17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSaracia i-a ajutat pe romani sa manince ecologic

Saracia i-a ajutat pe romani sa manince ecologic

Saracia i-a ajutat pe romani sa manince mai ecologic decit occidentalii, in lipsa unor alocatii bugetare substantiale solul fiind tratat cu ingrasaminte chimice numai in cantitati mici, iar animalele si pasarile primind, ca sa creasca, alimente hiperproteice si vitaminizante in locul unor hormoni, a fost concluzia seminarului „Alimentatie ecologica“, organizat in cadrul UNIFEST, la Universitatea de Medicina Veterinara.

„Americanii si occidentalii platesc bani multi pentru a reveni la alimentatia ecologica, in timp ce, pentru romani, nu exista aceasta problema, solul nefiind afectat de ingrasaminte chimice in exces sau de cantitatile mari de pesticide“, a afirmat profesorul Constantin Savu, de la Universitatea de Medicina Veterinara. A minca ecologic inseamna a consuma alimente cit mai naturale, care nu au fost obtinute prin prelucrare termica sau care au crescut intr-un sol cit mai natural fara ingrasaminte, pesticide si poluare. Cele mai naturale fructe si legume sint cele care au dimensiuni mici ori moderate. „Niciodata o rosie de un kilogram sau un mar de 500 de grame nu au ajuns la aceste greutati prin procedee naturale“, a mai spus Savu.

In legatura cu E-urile, Savu a precizat ca pericolul apare numai in cazul in care acesti aditivi alimentari sint consumati in exces. Potrivit unui Raport al Oficiului Consumatorului din Piata Comuna Europeana-2000, prezentat la dezbaterea UNIFEST, cei mai periculosi aditivi ar fi E123 (interzis in SUA si in fostele state sovietice). Aceasta substanta se gaseste in bomboane, jeleuri, dropsuri, brinzeturi topite si in creme de brinza si este considerata a fi cel mai cancerigen dintre aditivi. Din aceeasi categorie face parte si E110 (sunset yellow), care intra in componenta dulciurilor (mai ales a prafurilor de budinca). De asemenea, E330 (acid citric) se gaseste in aproape toate sucurile din comert si produce afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune cancerigena puternica, iar E102 este alt colorant care se gaseste in dulciuri (mai ales in budinci) si care are actiune cancerigena. Alte citeva zeci de E-uri sint considerate substante toxice intilnite frecvent in alimente si care produc boli de piele si tulburari digestive, ataca sistemul nervos, afecteaza vasele de singe sau distrug vitamina B12.

Specialistii sustin ca o fabrica ale carei teste de produs arata ca a fost folosit mai mult aditiv decit este nevoie sufera sanctiuni care merg pina la retragerea din productie, iar marii producatori nu si-ar permite asa ceva. O alta tema care a suscitat interesul viitorilor medici veterinari a fost legat de MDM (pasta de carne obtinuta prin dezosarea mecanica a carnii de pasare). In compozitia acesteia exista carne, piele si resturi provenite din oasele carnii de pasare. De aceea, carnea MDM are valoare nutritiva redusa. Mezelurile MDM sint mai ieftine, dar au un aport redus de proteina asimilabila. Aceasta pasta este utilizata in Romania de ani de zile, iar asocierea ei cu tot felul de afirmatii trasmise presei chiar de catre autoritatile in domeniu -referitoare la MDM cu salmonela – nu au baza reala, a fost concluzia specialistilor prezenti la dezbatere.

La seminarul cu tema „Alimentatie ecologica“ organizat in cadrul UNIFEST au fost prezente cadre didactice universitare din cadrul Universitatii de Medicina Veterinara, respectiv Gabriel Predoi, Constatin Savu si Iulian Togoe, precum si citeva zeci de studenti de la diverse facultati ale institutiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS