19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea antitutun e deja fumata

Legea antitutun e deja fumata

Legea impotriva consumului de tutun in locurile publice e trasa adinc in piept. Cu toate ca a intrat in vigoare la sfirsitul anului trecut, ea nu ii impiedica pe fumatori sa isi ia ratia zilnica de nicotina la locul de munca. Cam la doua birouri functionaresti, am numarat noi la un raid prin institutiile publice, intilnesti o tigara-n coltul gurii.

In biroul secretarului general al Prefecturii Dolj, Ionel Ciobotea, e un fum sa-l tai cu cutitul. Pe masa, un teanc de documente pe care proaspatul intors din vacanta s-a apucat sa le studieze. Alaturi, o scrumiera cit farfuria de ciorba, plina ochi cu mucuri de tigara, si un pachet de Winston abia inceput. Omul fumeaza mult, poate si doua pachete pe zi. Daca ar iesi de fiecare data din birou pentru treaba asta, activitatea prefecturii ar avea mult de suferit, ne asigura Ciobotea.

„Sint in birou la mine. Si apoi, in legea antifumat nu scrie foarte clar daca biroul personal este spatiu public sau spatiu privat… (pauza, bricheta scrisneste, un norisor straveziu pluteste pe deasupra capetelor, secretarul general se uita lung dupa el)… fumatul este un viciu pe care nu poti sa-l interzici, asa, printr-o lege, pur si simplu! Cum sa-i interzici omului sa fumeze?“, spune omul pentru care interpretarea literei legii este o sarcina obisnuita de serviciu.

„De miine nu mai fumez in birou“

Intrarea in vigoare a legii impotriva consumului produselor din tutun in spatiile publice le-a scos peri albi edililor. Acestia chibiteaza pe marginea ei mai ceva ca la meciurile Universitatii Craiova. Ai voie sa fumezi in biroul personal? N-ai voie? Si daca nu, de ce? O intrebare pentru care Ionel Ciobotea, unul dintre cei mai inraiti fumatori din prefectura, asteapta o ordonanta de guvern. Cu mina la timpla si tigara sprijinita intre degete, omul concluzioneaza:

„Este corect ca, potrivit legii care, asa cum este, a intrat in vigoare, ar trebui sa avem locuri special amenajate. Chiar s-a pus aceasta problema, dar nu avem nici un spatiu disponibil. Apoi, in lege nu scrie despre anumite detalii, cum ar fi marimea spatiului, modul in care se face aerisirea etc. Mai in gluma, mai in serios, prefectul Mondea le spunea fumatorilor ca, daca vor un loc pentru fumat, pot merge in biroul secretarului general, adica al meu. Oricum, daca e lege, trebuie respectata. De miine nu mai fumez in birou. Dar nu numai eu sint in situatia asta. Spre exemplu, domnul presedinte Ion Voiculescu (al consiliului judetean- n.r.) cum o sa procedeze? Ca nici el, chiar si la videoconferintele premierului, nu se poate abtine si mai iese la una scurta“.

In primarie, Vasile Bulucea este bau-baul fumatorilor

Primaria Craiova, in schimb, este mult mai dura cu fumatorii. Aici, Vasile Bulucea a pus oficial cruce fumatului, trimitindu-i pe viciosi la scrumiera de afara. Totusi, cind primarul nu este prin preajma, salariatii fumeaza dupa vreun colt, in timp ce unul sta „de sase“.

Chiar daca pe hol, la o tigara, se mai discuta de Legea antifumat, cert este ca nici una dintre institutiile administratiei locale nu are spatii adecvate.

Potrivit legii, fumatorii risca amenzi de pina la cinci milioane de lei, iar elevii si studentii, cite 20 de ore de munca patriotica in folosul comunitatii. Legea trebuie sa prevada si cine va aplica amenzile. Cu toate ca aici este mentionat OJPC-ul si SANEPID-ul, Dolores Tatar, directorul ultimei institutii, a spus:

„Am auzit si noi ca ar trebui sa ne ocupam de amenzi, dar pina acum n-am primit norme metodologice de la Ministerul Sanatatii. Credeam ca dupa vacanta asta vin cu metodologia, dar se vede ca nu prea dau zor…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS