14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate20.000 de lei pe zi pentru medicamentele unui bolnav

20.000 de lei pe zi pentru medicamentele unui bolnav

• Banii repartizati de CAS nu ajung nici pentru seringile care trebuie folosite pentru un pacient • Medicii si primarul localitatii ii vor inainta un memoriu premierului Adrian Nastase

Cadrele medicale de la Spitalul Bumbesti Jiu sint stupefiate de suma pe care le-a repartizat-o Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Gorj pentru medicamentele si materialele sanitare. Cu 718 milioane de lei trebuie tratati bolnavii un an, in conditiile in care spitalul are 125 de paturi si aproximativ 35.000 de zile de spitalizare intr-un an. Suma este mai mica decit cea de anul trecut si la jumatate fata de cea din anul 2002.

Un calcul al conducerii spitalului arata ca un bolnav are dreptul la 20.000 de lei pe zi, bani care nu ajung nici pentru seringi. Conducerea spitalului este cu atit mai revoltata cu cit unitatea nu a avut nici o datorie. In plus, medicii au fost pusi sa faca un necesar de medicamente de care apoi nu s-a mai tinut cont. Cadrele medicale estimasera ca pentru un tratament de stricta necesitate, cu medicamente romanesti, ar fi fost nevoie de aproximativ doua miliarde de lei, din care au primit o treime.

„Anul trecut, suma primita a fost mai mare si nu ne-a ajuns decit citeva luni. Ne-am chinuit tot anul si i-am pus pe oameni sa vina cu medicamentele de acasa. Am mai cumparat si noi din buzunar pentru urgente. Nu stiu ce vom mai face anul asta. Nu inteleg ce se doreste prin repartizarea acestei sume infime. Ne obliga sa ne desfiintam sau sa facem datorii?“, a spus medicul Damian Ditescu, directorul Spitalului Bumbesti Jiu.

„Vor sa ne alunge pacientii“

Conducerea spitalului si primarul localitatii, Ion Stanculete, sint nemultumiti ca alte spitale din judet cu o capacitate mai mica si care aveau si datorii au primit din partea CAS Gorj sume mult mai mari.

„Am gasit mai mult sprijin la Ministerul Sanatatii decit la CAS. Nu inteleg ce au cu noi. Vor neaparat sa gaseasca si la spitalul asta ceva. Vor sa ne alunge pacientii pentru ca oameni din tot judetul veneau la noi. Degeaba le dam noi mincare si conditii de spitalizare. Daca nu sint medicamente, se alege praful“, a spus primarul.

Spitalul din Bumbesti Jiu era din ce in ce mai cautat de pacienti, in special de femeile insarcinate, care preferau sa nasca acolo datorita conditiilor oferite. Sectia de ginecologie si cea de chirurgie au fost amenajate cu fonduri PHARE. Din cele 164 de gravide inregistrate anul trecut la Spitalul Bumbesti Jiu , 114 sint femei din afara localitatii respective.

„Banii sint repartizati de Casa Nationala“

Conducerea Casei de Asigurari Gorj spune ca, desi anunta conducerile spitalelor citi bani vor primi, decizia de repartizare vine de la Casa Nationala.

„Nu noi stabilim cit primeste fiecare spital. Pe fila de buget pe care am primit-o se stabileste clar cit ajunge la fiecare unitate sanitara. Alte spitale au primit mai mult decit Bumbesti Jiu pentru ca au de platit si datorii din bugetul respectiv. In plus, la spitalul acesta nu este un trafic al pacientilor foarte mare. Oricum, noi ne asteptam la o deblocare de 10% in luna iulie si la o rectificare la sfirsitul anului, ceea ce speram sa aduca niste fonduri“, a spus Speranta Vina, directoarea CAS Gorj.

Primarul Ion Stanculete spune insa ca va inainta un memoriu premierului Adrian Nastase, in care va sesiza situatia in care a ajuns spitalul, memoriu care va fi semnat si de medicii unitatii sanitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS