9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExperimente si noutati legislative pentru binele contribuabilului

Experimente si noutati legislative pentru binele contribuabilului

Anul 2002 a fost, in domeniul finantelor publice, unul experimental. Doljul a fost unul dintre cele 15 judete care au participat la schimbarea modalitatii de depunere a declaratiilor pe venitul global. Conform protocolului semnat intre Ministerul Finantelor Publice si Posta Romana, anul acesta, in judete stabilite, depunerea acestor declaratii s-a facut paralel, atit personal, de catre subiectii vizati, cit si prin posta, cu confirmare de primire.

Lucian Zaharia, directorul general al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, a precizat ca singura problema a fost noutatea, dar experimentul a fost benefic. Doljul este un judet care are un procentaj bun de depunere, de 92,1. Asta inseamna ca au fost depuse, in total, 58.817 declaratii pina la 31 mai, cind acest exercitiu a fost incheiat.

De la 1 iunie a inceput procesarea datelor, pina ieri fiind prelucrate 5.000 de declaratii, aceasta operatiune urmind sa se finalizeze sau sa fie intr-un stadiu avansat la mijlocul lunii august. Derularea greoaie a prelucrarii declaratiilor este cauzata atit de „sistem“, cit si de canicula care afecteaza inclusiv aparatura de calcul care necesita pauze de pina la doua-trei ore.

In ceea ce priveste impozitul pe profit, in anul 2002 se desfasoara doua exercitii fiscale: primul, in perioada 1 ianuarie – 30 iunie, in care se aplica OG nr. 70, si cel de-al doilea, in perioada 1 iulie – 31 decembrie, pentru care se aplica noua Lege nr. 414/2002, publicata in MO nr. 456 din 27 iunie 2002, referitoare la modul de calcul si declarare a impozitului pe profit.

Ca noutate legislativa, mentionam si Legea nr. 345/2002 privind taxa pe valoarea adaugata. Conform art. 29 lit. c, platitorii de TVA au obligatia sa depuna lunar la organul fiscal decontul privind TVA, potrivit modelului stabilit de MFP.

Judetul Dolj sta bine si la capitolul impozit pe profit. Pina la aceasta data, s-a realizat un procent de incasari a acestui impozit de 106 si asta pentru ca salariatii DGFP sint la dispozitia contribuabililor in limita legii.

„Am solicitat salariatilor sa se comporte decent cu contribuabilii, sa le ofere toate lamuririle si sa dea dovada de solicitudine pentru rezolvarea problemelor acestora. La DGFP, programul de audiente este pe toata durata zilei, pentru ca nu sintem adeptii purtarii oamenilor pe drumuri“, a spus Lucian Zaharia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS