns concret“.


GdS: In urma recalcularii, punctajul obtinut de dumneavoastra in functie de anii de vechime si de sporurile de care ati beneficiat a rezultat la o valoare mai mica decit cea initiala. Avind in vedere ca legea spune ca nici o pensie nu poate fi micsorata in urma recalcularii, dumneavoastra veti primi aceeasi pensie ca si pina in prezent. „Prin recalculare, pensia rezultata a fost de 1.905.617 lei, dar a fost mentinut in plata pensia de 2.640.000 de lei, respectiv 264 de lei noi, care era mai avantajoasa“, a precizat Ileana Ciutan, directoare executiva a Casei Judetene de Pensii Dolj.


Reprezentantii institutiilor sint obligati sa elibereze adeverinte salariale


Gheorghe Balica, profesor universitar doctor in Stiinte Chimice, din Craiova, ne-a trimis o scrisoare in care ne povesteste piedicile pe care le-a intimpinat pentru obtinerea adeverintelor salariale, necesare recalcularii pensiei. Domnul profesor a indeplinit diverse functii in institutii din Craiova: „Am lucrat la Combinatul Chimic Craiova, unde am indeplinit diverse functii de conducere, apoi am fost transferat la Universitatea din Craiova. Am solicitat de la DOLJCHIM Craiova in aprilie 2005 eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte perioada in care am lucrat si sporurile cuvenite. Angajatii combinatului isi bat pur si simplu joc de mine. Mi-au refuzat pina si audienta la director. Am solicitat adeverinte si la alte intreprinderi unde am mai lucrat, de unde le-am primit in maximum o luna. Cei de la Casa Judeteana de Pensii mi-au precizat ca trebuie sa prezint toate documentele in cel mai scurt timp posibil, dar nu pot, intimpinind atita indiferenta… Am lucrat in combinat cinci ani si trei luni, in mediu toxic“.


GdS: Asa cum ati precizat si dumneavoastra, adeverintele sint absolut necesare recalcularii pensiei, in momentul in care anumite perioade cotizate sau sporuri nu sint mentionate in carnetul de munca. „In baza HG 1550/2004 si a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 4/2005, toate unitatile in care oamenii si-au desfasurat activitatea sint obligate sa elibereze aceste documente, in care sa fie precizate toate sporurile pe care salariatul le-a avut. Beneficiarii pot sta insa linistiti, pot depune aceste adeverinte in termen de trei ani de la data recalcularii, drepturile acordindu-li-se din momentul recalcularii pensiei“, a precizat Ileana Ciutan, directoare executiva a Casei Judetene de Pensii Dolj.


Timp de trei ani de la recalculare puteti depune adeverintele


„La inceputul carierei mele didactice am lucrat aproximativ patru ani la Liceul Teoretic Segarcea. M-am transferat apoi la Liceul Economic din Tirgu Jiu unde am lucrat pina la pensionare. In baza H.G. din septembrie 2004 si a Legii 19/2000, referitoare la recalcularea pensiilor, m-am adresat Liceului Segarcea cu rugamintea sa-mi elibereze o adeverinta din care sa rezulte perioada muncita si drepturile salariale, salariul brut de incadrare si respectiv indemnizatia de diriginte. Dupa patru luni am sunat la liceu sa aflu care este motivul pentru care nu am primit documentele solicitate. Mi-au raspuns atunci ca trebuie sa ma adresez Arhivelor Statului. Dar, aceste documente nu trebuia pastrate in arhiva institutiei timp de 70 de ani sau la Segarcea functioneaza alte legi?“, a povestit Elena Radulea, din Tirgu Jiu, judet Gorj.


GdS: Din pacate, in situatia dumneavoastra se afla foarte multi cititori ai Gazetei de Sud. Am sesizat de nenumarate ori toate institutiile despre obligatia pe care o au de a elibera adeverintele salariale si sporurile de munca, fara de care nu este posibila recalcularea pensiilor. Adresati-va la Arhivele Statului, iar daca adeverintele nu au intrat inca in posesia acestei institutii, unitatea scolara are obligatia sa va ofere actele solicitate!


Mai aveti de asteptat patru ani


Eugen Rositoru, de 58 de ani, din comuna Licurici, sat Frumusei, judet Gorj, pensionat pe caz de invaliditate, cu o vechime in munca de 39 de ani si trei luni, din care in grupa a II- a 12 ani si sapte luni, ne roaga sa ne interesam la Casa de Pensii de anul in care are dreptul sa se pensioneze la limita de virsta.


GdS: „Avind in vedere grupa de invaliditate si anii de vechime in munca, Eugen Rositoru se poate pensiona in luna martie 2009“, a spus directorul executiv al Casei Judetene de Pensii Dolj.


Succes pe viitor!


Viorica Neacsu, din Craiova, cititoare fidela a Gazetei de Sud de peste cinci ani, ne-a trimis o scrisoare in care isi exprima nemultumirea ca nu s-a aflat niciodata printre cistigatorii concursurilor.


GdS: Doamna Viorica Neacsu, la concursurile de fidelitate organizate de Gazeta de Sud participa lunar mii de cititori fideli. Din pacate, pina in prezent dumneavoastra nu ati avut sansa sa va numarati printre fericitii cistigatori. Cistigatorii tombolelor sau concursurilor organizate de GdS sint desemnati prin tragere la sorti. Si dumneavoastra puteti participa la extragerile premiilor, locatiile unde au loc aceste evenimente fiind specificate de fiecare data in ziar. Mult succes la concursurile viitoare!


Adresati-va Ministerului Industriei si Comertului


Am primit la redactie o sesizare de la domnul Ion Rotaru, din comuna Simnicul de Sus, sat Milesti. Barbatul sustine ca, dupa ce a alimentat cele doua tractoare cu motorina la statia PECO din satul Albesti, acestea s-au defectat: „Dupa ce am alimentat cu 50 de litri de motorina fiecare tractor, pompele de injectie si injectoarele s-au stricat. M-am adresat atunci Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj, dar reprezentantii acestei institutii mi-au spus ca astfel de analize costa extrem de scump si in plus problema nu mai intra in competenta lor. M-au sfatuit sa fac o reclamatie la Ministerul Industriei si Comertului. Am luat atunci legatura cu politia economica, care m-a pus in legatura cu ofiterul Florin Ilie. Cei de la politie mi-au mentionat ca reprezentantii Protectiei Consumatorului sint obligati sa mearga impreuna cu ei pentru prelevarea probelor de motorina din statia PECO. Am fost aminat citeva zile, politia motivindu-mi ca nu are timp in urmatoarele zile sa mearga sa ia probe pentru analize si ca oricum nu se vinde asa repede motorina din statie. Sint extrem de revoltat atit pe cei de la politie, cit si pe angajatii Protectiei Consumatorului“.


GdS: Reprezentantii OJPC Dolj au precizat ca impreuna cu ofiterul Florin Ilie au prelevat probe din statia PECO mentionata, acestea iesind la parametri normali. In plus, au precizat ca urmeaza sa primiti raspunsul la sesizarea dumneavoastra de la politie. „Am trimis o echipa din cadrul institutiei noastre impreuna cu politia la statia PECO mentionata. In cazul in care nu este multumit de rezultatele analizelor si doreste o noua verificare, se poate adresa Ministerului Industriei si Comertului, care se ocupa direct cu efectuarea unor astfel de probe“, a spus Dan Vasile, sef serviciu in cadrul OJPC Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS