9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAgentia SAPARD pune biciul pe primarii din Dolj

Agentia SAPARD pune biciul pe primarii din Dolj

• Primaria din Tuglui se judeca si acum cu Agentia SAPARD Oltenia pentru ca nu i-a acordat un aviz in termenul legal • Peste o saptamina, Ministerul Finantelor va garanta integral creditele luate de consiliile locale de la banci


Primarii din cele cinci localitati doljene care au depus proiecte pentru reabilitarea infrastructurii cu fonduri SAPARD urmeaza sa demareze procedurile de achizitii ca urmare a faptului ca vremea a inceput sa se imbunatateasca. Astfel, edilii din Bechet, Amarasti, Tuglui, Celaru si Dragotesti sint obligati sa inceapa lucrarile de alimentare cu apa sau asfaltare a drumurilor locale dupa o pauza de citeva luni in care gerul si ninsorile au impiedicat continuarea lucrarilor sau, dupa caz, demararea lor. La acestea se adauga faptul ca, in cazul localitatilor Tuglui si Dragotesti, primarii au fost implicati in scandaluri legate de firmele care au cistigat contractele de miliarde de lei in urma licitatiilor organizate de consiliul local. Daca in ceea ce priveste situatia din localitatea Dragotesti lucrurile s-au lamurit partial, la Tuglui, primaria inca se mai judeca cu Agentia SAPARD pentru ca nu i-a acordat avizul in sapte zile, asa cum prevedeau procedurile. „La Dragotesti, contestatiile au vizat anumite datorii pe care firma SCADT din Olt le-ar fi avut la buget, dar, in urma verificarilor, s-a constatat ca acestea erau de fapt amenzi de 200 de milioane de lei primite pentru mijloacele de transport ale firmei. In celalalt caz, la Tuglui, procesul are un nou termen pe 17 martie (astazi – n.r.), la Curtea de Apel. Pina acum, primaria a avut cistig de cauza, pentru ca nu i-am dat avizul in sapte zile. Aceasta a solicitat si o ordonanta prezidentiala pentru prelungirea termenului de depunere a dosarului de achizitie“, a declarat directorul Agentiei SAPARD Sud-Vest Oltenia, Daniel Popescu.


Consiliile locale scapa de grija garantiilor


Daca, pina in prezent, consiliile locale erau obligate sa aduca o garantie de 30% din fondurile atrase de la SAPARD, incepind cu saptamina viitoare, acestea vor scapa de chinul identificarii bunurilor cu care sa garanteze banii obtinuti. „Pina acum, din suma primita, 70% era garantata de Fondul National de Garantare a Creditului Agricol, iar restul de 30% din fonduri proprii ale consiliilor locale. In prezent, Ministerul Finantelor garanteaza integral pentru creditul din banca pe baza unei scrisori de garantie. Momentan, sistemul inca nu a intrat in functiune, deoarece nu a fost constituita comisia de acordare a garantiilor. Am discutat insa cu directorul Agentiei SAPARD de la Bucuresti, care a spus ca intr-o saptamina ministerul va emite garantiile. Aceasta a fost si cauza pentru care Consiliul Local Bechet, care beneficiaza de 300.000 de euro pentru alimentarea cu apa a localitatii si care a realizat deja 30% din total, a sistat lucrarile, asteptind garantia ministerului“, a precizat Popescu.


Noutati de la SAPARD


Derularea programului de finantare cu fonduri SAPARD va intra intr-o noua era ca urmare a informatizarii bazei de date si a procedurilor de comunicare intre agentiile din tara. Daca pina acum procedura era manuala, adica fisele de conformitate si toate celelalte documente erau scrise de mina, in citeva luni lucrurile se vor schimba radical. „Toate informatiile vor fi introduse direct in calculator, unde se va crea o baza de date, iar in felul acesta agentiile SAPARD din tara vor conlucra mai bine, ceea ce inseamna ca si proiectele vor fi avizate mai repede“, a mai spus directorul SAPARD Oltenia. Problemele cu care se confrunta pina acum agentia regionala par sa se rezolve o data cu obtinerea unor spatii suplimentare acordate de prefectura in cladirea fostului Liceu Auto, dupa aproape un an in care atit oficialii de la Bucuresti, cit si cei locali au facut presiuni asupra autoritatilor doljene sa rezolve problema. „Pe viitor vom avea nevoie insa de spatii suplimentare, deoarece, dupa 2007, prin SAPARD se vor derula toate fondurile structurale venite de la Uniunea Europeana“, a declarat Daniel Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS