28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePacea in Orientul Mijlociu e la... orizont

Pacea in Orientul Mijlociu e la… orizont

Una dintre definitiile notiunii de orizont spune ca este vorba de „o linie care reprezinta intersectia aparenta a suprafetei Pamintului cu bolta cereasca – limita pina la care ajunge vederea noastra“… si care, pe masura ce incercam sa ne apropiem de ea, se tot departeaza. In limbaj metaforic, putem afirma fara teama de a gresi ca pacea in Orientul Mijlociu este la orizont.

Agentiile internationale de presa anuntau recent ca negocierile de la New York privind Orientul Mijlociu, in care s-au implicat direct ONU, Uniunea Europeana, Rusia si SUA, au esuat. La sediul din New York al Natiunilor Unite, secretarul general al ONU, Kofi Annan, comisarul suprem al UE pentru politica externa, Javier Solana, si ministrul rus al afacerilor externe, Igor Ivanov, la intilnirea pe care au avut-o cu secretarul de stat al SUA, Colin Powell, n-au sustinut planul american de inlaturare a lui Yasser Arafat din conducerea Autonomiei Palestiniene. Cei trei interlocutori ai lui Collin Powell considera ca intre presedintele Autonomiei Palestiniene si actele de terorism in Israel ale luptatorilor sinucigasi palestinieni nu exista nici o legatura. … „Invingator la puncte – Yasser Arafat!“

La conferinta finala de presa, cei patru participanti la intilnirea de la New York au demonstrat aceeasi diversitate de opinii in aceasta problema, ca si la inceputul intrevederii lor.

Nu-i nici un secret, noteaza saptaminalul moscovit Vek, ca seful diplomatiei americane, Colin Powell, venise la New York pentru a-si convinge interlocutorii de necesitatea de a-l indeparta pe Yasser Arafat de la conducerea reala a Autonomiei Palestiniene, oferindu-i acestuia doar o presedintie „onorifica“. Numai ca nici secretarul general al ONU, nici comisarul suprem al UE pentru politica externa si nici ministrul rus al afacerilor externe n-au acceptat acest compromis. Kofi Annan a tinut sa precizeze ca „ONU il recunoaste ca presedinte al Autonomiei Palestiniene doar pe Yasser Arafat si va colabora cu el pina ce poporul palestinian va adopta o alta hotarire“, respingind astfel intentiile SUA si Israelului de a-l indeparta definitiv pe liderul palestinian de la viitoarele negocieri de pace.

„Numai poporul palestinian are dreptul de a-si alege conducatorul. Noi vom mentine legatura cu acesta“ – l-a completat pe secretarul general al ONU ministrul rus de externe, Igor Ivanov.

Declaratia finala privind Orientul Mijlociu a celor patru a fost receptata cu satisfactie de palestinieni. In document se cere Israelului sa slabeasca blocada teritoriilor palestiniene, sa deblocheze macar conturile financiare in care sint varsate impozitele si sa-si retraga trupele pe pozitiile pe care le detinea inainte de declansarea intifadei. Este la fel de adevarat ca aceste apeluri, care provoaca o profunda indignare in rindul israelienilor, au fost formulate, de aceasta data, foarte alambicat. De exemplu, se spune ca retragerea armatei israeliene va avea loc doar atunci cind Israelul nu va mai fi afectat de actiunile teroristilor. „Pina nu vom realiza progrese si in alte domenii, nu se poate vorbi de securitate deplina“, a tinut sa avertizeze secretarul general al ONU, Kofi Annan. De asemenea, propunerea facuta de Colin Powell ca ajutorul umanitar european sa ocoleasca actuala conducere a Autonomiei Palestiniene, pe care Israelul si SUA o considera corupta, nu a facut decit sa-l irite pe comisarul UE, Javier Solana. Indignat, acesta a replicat ca „pina acum, doar ajutorul umanitar european a fost singurul program umanitar concret acordat palestinienilor“.

De remarcat faptul ca negocierile de la New York au ignorat complet recentul act terorist din colonia israeliana Emmanuel, unde traiesc multi evrei ortodocsi. Teroristi palestinieni, imbracati in uniforme militare israeliene, au deschis focul asupra unui autobuz de pasageri. Au fost ucisi pe loc opt pasageri, inclusiv un copil de doi ani. Mai bine de 20 de persoane au fost ranite. Responsabilitatea pentru acest act terorist si-au asumat-o simultan doua grupari – „Brigada mucenicilor Al Aksa“ si „Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei“. Doar unul dintre teroristi a fost ucis de militarii israelieni, o zi mai tirziu, cind grupul terorist a incercat si a reusit sa se risipeasca in multime.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS