14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Medicul va raspunde

Gazeta de Sud vine in intimpinarea cititorilor sai prin introducerea unei noi rubrici saptaminale „Medicul va raspunde“. Cristian Sandulescu, medic primar medicina de familie, directorul Policlinicii Medsan din Craiova, strada Unirii, nr. 58, telefon 523.928, va raspunde intrebarilor cititorilor Gazetei de Sud si va aduce in atentia oltenilor probleme de interes medical. Daca doriti sa va informati in legatura cu problemele medicale care va intereseaza trebuie sa trimiteti pe adresa redactiei GdS, strada Cimpia Islaz, nr. 97A, o scrisoare cu solicitarea dumneavoastra, iar medicul Cristian Sandulescu va va raspunde in paginile ziarului.


Astazi medicul Sandulescu ofera lamuriri cu privire la eliberarea retetelor compensate si gratuite.


„Incepind de luni, au intrat in vigoare noile liste cuprinzind medicamentele de care beneficiaza asiguratii pentru tratamentul ambulatoriu, cu sau fara contributie personala. Au fost intocmite trei liste de medicamente: lista A, care cuprinde medicamente compensate 90%, lista B, care contine medicamente compensate 50%, si lista C care contine medicamente gratuite pe grupe de afectiuni.


Pentru bolile cronice, medicii pot prescrie unui asigurat medicamente cu sau fara contributie personala cu urmatoarele restrictii:


a) pentru lista A, medicul de familie poate elibera o singura prescriptie pe luna, cu numar variabil de medicamente cu valoarea totala calculata la pretul de vinzare de maximum 1.000.000 de lei. Exista si medicamente speciale, notate in lista cu *, care pot fi inscrise pe o singura prescriptie, cu valoarea maxima a tratamentului pe o luna mai mare de 1.000.000 de lei.


b) pentru listele B si C, medicul de familie poate sa prescrie o singura reteta lunara, cu maximum trei medicamente, cu valoare totala calculata la pretul de vinzare cu amanuntul de maximum 3.000.000 de lei. Exceptie fac medicamentele cu *, care pot fi inscrise pe o singura prescriptie cu valoarea maxima a tratamentului pe o luna mai mare de 3.000.000 de lei.


Daca un pacient are intr-o luna tratament cu mai multe medicamente de pe liste diferite (A si B), chiar daca aceste medicamente sint pe o singura scrisoare medicala, i se vor prescrie doua retete, una pe lista A, alta pe B, cu limitarile mentionate anterior.


Un medic nu poate recomanda altuia prin scrisoare medicala prescrierea unor medicamente cu contributie personala pentru un asigurat, in luna in care el insusi i-a emis asiguratului o astfel de prescriptie.


Cele trei liste se gasesc pe site-ul www.casdj.ro si precizarile privind noul mod de prescriere sint cunoscute de catre medicii de familie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS