27.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarii doljeni asteapta mila Agentiei SAPARD

Primarii doljeni asteapta mila Agentiei SAPARD

Daca autoritatile de la Bucuresti nu le aproba proiectele, edilii vor pierde aproape 27 de milioane de euro


Primarii doljeni stau cu mina intinsa la Agentia SAPARD Oltenia in speranta ca vor obtine citeva milioane de euro pentru asfaltarea si alimentarea cu apa a localitatilor pe care le gospodaresc. Daca pina in urma cu citeva luni edilii nu se dadeau in vint dupa fondurile europene oferite gratis, mai nou, acestia au luat cu asalt Agentia Regionala SAPARD, depunind proiecte de sute de miliarde de lei pe masura 2.1, prin care localitatile din mediul rural pot beneficia de fonduri pentru alimentarea cu apa sau asfaltarea drumurilor comunale. Pentru ca s-au trezit prea tirziu, primarii din Dolj se vad obligati acum sa astepte decizia autoritatilor de la Bucuresti, care vor imparti banii in functie de prioritati si de ordinea de depunere a dosarelor.


Edilii din Moldova „le-au luat fata“ primarilor doljeni


Sute de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile au fost cheltuite pina acum de localitatile din mediul rural, care s-au grabit sa beneficieze de avantajele oferite de Programul SAPARD. Mare parte dintre acestea provin insa din alte regiuni ale tarii, deoarece, in perioada in care primarii din Banat si Moldova cistigau proiecte de sute de miliarde de lei, edilii doljeni inca se certau cu autoritatile locale pe probleme de delimitare administrativa. In urma licitatiilor sustinute la nivel national, Agentia SAPARD a reusit sa economiseasca 50 de milioane de euro, bani pe care ii va imparti localitatilor ai caror primari s-au trezit mai tirziu. „Banii pentru finantarea pe masura 2.1 au fost deja cheltuiti. In Dolj exista 27 de proiecte care asteapta finantare pe aceasta masura, ceea ce inseamna o suma de aproape 27 de milioane de euro. Cele 50 de milioane economisite provin de la licitatiile la care preturile oferite de firme au fost mai mici decit cele la care se asteptau consiliile locale. Acesti bani vor fi impartiti in functie de prioritati, iar acum cea mai importanta este alimentarea cu apa“, a declarat directorul Agentiei SAPARD Oltenia, Daniel Popescu. Primarii doljeni „se vor bate“ pe fondurile europene cu edilii din celelalte zone ale tarii, existind posibilitatea ca nici unul dintre cele 50 de milioane de euro sa nu ajunga in Dolj.


Nu numai autoritatile locale si-au dat seama de avantajele banilor oferiti gratis de Uniunea Europeana. Desi le este mai greu sa ii obtina, deoarece este necesara o cofinantare din partea solicitantului, firmele si persoanele fizice au depus proiecte pentru dezvoltarea industriei alimentare si pentru agroturism. De la inceputul anului, investitorii doljeni au depus sapte proiecte in valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro, dintre acestea cea mai inedita afacere reprezentind-o cresterea melcilor, pentru care o persoana fizica a depus un proiect de 200.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS