14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCamera de Comert organizeaza trei tirguri simultan

Camera de Comert organizeaza trei tirguri simultan

• 34 de firme de constructii, instalatii termice si mobila si-au anuntat prezenta • Conform declaratiilor oficialilor CCI Oltenia, profiturile sint infime


Craiovenii care vor sa-si schimbe mobila, sa-si construiasca o casa sau sa cumpere o centrala termica o pot face in perioada 2-6 aprilie, la Teatrul National. Dupa expozitia cu vinzare Contex, care a avut loc in urma cu citeva saptamini, Camera de Comert si Industrie (CCI) Oltenia organizeaza simultan, in aceeasi locatie, in perioada 2-6 aprilie, trei tirguri nationale: Expoconstruct, Climaterm si Mobex. Aflate la a sasea editie, la cele trei manifestari si-au anuntat participarea 34 de societati din sase judete care activeaza in domeniul constructiilor, productiei de utilaje, instalatii termice si de climatizare, precum si al mobilei. Firmele isi vor expune produsele atit in incinta teatrului, cit si pe platforma exterioara, suprafata totala depasind 300 de metri patrati. In ciuda faptului ca organizatorii considera suficient numarul firmelor participante, majoritatea acestora sint din Craiova, doar cinci societati de profil din tara aventurindu-se sa participe la cele trei tirguri. Coordonatorul Serviciului de tirguri si expozitii, George Motataianu, a explicat ca situatia actuala este normala dat fiind specificul manifestarii. „Tirgurile de constructii sint cele mai cautate in tara. Expoconstruct este insa un tirg al firmelor din Craiova, iar firmele din tara sau strainatate sint prezente prin intermediul dealerilor locali“, a declarat Motataianu. Acesta a precizat ca toti oficialii din Dolj, inclusiv parlamentarii, au fost invitati sa onoreze cu prezenta lor, dar ca vor sti numai la fata locului cine vine.


Cit de profitabile sint tirgurile organizate in Craiova?


Desi CCI organizeaza constant astfel de evenimente, putini sint cei care stiu daca acestea aduc si profit Camerei de Comert si Industrie Oltenia sau daca firmele participante sint multumite de cum decurg lucrurile. De exemplu, George Motataianu a recunoscut ca nu stie care este cifra de afaceri pe care o realizeaza firmele in timpul desfasurarii tirgurilor.


„Dupa cite au declarat anul trecut, firmele au facut afaceri de miliarde de lei, dar evita sa ne spuna suma exacta. Noi aflam astfel de lucruri pe baza chestionarelor pe care le inminam firmelor, asa cum se procedeaza si in Bucuresti“, a declarat Motataianu. Conform acestuia, de data aceasta reprezentantii Teatrului National le-au permis celor de la CCI Oltenia sa monteze standuri si pe suprafata mochetata, cu conditia sa o protejeze. In felul acesta, spatiul de expunere s-a marit la aproape 280 de metri patrati in interior. Cit cistiga insa Camera de Comert din organizarea unor astfel de evenimente? Daca e sa ne luam dupa ceea ce declara reprezentantii CCI, firmele expozante platesc in medie 20-30 de euro pe metrul patrat, ceea ce la un calcul simplu reprezinta aproximativ 7.000 de euro venituri din chirii. Din acesti bani insa CCI trebuie sa plateasca zece euro/mp, deci aproape 3.000 de euro unei firme din Bucuresti cu care are contract de ani buni si care se ocupa de amenajarea standurilor. Pe linga aceasta, CCI plateste si teatrului chirie pentru spatiul folosit, suma pe care reprezentantul CCI Oltenia a catalogat-o ca fiind secreta. „Contractul cu Teatrul National se face la fiecare eveniment, nu este ceva semnat pe o anumita perioada de timp“, a explicat acesta. Cu alte cuvinte, profitul obtinut din organizarea unui astfel de eveniment se ridica in jurul a 2.000 de euro daca scadem chiria platita teatrului si eventualele cheltuieli, bani care reprezinta venituri ale CCI. Concluzionind, in decursul unui an, CCI Oltenia cistiga din organizarea celor sase tirguri peste zece mii de euro. Suma este infima, dar obrazul subtire cu cheltuiala se tine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS