20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrivatizare cu ochii inchisi

Privatizare cu ochii inchisi

Principalele intreprinderi craiovene s-au privatizat sau urmeaza sa se privatizeze cu oameni de afaceri asupra carora planeaza unele indoieli in legatura cu modul in care si-au acumulat impresionantele averi. Unii dintre ei figureaza in scriptele statului cu datorii insemnate, altii, in scriptele politiei economice, cu teancuri de plingeri penale formulate de partenerii de afaceri. Constantin Popeci, Constantin Dilgoci sau Tudor Matusa sint citiva dintre cei pe care se sprijina relansarea economiei doljene. „Cel mai important este sa ne privatizam, conteaza mai putin cum si cine ne cumpara“, spunea directorul general al TUFON, Nicolae Cretu, la doar citeva zile inainte ca ministrul Ovidiu Musetescu sa-si puna parafa pe contractul prin care intreprinderea trecea in patrimoniul unui obscur sereleu de provincie. Maxima de mai sus este insa mai veche, apartine APAPS si a devenit cu timpul busola si compasul care ghideaza autoritatea pe apele tulburi ale privatizarii.

Un bilant in preajma acestui sfirsit de an arata ca APAPS a reusit sa finalizeze procesul de privatizare pentru doua din cele 12 intreprinderi pe care le avea in plan la nivelul judetului Dolj. Astfel, actiuni reprezentind 98,87 la suta din capitalul social de 170 de miliarde al SC IUG SA au fost cumparate, la sfirsitul lunii octombrie, de Calin Popeci, nimeni altul decit fiul afaceristului craiovean Constantin Popeci, in schimbul sumei derizorii de 1,33 de milioane de euro. Ceea ce reprezinta, pe de o parte, un sfert din valoarea capitalului intreprinderii, iar pe de alta parte, cuantumul aproximativ al datoriilor pe care firmele lui Constantin Popeci le-au acumulat fata de bugetul de stat. Ori tocmai situatia delicata a acestor debite l-a impiedicat pe Popeci senior sa inscrie la licitatie vreuna din societatile pe care le patrona, in procesul de cumparare a intreprinderii fiind impins la inaintare Calin Popeci, in calitate de persoana fizica.

In aceeasi perioada, a fost semnata si preluarea SC TUFON SA de catre SC CD PAN SRL Craiova, in schimbul sumei de 1,06 milioane de euro. Firma care a preluat turnatoria de fonta are ca obiect de activitate moraritul si panificatia si ca patron mascat, pe afaceristul craiovean Constantin Dilgoci, nume cunoscut pentru politia economica datorita dosarelor penale care l-au vizat. Dilgoci a fost reclamat in numeroase rinduri de partenerii sai de afaceri, pentru prejudicii in suma totala de aproximativ 60 de miliarde de lei.

Cine „confera“ mai mult?

In acest an, APAPS Bucuresti a mai lansat anuntul de privatizare pentru alte trei societati comerciale: SC ELECTROPUTERE SA Craiova, la care detine 62,46 la suta din pachetul de actiuni, vinzarea urmind sa fie reluata dupa doua runde de negocieri esuate; SC BIOSIN SA Calafat, unde negocierile se afla in faza finala, intreprinderea urmind sa fie cumparata de un consortiu format din SC BASE GROUP ROMANIAN EXPORT COMPANY SRL si SC GREENS ACTIV SRL; in fine, SC MAT SA Craiova, la care APAPS detine 56,55 procente din capitalul social total de 52 de miliarde de lei. Aceasta din urma este disputata de patru ofertanti: SC LEMAR INVESTMENT SRL Bucuresti, Abou Chama Ousama, persoana fizica, SC A1 IMPEX SRL Cluj si SC CONFERO SRL Craiova. Cele mai mari sanse de cistig in runda finala le au ultimele doua societati. Firma din Cluj s-a agitat serios pe scena privatizarii, cumparind pina acum SC TEHNOFRIG SA Cluj Napoca si SC UZUC SA Ploiesti si anuntindu-si participarea la o serie de alte licitatii la fel de serioase. Pe de alta parte, nici CONFERO nu este o debutanta in curtarea fetelor batrine ale economiei romanesti. In prima jumatate a anului 2000, firma mentionata a achizitionat pachetul majoritar al SC RELOC SA Craiova, ce are ca obiect de activitate repararea locomotivelor. Tranzactia a fost finalizata printr-o licitatie casnica, Tudor Matusa, actionar principal la CONFERO, avind un adversar redutabil in persoana propriei sotii, Floarea Matusa, unic actionar la SC PROMAT SRL. In concluzie, nu este de mirare ca nimeni nu s-a grabit sa cumpere la pretul de pornire, de 32.500 de lei pe actiune, RELOC fiind adjudecata in final de Tudor Matusa, pe care nu l-a supralicitat nimeni atunci cind a oferit 17.500 de lei pe actiune.

Cercetarea – ultima pe lista privatizarii

In atributiile APAPS Bucuresti mai intra si lansarea ofertelor de vinzare pentru alte trei obiective de privatizat, respectiv SC AUTOMOBILE SA Craiova, institutul de cercetari miniere ICSITPML si Institutul de Cercetari in Chimie si Tehnologie Aplicata (ICCTA). In ceea ce priveste privatizarea AUTOMOBILE, oferta va fi intocmita numai dupa clarificarea situatiei de la DAEWOO.

La nivelul sucursalei regionale Oltenia, APAPS va lansa spre vinzare pachetul majoritar de la patru societati. SC COMPPIL SA Craiova are ca obiect de activitate comercializarea si prelucrarea pieilor de animale. La licitatia care a avut loc in urma cu doua saptamini nu s-a interesat nimeni de achizitia acestei societati. Prin urmare, va mai fi organizata o licitatie la mijlocul lunii decembrie, iar pretul unei actiuni a scazut de la 25.000 de lei la 12.500 de lei. Editura „Scrisul Romanesc“ urmeaza si ea sa fie scoasa la vinzare. Pentru moment a fost instituita administrarea speciala, iar editura se afla in faza clarificarii patrimoniului.

SICO Craiova (fostul Centru Teritorial de Calcul) are un capital social de 653 de milioane de lei, din care APAPS detine 94,41 la suta. Printr-un ordin comun al ministrului privatizarii si al ministrului comunicatiilor, s-a stabilit ca privatizarea sa se faca in conformitate cu HG 938/2001, care prevede ca investitorii au obligatia de a pastra obiectul de activitate in domeniul tehnologiei si comunicatiilor timp de cel putin cinci ani de la cumparare.

Desi deocamdata ofertele personajelor-cheie ale privatizarii s-au orientat mai degraba catre mamutii din fosta platforma industriala a orasului, se vor gasi, fara indoiala, si investitorii strategici care sa pompeze banul in cercetare, tehnologie si editare. Macar atunci cind pretul de pornire va scadea, de la o strigare la alta, suficient de mult pentru ca parcurile de active, halele si sediile sa treaca din curtea APAPS in patrimoniul cumparatorului asa cum se poarta in ultimul timp – aproape de pomana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS