11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpargatori de scoli si autoturisme, retinuti de politisti

Spargatori de scoli si autoturisme, retinuti de politisti

• Banda lui Alifie este banuita ca a spart 14 scoli si mai multe autoturisme • Trei dintre cei patru membri ai bandei au fost retinuti de politisti, seful spargatorilor fiind dat in urmarire generala

Lucratorii Serviciului Politiei Judiciare din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dolj au reusit sa anihileze o banda de hoti specializati in furturi din scolile de la sate. Adrian Catalin Nuta, zis Alifie, de 30 de ani, din Craiova, Robert Marinel Machedon, zis Barbu, de 29 de ani, din Craiova, Mironel Radut, de 32 de ani, din Malu Mare, si Florian Rosca, zis Pasare, de 34 de ani, tot din Malu Mare, sint banuiti de spargerea a 14 unitati scolare din Dolj si de furturi de autoturisme.

La inceput au furat Dacii

Banda lui Alifie – caci Nuta era cei care-i coordona pe ceilalti trei spargatori – a intrat in vizorul politistilor mai intii pentru o serie de furturi de masini. Loviturile erau date noaptea, pe raza municipiului Craiova. Hotii preferau Daciile 1300, pentru ca pot fi deschise usor si pentru ca piesele pot fi valorificate la fel de usor.

In noaptea de 10 spre 11 februarie 2004, cei patru au furat Dacia 1310, cu numarul de inmatriculare DJ-04-WJC, proprietatea lui Iosif Vintila, din cartierul craiovean Valea Rosie. Autoturismul a fost dezmembrat, o parte dintre componente fiind gasite cu ocazia perchezitiei la domiciliile celor doi spargatori din Malu Mare. Caroseria masinii a fost abandonata intr-o zona din apropierea Penitenciarului Pelendava.

In noaptea de 11 spre 12 martie, cei patru au dat o noua lovitura. Era vorba tot despre o Dacie 1310, proprietatea craioveanului Marin Velea Botofei. Aceasta masina n-a mai fost dezmembrata, ci a fost utilizata la spargerile ulterioare, in locul numerelor de inmatriculare originale – DJ-82-VBL – hotii punindu-i placute cu numere de Olt. Surprinsi de oamenii legii pe raza comunei Dobresti, membrii bandei au fugit, abandonind autoturismul.

Au facut rost de o alta masina citeva zile mai tirziu. In noaptea de 30 spre 31 martie, au furat Dacia craioveanului Alexandru Sorin Neagoe, cu numarul de inmatriculare DJ-04-VBW. Masina a fost dezmembrata la Radut acasa, iar caroseria a fost aruncata in Jiu.

Politistii judiciaristi erau ieri in cautarea celei de-a patra masini furate, a carei caroserie a fost abandonata de hoti in padurea Radovan.

Dovediti ca autori in patru spargeri de scoli, suspecti in alte zece cazuri

Furturile unor autoturisme nu constituiau insa principalul domeniu de activitate al bandei lui Alifie. Cei patru sint considerati cei mai „prolifici“ spargatori de scoli care au operat in ultimii ani pe raza judetului Dolj.

„Pina in prezent, am reusit sa stabilim ca ei sint autorii spargerilor a doua scoli din comuna Valea Stanciului, una din Celaru si alta din Goiesti. Ii suspectam insa in cazul altor zece scoli sparte in perioada noiembrie 2003 – martie 2004. Ca modalitate de operare, ei fortau pur si simplu sistemele de inchidere, patrundeau in incaperile in care se afla aparatura electronica si luau tot ce credeau ca este de valoare si pot vinde ulterior“, a precizat comisarul-sef Gheorghe Cojocariu, seful Serviciului Politiei Judiciare din cadrul IJP Dolj.

In urma perchezitiilor domiciliare efectuate de politisti, au fost gasite mai multe calculatoare, instrumente si combine muzicale, ba chiar si un compresor furat de la o scoala, bunuri care valoareaza sute de milioane de lei.

Filati de politisti de o vreme, cei patru si-au dat seama ca sint urmariti, sistind de o saptamina incoace spargerile planificate. Au crezut ca politia o sa-i lase in pace. Joi, politistii l-au retinut pe Machedon, iar ieri-dimineata au fost ridicati Rosca si Radut. Nuta, zis Alifie, capul bandei, n-a mai fost insa gasit, fiind dat in urmarire generala. Cercetati pentru furt calificat, cei patru risca pedepse cu inchisoarea de la trei la 15 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS